Nieuws uit Friesland van 30 en 31 januari | Onrustige zaterdagavond in Leeuwarden en schaatsen op flinterdun ijs

Schaatsster op de Ryptsjerksterpolder in het laatste weekend van januari. FOTO KAPPERS MEDIA

Burgemeester Sybrand Buma had zaterdag signalen dat er iets op til stond in Leeuwarden en kondigde een noodverordening af. Jongeren speelden een kat-en-muisspel met de politie, tot protesten kwam het uiteindelijk niet. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de voorbije 48 uur.

In de Vlietzone en omringende wijken in Leeuwarden waren zaterdagavond een uur lang veel jongeren op straat nadat in een Telegram-groep een oproep rondging om samen te komen als protest tegen de avondklok. In de groep werd opgeroepen om naar de voetbalkooi achter de Koepelkerk te komen. Op de fiets en met auto’s trokken tientallen jongeren even na half 9 naar die plek.

Daar werden ze opgewacht door agenten. Zij hielden meerdere mensen staande. De groep trok daarna naar het Zamenhofpark, maar werd opnieuw onderschept door de politie. In de Telegram-groep werd vervolgens opgeroepen naar het Cambuurplein te gaan, maar tegen die tijd was de rust al teruggekeerd op straat.

Van 17.00 uur zaterdagmiddag tot 4.30 uur zondagochtend gold er een noodverordening in Leeuwarden. De politie mocht preventief fouilleren, op de Wirdumerdijk werd een man met een boksbeugel aangehouden. De politie weet niet hoeveel mensen er zaterdag op een oproep tot protest tegen de avondklok afkwamen. De Jumbo in Camminghaburen ging dicht door de noodverordening. Terwijl dat volgens de noodverordening niet hoefde.

Onrust in politiek Noardeast over negeren ‘waddenmotie’

De voltallige oppositie van de gemeente Noardeast-Fryslân plus coalitiepartij VVD roepen wethouder Jelle Boerema naar de raadszaal voor een extra vergadering. Reden: het negeren van een breed gesteunde motie over de Waddenagenda.

Eerder deze week onderschreef de voltallige gemeenteraad met uitzondering van coalitiepartijen CDA en S!N een motie. Daarin stond dat B en W geen handtekening zouden moeten zetten onder de Waddenagenda – een soort masterplan voor het Waddengebied. De raad noemde geluiden vanuit het ministerie over die agenda ,,op verschillende onderdelen onbevredigend, vooral op het gebied van zomerpolders’’.

Burgemeester en wethouders ondertekenen die Waddenagenda binnenkort toch, schrijven ze aan de raad.

Schaatsers wagen zich op flinterdun ijs Ryptsjerksterpolder

Voor het eerst dit jaar wordt er geschaatst op natuurijs. Enkele fanatiekelingen maakten zondagochtend hun eerste slagen op de Ryptsjerksterpolder. In de nacht van zaterdag op zondag vroor het hard genoeg om een dun laagje ijs van slechts enkele centimeters te vormen. Het was voor een groepje schaatsliefhebbers genoeg om de ijzers uit het vet te halen. Waarom zou je nu al op het ijs gaan staan? ,,Kijken of het wel kan, dat zit wel in mijn natuur. Dingen uitproberen. Dat hoort bij mij.’’

Coronacijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zaterdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 151 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dat er 181. In totaal is nu bij 21.412 Friezen het virus gevonden. Het zevendaags gemiddelde staat op 168. Tegenover 221 een week eerder. Deze gemiddelden geven een beter beeld over hoe de verspreiding van het virus over de iets langere termijn verloopt omdat er per dag flinke schommelingen zijn in het aantal geregistreerde besmettingen.

World Cup schaatsen

Femke Kok heeft met een zeldzame score van 100 procent de wereldbeker op de 500 meter gewonnen. De 20-jarige schaatsster uit Nij Beets schreef in het lege Thialf zondag ook de vierde en laatste race op haar naam, nadat ze de eerste drie races ook als had gewonnen. Kok moest alleen rijden door een afmelding van Heather McLean en snelde naar een tijd van 37,33 seconden toe. De Russin Angelina Golikova moest voor de vierde keer op rij genoegen nemen met de tweede tijd: 37,37.

Op de 3 kilometer was er zilver voor Antoinette de Jong. Ze was met een tijd van 3.58,90 de beste Nederlandse. Het goud was voor de Russische Natalia Voronina. In het wereldbekerklassement eindigde Irene Schouten bovenaan.

Op de 5 kilometer bij de mannen eindigden Sven Kramer (6.11,21) en Jorrit Bergsma (6.12,19) naast het podium. Ze werden respectievelijk vierde en zesde. Patrick Roest won de race in een tijd van 6.05,96 en bovendien het klassement.

Pover SC Heerenveen mazzelt met punt tegen FC Twente

Een ronduit pover SC Heerenveen hield zondagmiddag aan de uitwedstrijd tegen FC Twente een punt over. Met de remise (0-0) kwam de ploeg van Johnny Jansen goed weg.

Vrijwel al het gevaar vond immers plaats op de helft van Heerenveen, dat dankzij een goed centraal verdedigingsduo, slordigheid bij Twente en het nodige geluk overeind bleef. Kansen creëerde Heerenveen zelf amper: schoten van Joey Veerman en Siem de Jong werden geblokt door de achterhoede van Twente. Lees hier verder .

En verder in het nieuws:

* De toneeltoren van Theater Sneek is voortaan ’s nachts verlicht in de kleuren van de regenboog. De Snekers zijn daar blij mee.

* Radio Eenhoorn, de lokale omroep voor de gemeente Waadhoeke en Radio Stad Harlingen, de lokale radio voor de gemeente Harlingen, gaan samenwerken . Beide omroepen blijven wel zelfstandig bestaan.

* De politie heeft vrijdagavond een 44-jarige man uit Drachten aangehouden in Leeuwarden voor te snel rijden, het ontbreken van een kenteken en verlichting, geen rijbewijs bij zich hebben en drugsbezit.

* Aris verloor zaterdagavond zijn tweede uitwedstrijd in het door corona verkorte basketbalseizoen. In en tegen Leiden gingen de Leeuwarders onderuit: 75-63.

Tips van de redactie:

* Vlieland en Terschelling krijgen na 75 jaar een eigen raampje in de Steateseal aan de Leeuwarder Tweebaksmarkt. Glazenier Annet van Midwoud herstelt een ontbrekend stukje geschiedenis.

* Van verpleeguniformen tot couveuses die werken op hete stenen en van glazen tepelhoedjes tot een luierdroger . Verscholen tussen autobedrijven en visverwerkers op een Urker industrieterrein zit sinds een paar jaar een museum vol verpleegkundig erfgoed verstopt.

* Hij zonk al eens naar de zeebodem bij de landing van de geallieerden op Sicilië en leek ook later menigmaal zijn langste tijd te hebben gehad. De bijzondere lemsteraak de Pijlstaart hield het toch meer dan een eeuw vol. Het einde is nu in zicht. ,,De boot heeft zóveel historie, er is gewoon een spannend boek over te schrijven.”

* Het aantal burgemeesters dat niet is aangesloten bij een politieke partij neemt elk jaar toe. Oebele Brouwer (Achtkarspelen) en Klaas Agricola (Dantumadiel) snappen wel waarom. Hun stelling: het is praktisch en fijn om ongebonden te zijn. ,,As boargemaster moatst objektyf wêze. Ik tink dat dit makliker is as der gjin partij achter de namme stiet.”

Nieuws

menu