Nieuws uit Friesland van 30 juni | KNMI geeft code geel af in Friesland & 'kans op nieuwe pandemie vrij klein', zegt GGD-arts Everhard Hofstra in corona-boek

Code geel in Friesland. ANP

‘De kans op een nieuwe coronapandemie is vrij klein’. Dat zegt GGD-arts infectieziektebestrijding Everhard Hofstra in een boek dat rond deze tijd bij alle medewerkers en partners van Veiligheidsregio Fryslân (waar de GGD onder valt) wordt bezorgd. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Hofstra verwijst naar vier toekomstscenario’s die experts op medisch en maatschappelijk gebied in januari hebben geschetst. Die scenario’s variëren van dat corona een verkoudheidsvirus wordt, dat corona een seizoensgebonden griep wordt en dat nieuwe varianten blijven zorgen voor pieken tot een worst-case scenario vergelijkbaar met een nieuwe pandemie.

KNMI geeft voor donderdagmiddag en -avond code geel af in Friesland

Vanwege de kans op (onweers)buien heeft het KNMI voor donderdagmiddag en donderdagavond code geel afgegeven in Friesland.

In korte tijd kan plaatselijk veel regen of hagel vallen. Code geel is afgegeven voor Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland, Overijssel en Limburg.

Turnzussen Wevers starten samen met vader Vincent los van de turnbond een eigen turnploeg in Varsseveld

De turnzussen Sanne en Lieke Wevers uit Leeuwarden willen bij de Top Turnacademie Achterhoek in Varsseveld bekijken of ze het plezier in de turnsport kunnen terugvinden. De twee turnsters kondigden donderdag aan daar te gaan trainen met hun vader en coach Vincent Wevers.

Hij werd begin mei door het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag, maar zowel de Nederlandse gymnastiekunie KNGU als de aanklager van het ISR ging tegen die uitspraak in beroep. De juridische zaak loopt daarom voorlopig door. De KNGU besloot eind vorig jaar om het aflopende contract van Wevers niet te verlengen.

Man (19) uit Leeuwarden lokt stadsgenoot via Snapchat naar park en steekt hem met mes in rug, OM eist twee jaar cel

Tegen een 19-jarige Leeuwarder is donderdagochtend 24 maanden cel geëist , onder meer omdat hij in het Julianapark in zijn woonplaats een stadsgenoot stak met een mes.

Het slachtoffer vroeg op 21 augustus vorig jaar via Snapchat wie met hem in het park wilde chillen. Hij sprak uiteindelijk om tien uur af met een zekere Quincy.

Hoe het kan dat sommige bewoners van de Oude- en Nieuwebildtdijk 1,50 euro per jaar betalen voor de grond waarop ze wonen

Wetterskip Fryslân komt moeilijk af van een paar honderd ‘eeuwigdurende’ grondcontracten die ronduit voordelig uitpakken voor bewoners van de Oude- en Nieuwebildtdijk. Sommigen betalen jaarlijks slechts 1,50 euro voor de grond waarop ze wonen.

Het leek een simpele suggestie om de waterschapskas te spekken, die algemeen bestuurslid Sjerp de Jong van Lagere Lasten Burger deze week dropte in een commissiezitting: verkoop alle pachtgrond op en rond de Bildtdijken.

Vuurwerkbom gegooid naar woning in Heerenveen

Een vuurwerkbom die woensdagnacht naar een voordeur is gegooid in het appartementencomplex aan het Van Harenspad in Heerenveen, heeft voor schade en schrik gezorgd .

Rond 02.40 uur vond er op de tweede etage van het complex een ontploffing plaats. ,,Er is een vuurwerkbom voor de voordeur gegooid bij een woning, daardoor is veel schade ontstaan”, zegt woordvoerder Ellen Dikland van woningcorporatie Accolade. De bewoner van de betreffende woning was op dat moment niet thuis. ,,Dat was een geluk. We hebben contact met hem en hij is heel erg geschrokken, maar hij kan wel terug naar zijn woning.”

Stress bij Coöperatie Doarpsmûne Reduzum door vertraging Liander. Gaat de nieuwe dorpsmolen dit jaar nog draaien?

Bij de Coöperatie Doarpsmûne Reduzum zitten ze in de stress . Omdat Liander werkzaamheden uitstelt, bestaat de vrees dat de nieuwe dorpsmolen dit jaar nog niet gaat draaien.

Het zou volgens het bestuur van de coöperatie een strop kunnen betekenen van 150.000 euro. ,,Yn oktober, novimber en desimber waait it altyd in soad”, verklaart secretaris Jeljer Zijlstra. De nieuwe turbine zou vanaf eind september dit jaar in bedrijf zijn.

Verder in het nieuws:

* De gemeente Súdwest-Fryslân wil doorgaan met het biomassaproject van de boerencoöperatie Agricycling .

* Heerenveen heeft ‘veelbelovend’ coalitieakkoord , maar burgemeester wil meer aandacht voor (top)sport en ‘Brussel’.

* Twee van de drie bruggen die vorig jaar in Sneek als proef bediend werden, gaan ook deze zomer open voor boten tot 1,50 meter. Alleen de Koninginnebrug blijft dicht.

Tip van de redactie:

* Hoe voorkomen de Waddeneilanden dat ze verworden tot een yuppeneiland ? Onderzoek moet uitkomst bieden, vindt sociaal geograaf Meindert Schroor.

*Arcadia is al zo ongeveer over de helft: honderd dagen cultuur om eens flink na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties. Waar kunnen we dit weekend naar toe?

* Hoe zwemster Marte Hieke van der Kamp uit Nijland furore maakt . ,,Oer twa Olympische Spelen moat ik der klear foar wêze.”

Nieuws

menu