Nieuws uit Friesland van 29 november | Celstraf geëist tegen seksverslaafde man uit Sneek & in Harlingen krijgen honderden zonnepanelen dezelfde kleur als het dak

Nieuws uit Friesland van 29 november.

,,Wel driehonderdduizend keer’‘, heeft hij geprobeerd kinderpornofoto’s van zijn telefoons te wissen, verzekerde een 49-jarige Sneker de rechtbank dinsdag. ,,Maar ik raakte ze maar niet kwijt.’‘ Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het begon met een melding van de ex-vrouw van de man. Hun zoon had gezien dat zijn vader ,,op bepaalde sites’’ zat: animalsex, kinderseks. Vervolgens trof hij zes foto’s van zijn zusje aan in, zoals de rechter het aanhaalde, ,,bepaalde situaties’’. De jongen riep zijn moeder erbij en zij herkende het dekbedovertrek dat ze zelf had gekocht, het geslachtsdeel van de man en een klokje.

Rood of zwart, in de historische binnenstad van Harlingen krijgen honderden zonnepanelen dezelfde kleur als het dak

Zo’n 150 huurwoningen in de historische binnenstad van Harlingen krijgen zonnepanelen op het dak. Deze week is begonnen met de aanleg.

Opvallend is dat de kleur van de zonnecellen afhangt van de dakpannen. Zwarte daken krijgen zwarte panelen, rode daken rode panelen.

Positief geteste Lemke roept op alsnog af te zien van gaswinning boven Schiermonnikoog

Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) is als enige minister aanwezig op de ‘Waddentop’ in het Duitse Wilhelmshaven. Minister Steffi Lemke (Milieu) laat verstek gaan vanwege een positieve test op het coronavirus.

Eerder was al bekend dat de Deense minister ontbreekt, omdat het Deense kabinet demissionair is en geen tekenbevoegdheid heeft. Op de trilaterale regeringsconferentie maken Nederland, Duitsland en Denemarken eens in de drie of vier jaar onderlinge afspraken over de bescherming van de Waddenzee.

Raadselachtige vondst op NS-station in Leeuwarden

Bij de restauratie van de perronkappen op het Leeuwarder NS-station is een raadselachtige fles uit 1891 gevonden. Hierin zaten vier briefjes met namen .

De fles zat ingemetseld aan de oostelijke achterzijde van het station. Hier was een ijzeren overkappingsbalk ingemetseld in het gebouw. Bij de bouw in 1891 moet de fles zijn achtergelaten in de holle ruimte binnen deze balk.

Gluren bij de buren in woonboerderij Augustinusga

,,Dit is echt wol unyk, hear’’, roept makelaar Wieger van der Velde van De Flexibele Makelaar. Hij ziet in zijn werk regelmatig gerestaureerde panden voorbijkomen, maar zelden zat er volgens hem zoveel werk en liefde in als bij It West 14 in Augustinusga .

We hebben te maken met een woonboerderij uit 1839 met een woonoppervlak van 206 vierkante meter en een grote lap grond met een broeikas, veertig zonnepanelen, bergruimten en een weiland. De woning heeft daarnaast een gastenverblijf en vijf slaapkamers.

Stoepkrijten tegen straatintimidatie: ‘Mannen fluiten naar me en zeggen dan ‘ik weet wel dat je me hoort’

Teksten als ‘hey, lekker ding’ en ‘hey meisje... dan niet k*twijf’ werden maandagmiddag met stoepkrijt gekalkt op het Zaailand (Wilheminaplein) in Leeuwarden.

De teksten zijn voorbeelden van catcalling , verbale intimidatie op straat. In 2021 bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat twee op de drie van de vrouwen van 12 tot 25 jaar in dat jaar weleens waren lastiggevallen op straat. Met de krijtactie, georganiseerd door Veilig Thuis, moet er bewustwording van het probleem komen.

Verder in het nieuws:

* Buurtsuper in Drogeham sluit nog deze week de deuren om torenhoge energiekosten.

* Gerwin Hoekstra, vaste bespeler van het orgel in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden, is zondag overleden aan kanker. Hij werd 30 jaar oud.

* SC Heerenveen haalt oude bekende terug naar Abe Lenstra-stadion.

Tip van de redactie:

* ‘Discvisser’ Kees hengelt in Heerenveen duizendste schijf uit de sloten. ,,Op een topdag maar liefst 32 stuks.”

* Sportminister Conny Helder zal ‘ er alles aan doen ’ om ijsstadion Thialf de winter door te helpen: ‘We gaan er uitkomen’.

* Marten de Roon, Xavi en de groene ogen van Isabelle | aflevering 10 Radio Qatar .

Nieuws

menu