Nieuws uit Friesland van 3 juni | Fries museum koopt ets van Rembrandt en 'spookhuis' in Ravenswoud is razendpopulair

De vloerbedekkingstegels liggen verspreid over de grond. FOTO FUNDA

Het Fries Museum heeft een ets van Rembrandt van Rijn gekocht. Het gaat om een postuum portret van dominee Jan Cornelis Sylvius uit 1646. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Jan Cornelis Sylvius was de aangetrouwde neef van Rembrandts vrouw Saskia. Het is de eerste echte Rembrandt binnen de collectie van het Fries Museum. Het portret is vanaf 11 september te zien in de tentoonstelling  Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery  .

Jan Cornelis Sylvius werd in 1564 geboren in Amsterdam, maar verhuisde in 1588 naar Franeker, waar hij aan de universiteit studeerde. Hij keerde in 1604 terug naar ‘Holland’, waar hij dominee van Sloten en Sloterdijk werd en later werkte hij als predikant in Amsterdam.

'Spookhuis' in Ravenswoud is razendpopulair

Het volkomen overgroeide en vervallen huis in Ravenswoud, dat vorige week verscheen op Funda , is razendpopulair bij huizenzoekers. Makelaardij De Smelthe in Oosterwolde verwacht 130 geïnteresseerden.

Er zijn heel veel geïnteresseerde huizenkopers voor het ‘spookhuis’ in Ravenswoud. De eerste kijkmiddag leverde een tussenstand van ongeveer 80 geïnteresseerden op. Makelaardij de Smelthe in Oosterwolde verwacht dat er tijdens de tweede kijkmiddag nog eens 50 mensen in het huis komen kijken.

Ron Bakker van Makelaardij De Smelthe is er een beetje door overvallen. ,,We wisten dat er veel vraag naar was. Door de media-aandacht zijn dat er nog meer geworden. Er stonden rijen met auto’s op de Bokslootweg. Zelfs de gemeente heeft het druk gehad met allerlei vragen over het huis.” Normaal komen ongeveer 20 geïnteresseerden op zo’n soort huis af, voegt hij eraan toe.

Boeren die koeien gras met scherven zonnepanelen laten eten worden gemeld bij inspectie

De FUMO gaat controleren of boeren koeien laten eten van gras waarop scherven van zonnepanelen terechtgekomen zijn.

Dit melden de vier noordoostelijke gemeenten en de FUMO donderdagmiddag  in een update  naar aanleiding van de grote brand in Noardburgum, precies twee weken geleden.

Mocht de FUMO constateren dat zichtbaar verontreinigd gras aan koeien wordt gevoerd, hetzij door begrazing dan wel door te voeren, dan volgt er een melding bij de toezichthouder NVWA vanwege gevaar voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn.

Bendelid Wolvega komt vrij, maar hij moet zijn oude maten wel afwimpelen als ze hem bellen

Een vermeend lid van de ‘Bende van Wolvega’ komt vrijdag vrij. De 36-jarige man uit Wolvega mag naar huis, mits hij geen contact meer onderhoudt met zijn oude maten.

Ook moet hij hen afwimpelen als ze hem bellen . ,,Afkappen die handel’’, verwittigde de rechter hem donderdagochtend. Want dergelijk gedrag kan natuurlijk niet. ,,Het is hier nog geen Mexico.’’

Wilde achtervolging op de Hegemer Mar

Twee schippers van kleine rubberboten mogen zich binnenkort verantwoorden op het politiebureau voor een wilde achtervolging op de Hegemer Mar afgelopen weekend.

Agenten zagen de twee rubberbootjes hard varen en besloten ze te controleren. Daarop stoven de twee er vandoor, dus zetten de agenten de achtervolging in. Volgens de politie haalden de twee „gevaarlijke capriolen” uit om aan ze te ontkomen en er werden snelheden van 60 kilometer per uur gehaald, terwijl daar 9 kilometer per uur is toegestaan. Ook was het op dat moment druk op de Hegemer Mar, stelt de politie.

Vliegbasis Leeuwarden krijgt speciale F-35 containers om ook buiten de vliegbasis te kunnen opereren

Vliegbasis Leeuwarden krijgt medio september zogeheten ‘F-35 containers’. In deze mobiele containers zitten ICT-systemen, zodat er ook buiten de vliegbasis geopereerd kan worden.

De containers zijn afkomstig van Contour Advanced Systems, dat voor Noorwegen al zes van zulke containers heeft gebouwd, ontworpen en heeft geïntegreerd.

Kijk hier LC Live terug: zit iedereen wel te wachten op versoepelingen?

‘Kabinet maakt vaart met opheffen van beperkingen’, kopte de voorpagina van de Leeuwarder Courant zaterdag. Nederland gaat langzaam, hoewel sneller dan verwacht, uit de lockdown. Maar zit iedereen daar wel op te wachten? Te gast in LC Live is psycholoog en LC-columnist Irma van Steijn. Bekijk hier de uitzending terug .

En verder in het nieuws:

* Hoe komt het met de PC deze zomer? En andere wedstrijden ? De bond en de kaatsverenigingen dubben en plannen zich suf.

* De kansen om een snoekbaars te vangen worden steeds kleiner . Jonge vissen krijgen geen kans door kannibalisme, aalscholvers én de oprukkende snoek. Binnenvisser Everen de Vries deelt zijn zorg bij de start van het sportvisseizoen.

* Voor mensen in het nieuws die zich niet als man of vrouw identificeren gebruikt het ANP vanaf vandaag (donderdag) ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’ in plaats van ‘hem’ of ‘haar’.

Tip van de redactie:

* Maandenlang dicht zijn en plots weer volle bak mogen: horecaondernemers hebben houden en keren met hun roosters . Want waar vind je in allerijl het personeel dat je nodig hebt?

* Van steeds meer producten zijn er tekorten. Gevolg: de prijzen exploderen . Zet deze trend door?

Nieuws

Meest gelezen