Nieuws uit Friesland van 30 april | Kleine stalen woningen van Heerenveens bedrijf als oplossing voor woningtekort en GGD Fryslân waarschuwt geen zelftesten te gebruiken bij klachten

FOTO ANP

Een kleine woning van staal, betaalbaar en duurzaam. Dat is een van de oplossingen die eigenaar Mohammed Nadi van Kleine Woningen uit Heerenveen heeft voor het landelijke woningtekort. Hij levert er nu elk jaar honderd, maar wil fors uitbreiden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Ondernemer Mohammed Nadi (36) uit Leeuwarden begon dertien jaar geleden zijn eigen bouwbedrijf Mosana. Als selfmade man stortte hij zich met succes op nieuwbouw, renovaties en verbouwingen. Maar het toenemende woningtekort hield hem bezig. ,,De vraag naar betaalbare woonruimte is groot. Starters kunnen amper een eigen huis bekostigen. Senioren willen meestal kleiner wonen. Mensen die gaan scheiden hebben vaak geen plek.’’

Dat er in Japan na de tsunami in 2011 snel en gemakkelijk kleine, demontabele woningen van staal verrezen, intrigeerde hem. ,,Ik wilde dat hier ook doen en begon te schetsen en tekenen. De woningen moesten vooral betaalbaar zijn. Na veel gepuzzel was ik eruit.’’ Vier jaar geleden startte hij met Kleine Woningen (tien werknemers).

GGD Fryslân: gebruik geen zelftest bij klachten

GGD Fryslân waarschuwt geen zelftesten te gebruiken bij klachten of nauw contact met een persoon die positief op corona is getest. Het komt voor dat de uitslag niet klopt, merkt de gezondheidsdienst .

,,We hebben al een aantal keer meegemaakt dat mensen positief waren op een zelftest, allerlei maatregelen nemen met familie, school en werk en bij ons dan toch negatief blijken”, licht GGD-woordvoerder Marcel de Jong toe. ,,Andersom is natuurlijk nog vervelender. Als mensen een zelftest doen en toch negatief blijken. Die zien wij dan niet, al heb ik dat in mijn eigen omgeving al eens meegemaakt.”

VVV Vlieland veilt ANWB-paddenstoelen

De VVV Vlieland en Lab Vlieland veilen in de eerste twee weken van juni 19 ANWB-paddenstoelen. De opbrengst komt ten goede aan de te realiseren Waterroute Vlieland.

De VVV Vleiland en Lab Vlieland kreeg de ANWB-paddenstoelen van de gemeente Vlieland, die de vertrouwde bewegwijzeringen op het eiland afgelopen zomer verving. Ze liet de schenking vergezeld gaan van het verzoek de paddenstoelen te veilen .

Iepenloftspul Opsterlân failliet, bestuur trekt de stekker eruit

De Stifting Iepenloftspul Opsterlân (SIO) is failliet. Het bestuur heeft de stekker er zelf uitgetrokken. ,,It koe sa net mear’’, zegt voorzitter Hielke Reitsma van SIO. Er stond nog een paar duizend euro aan schulden uit. Er is geprobeerd dat geld met subsidies op te halen, maar dat mislukte. De bestuursleden hebben zelfs ieder nog bijgedragen in het afbetalen van de decorbouwer en de leverancier van licht- en geluidsapparatuur.

Het bestuur had al een tijdje moeite met het rondbreien van de financiën. ,,Koroana is net de oarsaak, mar hat ús wol it lêste setsje jûn’’, moet Reitsma eerlijk bekennen. Zo kwamen er steeds minder bezoekers naar de voorstellingen kijken.

Snoepfabriek Drachten na brand met man en macht draaiklaar gemaakt

Maandag start snoepfabriek CCI Candy in Drachten weer op. Na de grote brand is er niet meteen voor alle 130 werknemers werk. Toch wordt er niemand ontslagen, verzekert directeur Alfred Attema: ,,We hebben iedereen heel hard nodig’’.

Alfred Attema had zich dit voorjaar anders voorgesteld. Opeens moest hij twee weken geleden midden in de nacht vol aan de bak. Brand in de snoepfabriek in Drachten. De vlammen sloegen metershoog uit het dak . Het leverde schitterende drone-beelden op. ,,Prachtig. Maar we hadden ze liever niet gehad’’, zegt de directeur.

In Friesland deze week 10 procent minder coronabesmettingen

In Friesland zijn de afgelopen week 1354 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is ruim 10 procent minder dan de voorgaande week. In zeven weken is het aantal besmettingen niet zo laag geweest in Friesland. Het risiconiveau is niettemin nog altijd ‘zeer ernstig’. Het aantal gemelde overlijdens als gevolg van Covid-19 nam weer toe, tot vier. Vorige week was dat slechts één.

‘De versoepelingen die deze week zijn doorgevoerd en de vakantieperiode zijn extra reden om waakzaam te zijn. Vooral de ziekenhuizen voelen de druk’, waarschuwt GGD Fryslân. Bekijk hier het aantal besmettingen per gemeente.

Dodelijk ongeval Gorredijk door wegdrukken verkeersinformatie

Een dodelijk ongeval bij Gorredijk op 29 januari 2020 werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat een 33-jarige man uit die plaats bezig was met de radio. Dat bleek vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden. De man reed die woensdagochtend met zijn Mercedes over de Nijewei (N392) in de richting van Jubbega. Kort daarvoor was hij met zijn zwangere vrouw bij de verloskundige geweest en hij was weer onderweg naar zijn werk.

Zelf zei de man zich niet te herinneren waardoor hij op de verkeerde weghelft terecht kwam en bijna frontaal op een Seat Arosa botste. ,,Ik heb er behoorlijk wakker van gelegen om erachter te komen. De enige conclusie is dat ik niets terug kan halen. Ik ben het gewoon kwijt.’’ Door de impact en het trauma kan het zijn dat de gebeurtenis niet is opgeslagen, had een neuroloog hem verteld.

Het OM eiste de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar met een proeftijd van drie jaar. De uitspraak is op 12 mei.

Mensensmokkel op gehuurde zeilboot die vanuit Friese haven vertrok

Een zeilboot die in het weekend van 10 en 11 april vanuit een Friese haven aan het IJsselmeer vertrok, is later voor de Engelse kust onderschept vanwege mensensmokkel. Aan boord zaten acht Albanezen, een Duitser en een Engelsman.

De Engelsman woont in Friesland, hij vormde samen met de Duitser de bemanning van het schip, een Bavaria 45. De Albanezen waren illegale migranten . Bij de politie kwam de dinsdag na het vertrek van de zeilboot een melding binnen over de zeilboot, die een ‘vreemde reis’ richting Engeland zou maken. De schipper had een zeilboot gehuurd van een particulier en vertrok vanuit een Friese haven het IJsselmeer op.

En verder in het nieuws:

* De gemeente Waadhoeke moet ‘keuzes maken’ als het gaat om de zwembaden in de gemeente .

* Een 18-jarige inwoner van Wolvega had op de afgelopen oudejaarsavond al de nodige feestjes afgestruind, toen hij op straat een tweetal kentekenplaten zag liggen. „ Ik dacht, dat is wel leuk om mee te nemen, die kan ik mooi aan de muur hangen ”, zei de jongen vrijdag tegen politierechter Thijs Hoekstra.

* Met drie van de vijf zetels bezet, gaat het nieuwe stichtingsbestuur van SC Cambuur vanaf zaterdag aan de slag.

* Corné van de Erve zwaait per 1 mei na acht jaar af als voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Melle Bakker neemt het stokje tijdelijk van hem over .

Tip van de redactie:

* Tsjalling Jonkhoff groeide op van ondeugende jongen tot een man die zich interesseerde voor de wereld en zich zorgen maakte om het klimaat. Op zijn eigen unieke, geweldloze manier deelde hij plaagstootjes uit aan hen die die het milieu bewust of onbewust schade toebrachten. Hij overleed eind maart in Appelscha, twaalf meter boven NAP .

* Muziekblad Oor bestaat vijftig jaar. Dat viert de jubilaris met een 3,5 kilo wegende stoeptegel van een boek : Want more? Het beste van 50 jaar Oor . Een bundeling van de beste verhalen en iconische foto’s die niet alleen de tijdgeest maar ook de popcultuur van de afgelopen halve eeuw weerspiegelt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht