Nieuws uit Friesland van 30 januari | Philips laat fabriek in Drachten ongemoeid bij grote reorganisatie & café De Groene Weide op Terschelling te koop voor bijna 1,7 miljoen euro

Beeld LC

Beeld LC

Dat Philips de fabriek in Drachten ongemoeid laat bij de nieuwste reorganisatie, is volgens de vakbonden niet meer dan logisch. De scheerapparatenfabriek kan wel tegen een stootje, bleek nog in het recente verleden. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

In oktober, bij de vorige ontslagronde, werden 800 banen opgeheven. Uiteindelijk gingen 168 mensen gedwongen weg, van wie 3 in Drachten. Vooral dubbelfuncties in de middenlaag van het management werden toen geschrapt.

Philips maakte maandag het grootste verlies in twintig jaar bekend: 1,5 miljard euro, grotendeels door een afschrijving op het onderdeel dat slaapapneu-apparaten maakt.

Gestopte zanger Hessel zet zijn café De Groene Weide op Terschelling te koop voor bijna 1,7 miljoen euro

Hessel van der Kooij stopte onlangs met zingen en heeft nu ook zijn café De Groene Weide op Terschelling te koop gezet. De kroeg is al zo’n vijftig jaar een begrip onder eilandbewoners en toeristen. De vraagprijs voor het café en restaurant in de Dorpsstraat van Hoorn bedraagt 1.410.000 euro kosten koper. Wie het bedrijf van Van der Kooij wil overnemen, moet daar nog eens 285.000 euro voor neerleggen. Dat komt in totaal neer op een vraagprijs van bijna 1,7 miljoen euro.

Opvang Oekraïners in voormalig pand van de Friesland Zorgverzekeraar aan Harlingertrekweg in Leeuwarden

In een deel van het oude pand van de Friesland Zorgverzekeraar aan de Harlingertrekweg in Leeuwarden worden binnenkort Oekraïners opgevangen. Dat bevestigen meerdere bronnen aan deze krant.

Het oude kantoorpand van de zorgverzekeraar is in 2021 gekocht door Harns Invest en Schokker Vastgoed. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk appartementen in en bij het kantoorpand worden gebouwd.

Waarom Sake Zittema uit Leeuwarden het faillissement aanvraagt

Een teruglopende werkorder en oplopende schuldenlast leidden tot het faillissement van sloper en saneerder Sake Zittema uit Leeuwarden. Bij het bedrijf werken zestien mensen. Het personeel is maandagochtend bijgepraat door onder anderen directeur Cor van der Zee en bedrijfsadvocaat Marco Kalmijn.

SC Heerenveen schaakt op meerdere borden in jacht op aanvallende versterking, spits Johnsen traint mee bij Cambuur

SC Heerenveen is in de zoektocht naar aanvallende versterking uitgekomen bij twee Noorse jeugdinternationals. Osame Sahraoui en Daniel Karlsbakk moeten deze dagen de stap naar het Abe Lenstra-stadion maken.

Sahraoui (21) kan op meerdere posities in de aanval uit de voeten, maar is voornamelijk een linksbuiten. De Noorse jeugdinternational wordt al lang gevolgd door SC Heerenveen. SC Cambuur gaat zich op korte termijn mogelijk versterken met spits Bjørn Johnsen. Hij speelde meer dan een jaar lang geen enkele wedstrijd. Geen wonder dus dat spits Bjørn Johnsen eerst mee gaat trainen bij Cambuur, om vanuit daar te kijken of hij van toegevoegde waarde kan zijn.

Bekijk hier welke vogels in jouw gemeente het meest geteld zijn tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2023 (spoiler: niet in elke gemeente is dat de huismus)

Bijna 5500 Friezen telden afgelopen weekend vogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling . Bij elkaar was dat goed voor ruim 107.000 vogels. Zowel landelijk als in Friesland werd de huismus het vaakst gezien. Maar niet in elke gemeente voert die vogel de top 5 aan.

Streekvervoer gaat volgende week vijf dagen staken

Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen . Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs.

Karwei afvoeren 250 ton zware transformator bij Tytsjerk begonnen

De werkzaamheden voor het afvoeren van een 250 ton zware transformator langs de Rustenburgerweg in Tytsjerk zijn maandag begonnen.

De aanleg van een werkterrein en een tijdelijke weg vormt het begin van een operatie die vier tot vijf weken in beslag neemt.

En verder in het nieuws:

* Een 26-jarige man uit Leeuwarden is zondagochtend op het Ruiterskwartier in zijn woonplaats aangehouden vanwege openbare dronkenschap en baldadigheid .

* Man (18) uit Leeuwarden geeft politieagent vuistslag in gezicht en wordt aangehouden vanwege mishandeling .

* Danny Noppert , de nummer 8 van de wereld uit Joure, niet in Premier League. Drie lager geklasseerde darters wel. ‘Ik voel me gewoon een beetje gepasseerd’.

Tip van de redactie:

* ‘Topdrukte op slotdagen van de transfermarkt bij SC Heerenveen en SC Cambuur’ | Podcast KOKO Radio

* Reizen met je bankpas . Dat moet toeristen en af-en-toe-reizigers verlossen van de uitdagingen van de OV-chipkaart, en treinschuwe automobilisten verleiden toch vaker het spoor te kiezen.

* Giovanni (21) uit Leeuwarden is een van de 350 dakloze jongeren in Friesland: ‘Ik ben bezig met overleven’.

* Krijgen spaarders toch compensatie voor te hoge vermogensbelasting?