Nieuws uit Friesland van 29 juni | Boerenprotest bij het provinciehuis in Leeuwarden & werkzaamheden op A32 tussen Heerenveen en Grou lopen vertraging op

Een groep boeren verzamelde zich bij het provinciehuis in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Tientallen boeren hadden zich woensdag met trucks en trekkers verzameld bij het provinciehuis in Leeuwarden om te demonstreren. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Ze hebben onder andere met hun trekkers de bomen van Bosk voor de ingang van het provinciehuis gezet. In het provinciehuis voerden boeren een gesprek met een van de gedeputeerden, meldt de politie. Bekijk hier hoe boeren met hun trekkers de bomen van Bosk voor de ingang van het provinciehuis in Leeuwarden zetten.

Werkzaamheden op A32 tussen Heerenveen en Grou vertraagd. ‘Het weer was extreem’

Bestuurders op de snelweg A32 hebben langer hinder van de werkzaamheden tussen Heerenveen en Grou. Rijkswaterstaat kampt met meerdere tegenslagen.

Sinds begin mei voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A32 tussen Heerenveen en Grou. Na jaren van gestuiter worden de hobbels en gaten in de snelweg aangepakt. De werkzaamheden vinden plaats in beide rijrichtingen. Rond Akkrum en Grou zijn zowel in noordelijke als zuidelijke richting de rijbanen versmald en op- en afritten zijn soms afgesloten. Dagelijks is er vertraging voor het wegverkeer, vooral in de spitsuren, de ene dag meer dan de andere.

Tjeerd de Groot na bedreigingen en trekkers voor zijn huis: ‘Ik probeer me niet te laten afleiden door dit soort bedreigingen’

De Tweede Kamer voert donderdag een spoeddebat over de boerenprotesten en bedreigingen aan het adres van politici. Een van de doelwitten van de escalerende boerenprotesten is Tjeerd de Groot.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is wel wat gewend. Zes verdachten zijn pas nog veroordeeld tot werkstraffen omdat ze hem ernstig bedreigd hebben, tijdens de eerste golf boerenprotesten in 2019.

Burgemeester Kramer van Noardeast-Fryslân: standbeeld Jan Binnes komt er gewoon

De gemeente Noardeast-Fryslân geeft geen gehoor aan de oproep van een nazaat van opstandeling Jan Binnes om geen standbeeld van hem in het dorp te plaatsen. ‘Het is geen heldenverering.’

Dat blijkt uit een mailwisseling van Willem Nettinga, een nazaat van Jan Binnes, en burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. Jan Binnes was een van de aanvoerders van wat later het Kollumer Oproer is gaan heten, een rumoerige opstand in Kollum waarbij Noordoost-Friezen het hadden voorzien op patriotten. Huizen werden geplunderd en in brand gestoken en hun gezinnen werden bedreigde en mishandeld.

Ongeveer 61 procent van patiënten checkt digitaal in bij het MCL in Leeuwarden: daarmee behoort het ziekenhuis tot de wereldtop

180.000 keer per kwartaal wordt er bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) digitaal ingecheckt, daarmee staat het ziekenhuis volgens softwarebedrijf Epic in de top-5 van de wereld bij het digitaal inchecken via de Epic-software.

Het elektronisch patiëntendossier van Epic wordt over de hele wereld gebruikt, in Nederland maken tien ziekenhuizen gebruik van de software. Met de software van het Amerikaanse bedrijf worden in totaal zo’n 250 miljoen patiëntendossiers beheerd.

Verder in het nieuws:

* De krakers in de voormalige Cinema bioscoop aan de Nieuwestad in Leeuwarden kunnen niet zomaar uit het pand worden gezet. Dat concludeert de gemeente Leeuwarden.

* Met een vlotte babbel smeerde een 75-jarige oplichter uit Duitsland mensen op leeftijd in Nederland oude en versleten jassen aan. Dinsdag werd de oplichter veroordeeld tot zes maanden cel plus zes maanden voorwaardelijk.

* Toeterende vrachtwagen voor provinciehuis in Leeuwarden bekogeld met pot met witte bonen in tomatensaus.

Tip van de redactie:

* Woensdag en donderdag wordt het zomers warm: de temperatuur komt woensdag uit tussen de 25 en 29 graden.

* Ruim twintig reuzeninsecten worden deze week in park Vijversburg, ofwel het Bos van Ypeij, neergezet als onderdeel van het kinderprogramma van Arcadia: ‘Giga Insecta’ genaamd.

* Bomen, een flinke lik witte verf en een grote glazen uitkijktoren. Met deze plannen wil havenbedrijf Port of Harlingen de verwaarloosde Waddenpromenade weer smoel geven.

* Reisverslag van drie oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld. Dag 21 van Henk: ‘Raar dat we over een aantal dagen met zijn tweeën zullen zijn’

Nieuws

menu