Nieuws uit Friesland van 29 maart | Bewoners azc Burgum besmet met coronavirus en Heeren van Harinxma behoudt Michelinster

In het asielzoekerscentrum in Burgum zijn bij 41 bewoners het coronavirus vastgesteld. Het virus is vooral vastgesteld bij gezinnen.

41 bewoners van het asielzoekerscentrum in Burgum zijn besmet geraakt met corona, waarschijnlijk via de peuteropvang op de locatie. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De besmettingen hebben zich dan ook voornamelijk voorgedaan in gezinnen met kleine kinderen, zegt woordvoerder Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Alle getroffen personen hebben milde klachten. ,,Niemand is echt heel ziek. Een beetje snotterig, een beetje hoesterig.’’

Dit ziektebeeld strookt met eerdere ervaringen van het COA. Azc-bewoners hebben over het algemeen weinig last van corona, omdat het een relatief jonge en gezonde doelgroep is, aldus Engbers. ,,Er zitten bijna geen heel oude mensen bij.’’

Heeren van Harinxma behoudt Michelinster

Opnieuw heeft restaurant de Heeren van Harinxma (op landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag) als enige restaurant in Friesland een Michelinster behaald. Het is het zesde jaar op rij dat het restaurant een ster krijgt. Van 2001 tot 2006 droeg het restaurant ook een ster.

Samen met Groningen bungelt Friesland onderaan de lijst met provincies als het gaat om het aantal sterren. Wel zijn er twee vermeldingen voor Friese restaurants in de lijst met Bib Gourmands, een onderscheiding voor zaken met een goed driegangenmenu voor maximaal 37 euro.

Bistro Nijeholt in Beetsterzwaag (ook op landgoed Lauswolt) wist deze onderscheiding opnieuw in de wacht te slepen en ook restaurant élevé in Leeuwarden - dat eerder een Michelinster had - wist een plekje tussen de Bib Gourmands te bemachtigen. Le Petit Bistro (Sneek) en Weidumerhout uit Weidum raakten deze onderscheiding juist kwijt .

Overname mislukt, Intertoys Franeker sluit definitief de deuren

De Intertoys in Franeker sluit definitief de deuren. Even leek er een overnamekandidaat gevonden voor de speelgoedwinkel aan de Dijkstraat, maar dat is toch mislukt.

Eigenaren Ermin van Leeuwen en zijn vrouw Jade kondigden eerder aan dat hun speelgoedwinkel per 1 mei zou stoppen. De krimpende markt en de invloed van internet maakten dat de ondernemers niet langer brood zagen in hun zaak.

,,Tablets krijgen steeds meer de overhand op echt speelgoed”, zegt Van Leeuwen over de neergaande verkooptrend in speelgoedland. De dalende inkomsten zorgden ervoor dat ze al voor de coronacrisis besloten te stoppen met hun onderneming.

Twee weken na blikseminslag eindelijk weer internet

Veertien dagen. Zo lang hebben veel inwoners van Gersloot-Polder moeten wachten op het herstel van hun internet en vaste telefonie. Een eeuwigheid in deze tijd. Zijn kinderen stonden te juichen. ,,Dy ha wer wifi, no. Hiel wichtich yn dizze tiid. De databundels wiene echt op’’, zegt Henk Heida, die woont en boert aan de Tijnjeweg. Zelf was hij trouwens net zo content toen hij een paar dagen geleden weer kon beschikken over internet.

Daar moest Heida exact twee weken op wachten, nadat de bliksem was ingeslagen in een boom langs ‘zijn’ weg. De flits trof ook een koperkabel van KPN die naast de rijbaan in de grond ligt. Het probleem bleek complex . Met alle gevolgen van dien voor hem als boer, en ook voor thuiswerkers en scholieren.

Hoe moet je je inwoners aanspreken: met 'je' of met 'u'?

Mag een gemeente haar inwoners aanspreken met ‘je’ of ‘jij’, of is dat niet respectvol genoeg? In Weststellingwerf wordt er maandagavond over gesproken . Het hoort niet zo, vindt zelfstandig raadslid Marlene Postma van Weststellingwerf. Burgemeester André van de Nadort begon zijn open brief aan de inwoners eind december met de zinnen ‘Hoe gaat het met jou? Houd je het nog vol?”, en sprak hen ook in de rest van de brief consequent aan met ‘je’ en ‘jij’.

Postma zegt dat de burgemeester hiermee vooral de oudere inwoners tekort doet. ,,Mensen van in de tachtig moet je niet zo aanspreken. Dat is niet respectvol. Ik heb er heel veel mensen over gesproken, veel ouderen, die zeggen: wij vinden dit niet netjes.”

En verder in het nieuws:

* Vier bruggen in Leeuwarden krijgen van half april tot half juli een schilderbeurt . Het gaat om de Hermesbrug, de Vrouwenpoortsbrug, de Verlaatsbrug en de Wirdumerpoortbrug.

* Iwan de Jong (42) en Johan de Jong (46) uit Jirnsum hebben zaterdag 5665 euro opgehaald voor KiKa door zoveel mogelijk rondes van 6,7 kilometer te hardlopen .

* Het is onzeker of de volleybalsters van VC Sneek komend weekeinde aan het bekertoernooi meedoen. Het aantal positieve coronatests binnen de selectie is opgelopen tot vier .

Tip van de redactie:

* Alex Terpstra en zijn vrouw Ellen stoppen per augustus met Lunchroom het Monument op de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat heeft het huurcontract beëindigd. Voor de vijf vaste krachten is ontslag aangevraagd .

* Er is een groeiende tweedeling tussen starters op de woningmarkt, blijkt uit het nieuwste woningmarktrapport van ING . „Om nu op de woningmarkt actief te worden, heb je een goed salaris of rijke ouders nodig.”

Nieuws

menu