Nieuws uit Friesland van 30 juni | 12 tot 17-jarigen kunnen zich donderdag laten vaccineren op Terschelling en Ameland en celstraffen geëist tegen pooiers Drachtster kinderprostituee

FOTO ANP

Tegen een Burgumer en een man uit Hurdegaryp (beiden 22 jaar) is woensdagmiddag respectievelijk drie jaar en zes maanden cel geëist voor het prostitueren van een destijds 15-jarig meisje. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dit betekent dat de Hurdegarypster terug naar de gevangenis moet . Zijn maat, die hij kende van zijn werk bij de Spare Rib Express, zit nog steeds vast.

Volgens de officier van justitie is een gevangenisstraf ,,de enige juiste reactie’’ op het ,,letterlijk te koop aanbieden van een vijftienjarige voor prostitutie. Zelfs zonder condoom.’’

Rechter fluit staatssecretaris terug: veiling 5G-frequenties mag niet doorgaan zolang er geen oplossing is voor schotels Burum

De veiling van 5G-frequenties mag voorlopig niet doorgaan. Volgens de rechtbank had staatssecretaris Mona Keijzer eerst moeten zorgen voor een oplossing voor de internationale noodcommunicatie, die vanuit Burum wordt verzorgd.

De voorzieningenrechter in Dordrecht oordeelde dat woensdag, in de zaak die was aangespannen door satellietbedrijf Inmarsat . Volgens rechter Arco Rop heeft Keijzer haar besluit ‘onmiskenbaar onzorgvuldig voorbereid’ .

12 tot 17-jarigen kunnen zich donderdag al zonder afspraak laten vaccineren op Terschelling en Ameland

Op Terschelling en Ameland kunnen inwoners tussen de 18 en 60 jaar de komende dagen hun tweede coronavaccinatie krijgen. Nu woensdag bekend is geworden dat ook 12 tot 17-jarigen een vaccinatie kunnen krijgen, wordt deze leeftijdsgroep gelijk toegevoegd aan de ‘priklijst’ op de Waddeneilanden .

Op Terschelling en Ameland kunnen de jongeren vanaf donderdag terecht op de vaccinatielocaties ET-10 (Terschelling) en de sporthal aan de Oranjeweg in Hollum (Ameland). Een uitnodigingsbrief meenemen en een afspraak maken is niet nodig, wel moeten ze een ID-kaart bij de hand hebben. De jongeren moeten wel officieel inwoner zijn van de eilanden.

Docent Bert Mul wint rechtszaak tegen Tjalling Koopmans College

Docent Bert Mul mag maandagochtend weer naar het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp. De schorsing die het schoolbestuur hem oplegde is onrechtmatig. Als Mul de toegang toch wordt geweigerd moet de school een dwangsom van duizend euro per dag betalen .

Dat heeft de rechter vandaag bepaald in het kort geding dat Mul had aangespannen. De stichting Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO), waar het Tjalling Koopmans College deel van uitmaakt, schorste de aardrijkskundedocent na een interview met Omrop Fryslân.

,,Ik ben heel blij’’, reageerde de docent vanmiddag. ,,Maandagochtend ga ik naar school. Ik hoop dat we het schooljaar zo netjes, zonder verdere herrie kunnen afronden. Dat is in het belang van de leerlingen.‘’

Voert de melkfabriek in Gerkesklooster té schoon water af?

Kan een fabriek zijn afvalwater té goed zuiveren voordat het het riool in gaat ? Het is onderwerp van een discussie tussen Wetterskip Fryslân en de gemeente Achtkarspelen. Het klinkt misschien vreemd, beseft Sybren Gerbens van Wetterskip Fryslân. Maar de afvalwaterzuivering in Kootstertille kampt toch echt met problemen omdat het water te schoon is dat de fabriek van FrieslandCampina in Gerkesklooster in het riool stort.

En verder in het nieuws:

* Sherel Floranus vervolgt zijn loopbaan bij Antalyaspor. De 22-jarige rechtsback heeft een driejarig contract getekend bij de Turkse club .

* Om een topnatie in het kunstschaatsen te worden, huurt Nederland voor de komende twee jaar Javier Fernández López in, een olympische medaillewinnaar uit Spanje .

* De familie De Jong in De Knipe hoeft voorlopig haar woning aan Het Meer niet uit . De rechter geeft de strijdende partijen extra tijd. Het gezin hangt een ‘betredingsverbod’ van het eigen huis boven het hoofd.

* Het Ministerie van Defensie houdt op maandag 5 juli een nieuwe online bijeenkomst over de nieuwe radar in Wier. Die zorgde sinds de plaatsing voor overlast door geluid en storingen aan elektrische apparaten .

Tip van de redactie:

* De nieuwe alcoholwet gaat morgen in en je betaalt dan statiegeld op kleine plastic flesjes. Maar er gebeurt meer. We zetten een aantal veranderingen per 1 juli op een rijtje .

* Voor plantenliefhebbers zijn boomsingels in De Mieden van de Noardlike Fryske Wâlden een schatkamer met standvastige oersoorten en zeldzame planten. Vooral de rozenfamilie doet het er goed. En met oude rozen kun je ook weer nieuwe singels aanleggen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht