Nieuws uit Friesland van 3 maart | Corona-uitbraak bij Jumbo in Grou en overvallers hoogbejaarde vrouw Drachten gaan cel in

De Jumbo in Grou. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Bij de Jumbo in Grou zijn de afgelopen tijd meerdere medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. En drie mannen die in oktober 2019 een hoogbejaarde vrouw in haar woning in Drachten overvielen, moeten voor 2,5 jaar de cel in. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De betreffende medewerkers van de Jumbo in Grou zitten in thuisquarantaine, zo meldt een woordvoerder van Jumbo. Om hoeveel medewerkers het gaat, kan de supermarkt op dit moment niet zeggen, maar verschillende bronnen melden dat het om enkele tientallen besmettingen gaat. „Alle andere medewerkers is op het hart gedrukt om bij klachten thuis te blijven”, aldus de Jumbo-woordvoerder.

De betreffende Jumbo is de laatste tijd helemaal vernieuwd, de vernieuwde supermarkt is vorige week woensdag geopend. De stroom aan besmettingen lijkt op gang te zijn gekomen tijdens het opnieuw inrichten van de winkel, merkt GGD-woordvoerder Marcel de Jong op. Op foto’s van de voorbereidingen op de opening is te zien dat medewerkers zonder mondkapje op op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar werken.

Overvallers hoogbejaarde vrouw Drachten voor 2,5 jaar de cel in

Drie mannen die in oktober 2019 een hoogbejaarde vrouw in haar woning in Drachten overvielen, moeten voor 2,5 jaar de cel in. Hun minderjarige kompaan kreeg door de rechtbank in Leeuwarden woensdagmiddag 1 jaar voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd met een proeftijd van 2 jaar.

Een 19-jarige inwoner van Gerkesklooster had via zijn stiefmoeder, die bij de toen 93-jarige vrouw had schoongemaakt, dat er een kluis bij de vrouw onder het bed lag. Met een inmiddels 21-jarige Drachtster, een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 18-jarige Drachtster besloot hij tot een overval.

Kwart van bewoners Puccini State in Wolvega overleden

Het aantal overleden bewoners van zorgboerderij Puccini State in Wolvega is opgelopen tot vijf . Dat meldt woordvoerder Matthijs Bergsma van Zorggroep Alliade. Hij noemt de uitbraak „uitermate verdrietig”. Eerder werd al bekend dat bijna alle bewoners (18 van de 20) positief getest waren op het coronavirus. Deze bewoners zijn overgebracht naar het Covid-huis in Anna Schotanus in Heerenveen. Hier zijn inmiddels al vijf bewoners overleden.

Ook 13 van de 23 personeelsleden zijn positief getest. Daardoor bieden werknemers uit andere instellingen nu hulp. Twee bewoners waren negatief getest en zijn in Wolvega achtergebleven. De verwachting is dat enkele bewoners op korte termijn wel weer vanuit Heerenveen terug kunnen naar de zorgboerderij.

Boot van Douwe Bob botst met vrachtschip op Waddenzee

De boot van zanger Douwe Bob, genaamd Ellen, is woensdagochtend op de Waddenzee tussen Harlingen en Kornwerderzand in botsing gekomen met een 135 meter lang vrachtschip. In de dichte mist rukten de politie en de KNRM met meerdere schepen uit om hulp te bieden. Het schip van Douwe Bob ligt inmiddels in Harlingen, het vrachtschip kon verder varen.

Agenten zijn in de haven van Harlingen in gesprek gegaan met de aanwezigen op de boot. Douwe bob zou zelf op een politieboot in gesprek zijn met de politie. Voor zover bekend is er tijdens het incident niemand gewond geraakt.

Kortgedingrechter laat grimmige strijd om taxipassagiers bij Leeuwarder station onbeslist

In hun strijd om passagiers bij het Leeuwarder treinstation stapten drie taxibedrijven naar de rechtbank in Leeuwarden. Die wees al hun eisen af.

De grootste partij, Jelle Kooistra van Taxi Jelle, spande een kort geding aan tegen twee concurrenten, vader en zoon Massri. Deze Leeuwarder taxichauffeurs zouden met het gebruik van de handelsnamen TaxiStation Leeuwarden, Taxi Station Leeuwarden en Elektric Vervoer Leeuwarden op onrechtmatige wijze onder Kooistra’s duiven schieten.

SC Heerenveen naar de finale?

SC Heerenveen neemt het vanavond om 21.00 uur op tegen Ajax in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. Siem de Jong en Lasse Schöne hebben een verleden bij de Amsterdammers, maar het ervaren duo is vastbesloten: vanavond moet er historie worden geschreven met SC Heerenveen. ,,Wij willen naar die finale.” Het duel is vanaf 21.00 uur live te volgen in een liveblog op deze site.

En verder in het nieuws:

* De brugbediening in het dorpshart van Warten blijft voorlopig bij het oude. Het dorp protesteerde succesvol tegen het plan voor bediening op afstand.

* Twee mosselbanken die in 2018 in de Waddenzee werden aangetroffen doen het goed. Dat is volgens de onderzoekers belangrijk, want nieuwe mosselbanken zijn de eerste vijf jaar kwetsbaar en kunnen weer verdwijnen. Dat meldt Wageningen Marine Research .

* Er zijn op dit moment onvoldoende aanwijzingen dat vitamine D helpt om Covid-19 te voorkomen, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit wordt hier en daar wel stellig beweerd .

* Om kwetsbare grondbroeders zoals tapuit, nachtzwaluw en boom- en veldleeuwerik beter te beschermen, verlengt Staatsbosbeheer de periode waarin restricties gelden voor bezoekers van het Aekingerzand bij Appelscha .

Tip van de redactie:

* Betty Hansma bewaart een bijzonder stuk funerair erfgoed in huis. De graftrommel wacht - na een grondige restauratie - terugplaatsing op het kerkhof van Beetsterzwaag. ,,Wat is er moai he?’’

* Eindelijk! Versoepelingen. Vanaf vandaag (woensdag) kun je weer naar de kapper, schoonheidsspecialiste of pedicure en winkelen op afspraak. Een overzicht van wat weer kan vind je hier.

* De ‘aaisikerstiid’breekt aan. In Friesland zullen de komende tijd maximaal negentien vinders van eerste eieren worden beloond. Zij moeten voldoen aan een pakket spelregels van de BFVW (Bond Friese Vogelwachten). Vijf vragen en antwoorden.

Nieuws

menu