Nieuws uit Friesland van 30 december | Aanhoudingen in Twijzelerheide en een 'beheersbare' dag op de SEH

Foto: ANP

De politie heeft woensdag drie mannen uit Twijzelerheide van 33, 36 en 37 jaar aangehouden. Volgens de politie zouden ze plannen hebben gemaakt om brand te stichten tijdens de jaarwisseling. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Bij hun woningen is beslag gelegd op een hoeveelheid brandbare materialen . De politie meldt dat er informatie bij hen bekend was dat de drie brand wilden veroorzaken in hun woonplaats, waarbij gevaar voor mensen en hun woonomgeving zou ontstaan.

De laatste weken moest de brandweer al verscheidene keren in actie komen in Twijzelerheide, omdat er brandjes werden gesticht op een veldje tussen de Skoalstrjitte en De Elzen in het dorp.

Een dag op de SEH

Een verslag van een ‘beheersbare’ dag op de spoedeisende hulp (reactie op het artikel: 'Zorg onder druk, maar situatie beheersbaar’, LC 30 december ). ,,Ik (verpleegkundige Annemarie Steinfort, red.) rijd naar het ziekenhuis en hoor op de radio dat er kans is op sneeuw! Sneeuw, prachtig! Ik moet altijd weer denken aan mijn kinderen toen ze klein waren.''

,,Ik hoefde ’s ochtends maar te roepen: ‘Er ligt sneeuw!’ Dan wisten ze niet hoe snel ze uit bed moesten komen. Door het dolle heen. Aankleden, eten en naar buiten. Nog voor school sneeuwpoppen maken en met de slee op pad. Ik vind die witte wereld ook altijd geweldig. Alle geluiden zijn zo mooi en zacht.'' Lees hier verder.

Nog steeds 'kritisch planbare zorg'

In de Friese ziekenhuizen kan de zogenoemde ‘kritisch planbare zorg’ nog steeds worden verleend, blijkt uit een rondgang . Tientallen ziekenhuizen in het land hebben bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gemeld dat ze een deel van die zorg niet meer kunnen leveren. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, bijvoorbeeld behandelingen of operaties vanwege kanker. Vanmiddag vergaderden de ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies, verenigd in het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), over de huidige situatie.

Onrust in Heerenveen over innemen van bijstandsgeld vanwege 'boodschappengift'

In politiek Heerenveen is onrust ontstaan over het terugvorderen van bijstandsgeld van uitkeringsgerechtigden, omdat familieleden hun boodschappen hebben betaald. De PvdA en D66 stellen vragen.

Over deze maatregel zijn de afgelopen dagen veel berichten verschenen in de media. Het begon met een verhaal over een vrouw met een bijstandsuitkering in het Noord-Hollandse Wijdemeren die ruim 7000 euro moet terugbetalen aan de gemeente. Die zegt ‘gewoon’ de wet te volgen.

En dinsdagavond berichtte de krant Trouw over een familie in Heerenveen waarvan de dochter bijna 7700 euro moet teruggeven . Volgens deskundigen zijn er waarschijnlijk honderden van zulke voorbeelden in Nederland.

Afsluitdijk grootste fileknooppunt van Nederland

Op de Afsluitdijk (A7) stonden dit jaar de meeste files van heel Nederland . Dat concludeert de ANWB op basis van de jaarlijkse verkeerscijfers. Door de coronamaatregelen verdwenen de files op de beruchte knooppunten nagenoeg, volgens de ANWB. De lengte en de duur van de files op de Nederlandse wegen daalde daarom dit jaar met 63 procent.

De Afsluitdijk, waar nog steeds werkzaamheden worden uitgevoerd, kwam door het ontbreken van de dagelijkse files bovenin de lijst van de wegen met de meeste files terecht. Op de tweede plaats staat de N3 bij Dordrecht. De A27 tussen Lexmond en Werkendam staat op de derde plaats.

Vlog waarin burgemeester Schuiling van Groningen belt met 'neef' Buma in Leeuwarden is een hit

Zijn videoboodschappen waren al een bescheiden hit op social media. Maar met zijn laatste coronavlog is Koen Schuiling ineens viral gegaan. Sarcastisch schetst Schuiling in het fimpje de ‘voordelen’ van corona. Thuiswerken bijvoorbeeld, of videovergaderen. ,,Hoef je ook niet helemaal naar Friesland’’, zegt hij, terwijl hij online verbinding legt met zijn Leeuwarder collega Sybrand Buma - met een portret van deze Friese ‘neef’ nadrukkelijk op de achtergrond in de boekenkast.

Verder in het nieuws:

* Het voelt misschien even niet zo, na alle regenwater van de afgelopen weken, maar zoet water wordt een schaarser goed. Wat heeft Wetterskip Fryslân geleerd van de derde droge zomer op rij ?

* De FNP gaat op oudejaarsdag dit jaar niet op pad langs groepen carbidschieters. Dat vindt de partij met de oplopende coronacijfers en de strikte regelgeving niet verstandig .

* Een ‘kerstcadeautje’ voor de handhavers van de gemeente Súdwest-Fryslân, die vonden deze week een gedumpte kunstkerstboom , nog helemaal in de oude doos, langs de weg bij de IJsselmeerdijk bij Stavoren.

Tip van de redactie:

* Of het nu met de feestdagen is, of omdat je gewoon zin hebt in een gezellig avondje: hapjes. Met deze recepten is zelf lekkere hapjes maken helemaal niet moeilijk .

Nieuws

menu