Nieuws uit Friesland van 31 december | Onrust in Anjum en recordaantal nieuwe besmettingen deze week

De Aldtsjerkster Carbidploeg in actie.

De Aldtsjerkster Carbidploeg in actie. FOTO JAN LIGTHART

De jaarwisseling is onrustig begonnen met ME-optreden in Anjum en een recordaantal nieuwe besmettingen deze week in Friesland. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Friesland is de afgelopen week gestegen tot een recordhoogte van 1861, dat meldt de GGD Fryslân in haar weekoverzicht.

Het is een toename van 4 procent ten opzichte van de week daarvoor. De stijging vlakt daarmee wel wat af: de afgelopen drie weken was de toename telkens 30 tot 40 procent. De GGD ziet hierin het effect van de lockdown terug, maar de lockdown zorgt in Friesland dus nog niet voor een daling van de besmettingsaantallen. Deze week is het overlijden van 16 mensen met het virus gemeld bij de GGD.

Er raakten weer meer 70-plussers besmet met het virus, hun ‘aandeel’ in de aantallen steeg van 11 naar 13 procent. Ook het aandeel mensen tussen de 50 en 60 jaar werd groter. Het aantal besmettingen in de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar liep juist terug.

Onrust in Anjum

De Mobiele Eenheid van de politie is in de nacht van woensdag op donderdag kort ingezet in Anjum. Dit gebeurde nadat politieagenten in het dorp plotseling door een groep personen waren belaagd, zo schrijft de politie.

De groep, bestaande uit ongeveer 30 à 40 personen, had brandjes gesticht en vuurwerk afgestoken. Ook hadden ze volgens de politie op meerdere plaatsen stenen verzameld en klaargelegd. De politie had meerdere meldingen van overlast over de groep gekregen.

Toen agenten die op de meldingen afkwamen het dorp binnenkwamen, werden ze belaagd door de groep. Ze werden bekogeld met stenen, vuurwerk en bierflesjes. „Zij moesten zich voor hun eigen veiligheid terugtrekken”, zo stelt de politie. Enige tijd later is de ME naar het dorp gekomen en heeft de orde hersteld. Er zijn tot nu toe geen aanhoudingen verricht.

'Alle hens aan dek' bij Talma Hûs

Het is „alle hens aan dek” bij verpleeghuis Talma Hûs in Feanwâlden. De afgelopen week raakten ongeveer 21 bewoners en 18 medewerkers besmet met het coronavirus. Ook overleden er al vier bewoners aan het virus.

Exacte besmettingsaantallen zijn maar moeilijk te achterhalen, zo meldt Natasja Visser, communicatiemanager van Kwadrant Groep. „De aantallen schommelen van dag tot dag. De één gaat in quarantaine, de ander komt er weer uit.” In totaal wonen er 136 mensen in Talma Hûs.

Of er vier bewoners zijn overleden aan het virus of al meer, kan ze ook niet zeggen. „Het klopt dat er mensen overlijden, maar dat is voor ons niet nieuw, dat hoort bij ons werk.”

Liveblog

In een liveblog houden we het verloop van de jaarwisseling bij. Met daarin onder meer de aanhouding van een 24-jarige in Marsum, carbidschieten en drukte bij oliebollenkramen. Bezoek de pagina hier .

 

Verder in het nieuws:

Groningse prominenten uit de housescene hielden woensdagavond een illegaal feest in Zuidoost-Friesland , op zo’n 50 kilometer van de stad Groningen. Dat blijkt uit gesprekken in de chatapp Telegram.

Duizenden knuffelberen in het Abe Lenstra-Stadion, een radiografisch bestuurbare wagen als ober en de laatste wens van Jetze Nagel uit Makkum. Dit zijn de best bekeken video’s van 2020 op onze website en sociale media .

Iedere jaarwisseling weer halen Friese oudejaarsploegen stunts uit, maar deze is anders. Geheime expedities werden afgeblazen, plannen werden aangepast. Krijgt het virus de ploegen klein?

Tip van de redactie:

* Tjirgje, ôfwarstof en risselwaasje: wat betekenen deze 13 Friese woorden?

* Streams, shows en een spel: hoe kun je van oudejaarsavond in eigen huis een feestje maken?

* Hoe (on)gezond is een oliebol eigenlijk?