Nieuws uit Friesland van 30 november | Criminele bende steelt 100 postduiven in Steggerda en Elbrich en Niels Schoorstra uit Leeuwarden woonden in een bus, maar een ongeluk bracht een einde aan het avontuur

FOTO NIELS DE VRIES

Exact honderd postduiven missen Elco (27) en Ydo (30) Homma. Gestolen door een criminele bende. ,,In één klap is al ons werk weg.’’ Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Ze zijn er kapot van, nog steeds. Bij de gebroeders Homma, duivenfokkers in Steggerda, werden maandagochtend in alle vroegte honderd postduiven uit de hokken gehaald . De dieren zijn samen ongeveer 400.000 euro waard, schat Elco. Alleen topduif Luna is al goed voor een kleine 150.000 euro.

,,Met haar doen we mee aan wedstrijden’’, vertelt de jongste broer. Hij klinkt verslagen. ,,Luna is verreweg onze beste duif. In de Olympiade, zeg maar de Olympische Spelen voor postduiven, staat zij bovenaan in de voorlopige tussenstand van dit jaar. Luna is op dit moment de beste duif van Nederland. Op de internationale markt, en dan met name in China en Taiwan, wordt er zo een tot anderhalve ton voor haar betaald.’’

Elbrich en Niels Schoorstra uit Leeuwarden woonden in een bus, maar een ongeluk bracht een einde aan het avontuur

Elbrich en Niels Schoorstra uit Leeuwarden zegden de huur van hun huis op. Ze woonden net een week in hun omgebouwde bus, toen ze een ongeluk kregen .

,,We reden gisterochtend op een landweg bij Terherne”, vertelt Schoorstra. ,,Het zag er helemaal niet glad uit, maar het was spekglad. In een milde bocht verloren we de controle en belandden op de kop in de sloot.”

Amateurclub Sneek Wit Zwart staat al om half 6 op het veld

Het eerste elftal van voetbalclub Sneek Wit Zwart is om half zes al klaarwakker. De gretigheid om tóch te trainen is groot. ,,We willen maar één ding: kampioen worden.’’

,,Is iedereen wakker? Zijn we allemaal klaar om te trainen?’’ Trainer Carlo Rietdijk kijkt breed grijnzend de kring rond. Op het kunstgrasveld van voetbalvereniging Sneek Wit Zwart (SWZ) staan twintig voetballers in gele shirts te wachten op wat komen gaat. Het is dinsdagochtend half zes en nog pikkedonker. Pas over drie uren komt de zon op, maar in alle vroegte werkt SWZ1 al een training af. Als ze na vijf uur ‘s middags niet kunnen spelen, dan in vredesnaam maar nú, want de mannen willen hun topvorm behouden.

Weerman Piet Paulusma voorspelt een stevige winter

Deze winter krijgen we vaker te maken met sneeuw en ijs dan afgelopen jaren. Regionaal zal er een flink pak sneeuw gaan vallen. Het wordt dan ook een stevige winter met een wisselend karakter.

Dat voorspelt weerman Piet Paulusma . In ieder geval gaat hij ervan uit dat ons land vaker dan één keer wit zal worden. De perioden met vorst zorgen voor ijs en daardoor kunnen we langer dan een week lang schaatsen op ijsbanen of natuurijs.

Is er nog wel plek voor echt ruige kerels in onze maatschappij?

Wat is een man anno 2021? Daarover gaat de voorstelling Broest. Puur en rauw theater, belooft de regisseur, met veel slagwerk en zang. Zondag werd er gerepeteerd in de fabriekshal van het Leeuwarder staalbedrijf Mannen van Staal.

Terwijl gezondheidsminister Hugo de Jonge zondagmiddag een persconferentie geeft over de nieuwe virusvariant omikron oefenen in Leeuwarden de twaalf acteurs van de voorstelling Broest hun kantoorscène. Ze roffelen op toetsenborden en veroorzaken een ritmische cadans met theelepels die in koffiekopjes rinkelen en handen die op het tafelblad worden geslagen.

Verkrachtingsverdachte uit Opsterland zal voortaan leeftijden beter checken

Hij droeg een hoodie met de tekst ‘Fake Romance’. En moest dinsdag voor de rechtbank verschijnen vanwege verdenking van verschillende seksuele delicten.

De man zit ruim een half jaar vast in een jeugdgevangenis. Hij zou een vrouw hebben verkracht en vervolgens gedreigd hebben de opnames van hun seksuele avonturen op internet te zetten bij het uitblijven van gemeenschap. Verder was hem seks met een minderjarige te laste gelegd, het in bezit hebben van kinderporno en witwassen.

En verder in het nieuws:

* Fries familiebedrijf Gebr. Ferwerda , leverancier van onderdelen aan garages, komt in handen van marktleider Alliance Automotive en gaat PartsPoint heten.

* Patrick Zwaagman uit Lemmer heeft op het NK karate goud veroverd .

* Vanwege harde wind en hoge golven vaart Waddentaxi MS Zeehond van rederij Doeksen woensdag, donderdag en vrijdag niet.

* In Leeuwarden zijn de laatste dagen nieuwe deelscooters geplaatst , Het gaat om wit met paarse scooters van de aanbieder Check.

Tip van de redactie:

* We moeten volgend jaar meer betalen voor het transport van elektriciteit en gas . Dit is de gemiddelde prijsstijging per huishouden.

* Hoe gevaarlijk is de omikronvariant? Kijk donderdag LC Live met arts-microbioloog Afke Brandenburg.

* Honderdjarige Hiltje Veenstra-Walinga uit Heeg is schippersdochter uit een sterk geslacht.

Nieuws

menu