Nieuws uit Friesland van 30 september | Jongeren voetballen met egels in Franeker & JA JONGU NEE JUH! komt niet terug naar Zaailand

BEELD: LC

Een verdrietig bericht uit Franeker. Een groep jongeren heeft met zes egels gevoetbald: een van de dieren heeft de mishandeling niet overleefd. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Een jongen kwam woensdag in Franeker thuis met een gewonde egel. ,,Zijn moeder belde vervolgens naar ons. En vertelde dat haar zoontje had gezien dat jongeren met zes egels aan het voetballen waren”, zegt Richard Bijman van Stichting dierenambulance de Waadhoeke. Drie van die egels zijn nog spoorloos.

Meest mannelijke advocaten van Europa komen uit Leeuwarden

De zes advocaten van kantoor De Boer Egberts (DBE) uit Leeuwarden werden volop besproken op een Engelse site . Maar niet vanwege hun juridische kunsten.

‘Zoveel testosteron, ik voel me al zwanger worden als ik naar de foto’s kijk’. Of: ‘Nog steeds te veel firma’s worden gerund door alfamannetje-dinosaurussen.’ Deze reacties waren te lezen op rollonfriday.com, een Britse juridische site met een knipoog die goed is voor honderdduizenden views per maand. De site besteedde ruim aandacht aan een serie opvallende foto’s die DBE advocaten op de eigen site had geplaatst.

Cambuur denkt dat stunt tegen PSV mogelijk is

Na de interlandperiode, begint SC Cambuur zaterdagmiddag in eigen stadion tegen koploper PSV aan het tweede stukje van het seizoen. ,,Ze staan niet voor niets bovenaan, maar ik zie wel kansen’’, zei Pascal Bosschaart vrijdag na de training.

Bosschaart neemt op de bank de honneurs waar als hoofdtrainer en deed dat ook bij het wekelijkse praatje met de pers. Daaraan was hij al gewend, nadat hij vorig seizoen het hoofdtrainerschap tijdelijk overnam van De Jong. Bosschaart liet na de laatste training niet het achterste van zijn tong zien. ,, Maar we hebben wel wat puzzeltjes op te lossen ’’, zei hij.

‘Annexatie Oekraïense gebieden is complete onzin’

Het ‘officieel’ delen van Oekraïne tot Russisch grondgebied verklaren door Poetin en de toenemende nucleaire dreiging voert de spanning in de oorlog op. Verslaggever Patrick van ’t Haar was deze zomer in Oekraïne en correspondeert met de mensen die hij daar ontmoette over de ontwikkelingen .

Roman Ilnitskyi uit Irpin is diaken bij de Irpin Bible School, een Baptistengemeente die de humanitaire hulp in Irpin organiseert. ,,Het feit dat Poetin officieel de Donbas, Cherson en de Zaporizja heeft geannexeerd zegt mij helemaal niets, want dit is complete onzin en de hele wereld begrijpt dit ook. Ik wil er niet eens veel over zeggen.”

Gedeputeerde blijft weg bij openingsfeest fietspad

Voor de feestelijke opening vanmiddag van een nieuw stuk fietspad langs De Lende in Weststellingwerf is gedeputeerde Douwe Hoogland niet uitgenodigd. Ook bestuurslid Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân is niet aanwezig bij de opening.

Dat blijkt een besluit van de gebiedscommissie Beekdal Linde, die het fietspad in opdracht van de provincie heeft gerealiseerd. ,,Groots uitpakken met bestuurders erbij past niet bij de sfeer die op dit moment in onze agrarische streek heerst”, verklaart voorzitter Wim Plekkenpol. Hij doelt op het grote ongenoegen in de agrarische sector over de stikstofplannen vanuit kabinet en provincie. Te veel hooggeëerd gezelschap bij het openingsfeest zou tot boerenprotest kunnen leiden.

Verder in het nieuws:

* Wie dacht dat de inflatie niet verder kon stijgen werd vrijdag verrast. Het record is in september verpulverd, meldt het CBS: gemiddeld werd het dagelijks leven vorige maand meer dan 17 procent duurder. Maar waarom is de inflatie zoveel hoger dan in onze buurlanden?

* Hoeveel functionaliteiten Apple er ook ieder jaar aan hangt: het opladen van de batterij is voor iPhone-gebruikers nog altijd een dagelijks ding. Zeker voor mensen met de gloednieuwe iPhone 14 Pro en het Always-on beeldscherm. Maar hoeveel kost dit je eigenlijk per jaar, dag en uur?

* Kees van Wonderen heeft wat te kiezen voor het uitduel van SC Heerenveen met FC Emmen, de hekkensluiter van de eredivisie. De trainer kan beschikken over een voltallige selectie , maar wil vooraf nog niet verklappen welke elf spelers er vanaf de aftrap bij zijn: ‘Je krijgt op sommige posities een soort landjepik.’

Tip van de redactie:

* BBB is het succes van goede marketing | opinie

* Dit najaar moeten er miljoenen in het klompje voor de nieuwe sluis van Kornwerderzand zitten. Bedrijven rondom het IJsselmeer hebben hun toekomst in handen - en die van hun concurrenten.

* Na jaren van onzekerheid hangt een doorbraak eindelijk in de lucht. Wie brengt het goede nieuws naar Ternaard ?

Nieuws

menu