Nieuws uit Friesland van 29 september | Breuk tussen burgemeester en raad op Terschelling lastig te lijmen & Heerenveen belooft meer Fries in zijn straatnamen te gebruiken

Nieuws uit Friesland van 29 september.

Een vertrouwensbreuk tussen een burgemeester en het grootste deel van de gemeenteraad belooft weinig goeds. Ergens heeft de raad van Terschelling woensdagavond de burgemeester weggestuurd. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De commissaris van de Koning heeft de wettelijke taak om in het geweer te komen bij een vertrouwensbreuk tussen burgemeester en gemeenteraad, licht René Bultena als woordvoerder van vier van de vijf fracties toe. ,,Als je een wethouder wegstuurt, ligt dat bij de raad. Maar de burgemeester is door de kroon benoemd. Dat ligt dan anders. Wij hebben ons zegje gedaan, nu is het afwachten.”

Heerenveen belooft meer Fries in zijn straatnamen

Bij het bedenken en vaststellen van nieuwe straatnamen in de gemeente Heerenveen zal het Fries vaker worden gebruikt.

Die belofte doet de gemeente in antwoorden op vragen van de FNP. Deze partij uitte in augustus kritiek op de namen die gekozen zijn voor tien nieuwe straten in de Heerenveense woonwijk Skoatterwâld. De straatnamen zijn niet Fries genoeg, vinden de frysknasjonalen. De meeste eindigen op ‘weg’. Dat had ‘wei’ moeten zijn.

Terschelling en Vlieland vragen Rijk om compensatie voor Doeksen

De gemeenten Terschelling en Vlieland vragen het Rijk om compensatie voor Rederij Doeksen voor de enorm gestegen brandstofprijzen. De rederij heeft eerder deze maand de concessieverlener verzocht om per 1 januari een brandstoftoeslag te mogen invoeren.

De gemeenteraad van Terschelling vroeg per motie aan het college van burgemeester en wethouders om al dan niet samen met Doeksen bij het Rijk aan te dringen om compensatie voor de gestegen brandstofprijzen. Ook voor het vrachtvervoer. Bij daling van de brandstofprijzen zou een eventuele toeslag meteen moeten verdwijnen.

Essent stelt tariefverhoging uit tot 7 november na kritiek ACM

Essent stelt de wijziging van de energietarieven uit tot 7 november na kritiek van onder meer de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daardoor kan het energiebedrijf voldoen aan de wettelijke termijn van dertig dagen, waarbinnen klanten ingelicht moeten worden over de wijziging van hun energietarief. De tariefverhoging per 1 oktober komt daarmee te vervallen.

Essent blijft er echter bij dat het bedrijf de tariefverhoging tijdig heeft aangekondigd. In een verklaring op de website meldt het energiebedrijf vanaf nu een langere aankondigingstermijn te hanteren. „Omdat de ACM sinds afgelopen vrijdag plotseling, en zonder Essent en andere energiebedrijven te raadplegen, een nieuw standpunt over de communicatietermijn heeft ingenomen en om onrust onder klanten weg te nemen.”

Drummer en tekenaar Han Bennink (uit Hoogersmilde) viert 80ste verjaardag met Fries festival

Muziek en beeldende kunst zijn in het leven van drummer/kunstenaar Han Bennink gelijke grootheden. Beide disciplines vallen dan ook samen op HAN BENnInK80 yn Fryslân , het festival waarmee hij zijn 80ste verjaardag viert in Friesland.

,,Mooie schoenen!’’ Han Bennink verwelkomt zijn bezoek hartelijk met een compliment over haar stevige bergschoenen met rode veters. Zelf gaat hij gekleed in ribbroek, lichtblauw overhemd met daarover een dikke groene kabeltrui, en stevige Blundstone-schoenen. Kleding die past in de bosrijke omgeving van Hoogersmilde waar hij woont met Annemiek Ebbink en hond Hansje. ,,Koffie?’’

Verder in het nieuws:

* Asfalt op weg bij Ferwert wordt op circulaire manier vervangen: oud asfalt keert terug in nieuwe asfaltlagen.

* ACM zal onderzoek starten naar tariefverhoging energiebedrijven.

* Bekijk hier hoe Bolsward onder een dikke laag mist eruit ziet.

Tip van de redactie:

* Het vertrouwde loslaten is best spannend, maar Jorrit Bergsma heeft zijn draai al gevonden bij zijn nieuwe schaatsploeg Jumbo-Visma: ,,It fielt ûndertusken al wer fertroud.”

* En dan woon je ineens in ‘De Gloeiende Oven’ of ‘Het Beerenhol’: in Dokkum verschijnen bijzondere namen op historische gevels.

* Anekdote over de pinpas van Ruud van Nistelrooij en waarom Cambuur zich niet te veel moet aanpassen aan PSV | Podcast ‘t Hertenkamp

Nieuws

menu