Nieuws uit Friesland van 3 en 4 december | Wirdum ‘fight for light’ met lantaarnpalen in de vorm van verlichte fietswielen & hou nou toch eens op met die festivals in de Groene Ster

Weekendoverzicht.

Weekendoverzicht.

Omdat de gemeente Leeuwarden niet om hun fietsveiligheid denkt, doen de inwoners van Wirdum het zelf maar. En het begint een vast ritueel te worden: er gebeurt iets rond de festivals in de Groene Ster en een aantal partijen in de gemeenteraad wil een spoeddebat. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

Geen festivals in de Groene Ster in Leeuwarden volgend jaar. Misschien wel weer in 2024 maar misschien ook wel niet. Na bijna tien jaar festivals en nog veel meer gedoe is het tijd om de Groene Ster vaarwel te zeggen.

Meld je aan voor een dagelijkse nieuwsupdate

Wil je niets van het regionale nieuws missen en iedere dag door ons (digitaal) worden bijgepraat? Schrijf je dan in voor een van onze acht gratis nieuwsbrieven. Er is voor ieder wat wils. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Het begint een vast ritueel te worden: er gebeurt iets rond de festivals in de Groene Ster en een aantal partijen in de gemeenteraad wil een spoeddebat. Nadat de vergunning voor Welcome to the Village in 2021 en Psy-fi deze zomer op het laatste moment vernietigd werden door de rechtbank, besloten de organisatoren vorige maand om hun heil tijdelijk elders te zoeken. En dus volgde er weer een debat.

Lees hier de volledige analyse .

Azijn mag het niet heten en daarom is het edik met een lagere zuurgraad. Brabantse producenten verhuisden hun zaak naar Heerenveen

Een pers en wat vaten om te rijpen, meer hebben Bernard Brok en Jildou Dragt niet nodig voor hun bedrijf Ediks dat onlangs vanuit het Brabantse Oisterwijk naar Heerenveen verhuisde.

Edik, het puzzelwoord voor azijn, is niet zo maar gebruikt in de naam van het bedrijf, legt Bernard Brok uit. De talloze flesjes boven de productieruimte aan De Ynfeart in Heerenveen zijn gevuld met smaakazijnen die de naam azijn niet mogen dragen. De zuurgraad is te laag om het zo te mogen noemen. Dat komt omdat in de azijn kruiden of vruchten gerijpt zijn, die er een minder zure smaak aan geven.

Richtje brengt haar zoon Teade nooit meer naar jeugdzorginstelling Woodbrookers in Kortehemmen

Deze week werd bekend dat twee vrouwelijke medewerkers van jeugdzorginstelling Woodbrookers bij Drachten seks hadden met een minderjarige bewoner. Dat blijkt niet het enige wat er misgaat. Johan Krul wil als bestuurder van Jeugdhulp Friesland wil ,,fors ingrijpen” bij de instelling.

Krul reageert daarmee op het verhaal in deze krant over Teade en andere jongeren die bij Woodbrookers verbleven. Richtje - de moeder van Teade (niet hun echte namen) - beschrijft daarin wat haar zoon er heeft meegemaakt.

Wirdum ‘fight for light’ met lantaarnpalen in de vorm van verlichte fietswielen

Omdat de gemeente Leeuwarden niet om hun fietsveiligheid denkt, doen de inwoners van Wirdum het zelf maar. Zaterdag plaatsten ze hun eigen alternatieve lantaarnpalen langs de fietsroute naar de stad.

Het kostte een avondje knutselen met materialen die allemaal geschonken werden. Fietswielen en -banden van een voormalig fietsenmaker uit Wirdum, palen en lichtsnoeren en voilà: de alternatieve lantaarnpalen van Wirdum waren geboren. Langs de Werpsterdyk brengen deze verlichte fietswielen op palen nu licht waar dat zo hard nodig is. Aangevuld met priklampjes op zonnepanelen in de berm.

Verder in het nieuws:

* Henk Mulder wordt met ingang van 1 februari 2023 programmadirecteur Uitvoering Aanpak Piekbelasters bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zijn grote opdracht: volgend jaar met zoveel mogelijk van de agrarische piekbelasters afspraken maken over het terugbrengen van hun stikstof-uitstoot.

* Oranje heeft voor de zevende keer in de historie de kwartfinales van het WK voetbal bereikt. In de achtste finales rekende een efficiënt en gecontroleerd spelend Nederlands elftal zonder al te veel moeite af met de Verenigde Staten. Andries Noppert was belangrijk met een aantal cruciale reddingen.

* Zaterdagavond boekte de eerste zege in de halve bekerfinale. Eaters Geleen werd in Thialf met de nodige moeite met 3-2 verslagen . Roope Nikkilä had met twee goals een belangrijk aandeel in de overwinning voor het team van coach Mike Nason.

Tip van de redactie:

* Voor zijn bezoek aan het WK had Gert Woltjer (40) uit Drachten lichte twijfels over Qatar. Nu hij twee weken in het land verblijft, zijn die volledig verdwenen.

*Vroeg geleerd is jong gedaan. Bij veel aanbieders van kinderopvang (0 tot 4 jaar) is tweetaligheid de norm. „Nederlânsk en Frysk binne lykweardich.”

* Oud-FC Groningen-directeur Hans Nijland is fan van Andries Noppert. Volgens hem moet Ajax de doelman van Oranje nog deze winter halen en moet SC Heerenveen niet minder vragen dan tien miljoen euro | Podcast Radio Qatar