Nieuws uit Friesland van 29 januari | Britse variant goed voor derde coronabesmettingen in Friesland en de sprinter is terug tussen Leeuwarden en Zwolle

Foto: ANP/Remko de Waal

Een derde van de mensen die de afgelopen twee weken positief testte op het coronavirus was besmet met de veel besmettelijker Britse variant. Dat blijkt uit een steekproef van de GGD. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

GGD Fryslân laat naar aanleiding van de uitbraak in t Suyderhuys in Surhuisterveen op negentig willekeurig gekozen monsters dna-onderzoek naar de Britse mutant doen, waarvan dertig uit een verpleeg- of verzorgingshuis komen. Na bijna twee weken onderzoek is van 26 monsters de uitslag bekend: 9 blijken onomstotelijk de Britse variant te zijn. Die verhoudingen liggen in lijn met het landelijke beeld.

Vrijdag registreerde de GGD 185 nieuwe besmettingen in Friesland. Iets meer dan de afgelopen dagen maar het zevendaags gemiddelde vertoont een dalende lijn. Lag dat gemiddelde vorige week nog op 222, ondertussen is het gezakt naar 180. Ook de weektotalen laten een dalende lijn zien. Met 1306 nieuwe besmettingen kwam het weektotaal op het laagste aantal in zes weken. Al zijn er wel duidelijke regionale verschillen.

Ook in de Friese ziekenhuizen zijn de effecten van de lockdown te zien. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares neemt steeds verder af. Vrijdag lagen er nog 19 coronapatiënten op een intensive care, waar dat er twee weken geleden nog 29 waren. Het aantal patiënten op een verpleegafdeling nam wel fors toe: van 48 afgelopen woensdag naar 61 vandaag. Daarmee is de bezetting van de bedden op de verpleegafdelingen weer op het niveau van begin januari.

Ondertussen wordt er gevreesd voor de testbereidheid onder mensen met klachten nu blijkt dat hun gegevens slecht beveiligd zijn. RTL onthulde deze week dat er volop gehandeld wordt in persoonsgegevens die eenvoudig uit de systemen van de GGD’s te halen zijn. ,,Met de bescherming van persoonsgegevens is vertrouwen het toverwoord”, zegt Mathieu Paapst, universitair docent IT-recht aan de RuG . ,,Vertrouw ik mijn gegevens bij deze organisatie? Als dat beschaamd wordt, kan dat flinke consequenties hebben.”

GGD Fryslân wil toe naar acht vaccinatielocaties

GGD Fryslân wil voor de zomer acht vaccinatielocaties openen. In maart komen in Sneek en in Drachten de eerste twee nieuwe locaties, naast het al draaiende vaccinatiecentrum in Leeuwarden. In Sneek en in de omgeving van Drachten kunnen vanaf begin maart vierhonderd ouderen per dag een vaccinatie tegen het coronavirus krijgen, bericht GGD Fryslân.

Op dit moment worden er elke dag vijfhonderd prikken gezet in een hal in het WTC in Leeuwarden. De Friese GGD is voor de aanlevering van vaccins afhankelijk van de landelijke vaccinatiestrategie.

59 huizen hebben en zelf in een sociale huurwoning wonen, mag dat wel?

Een persoon in de gemeente Súdwest-Fryslân huurt een woning en heeft tegelijk nog 59 huizen in bezit. In de politiek en op de sociale media regende het verontwaardigde reacties. Mag het eigenlijk wel en zou de woningcorporatie er iets tegen moeten doen?

Volgens emeritus hoogleraar Volkshuisvesting George de Kam wel: door vaker het inkomen te bekijken. ,,Als je een woning huurt, dan moet je een inkomenstoets overleggen.’’ De grens voor een huurwoning ligt op een inkomen van ruim 44.000 euro . Het kan zo zijn dat deze persoon uit Súdwest-Fryslân bij de start van de huurperiode een inkomen had dat lager lag. Maar als diegene vervolgens meer bezit krijgt - bijvoorbeeld door een erfenis of speculatie - dan wordt het inkomen niet opnieuw getoetst. Lees verder voor het complete uitlegverhaal [PREMIUM].

Terug van weggeweest: de sprinter tussen Leeuwarden en Zwolle

De NS-sprinter tussen Leeuwarden en Meppel gaat vanaf september weer rechtstreeks door naar Zwolle . Dat staat in de plannen van de vervoerder voor de nieuwe dienstregeling voor 2022. Voorheen was dat ook het geval. Maar omdat de infrastructuur de afgelopen jaren is aangepast, was het laatste stukje van de sprinterlijn (tussen Meppel en Zwolle) er tijdelijk tussenuit gehaald. De sprinter stopt doorgaans op alle tussengelegen stations.

Vooral reizigers die vanuit Grou-Jirnsum, Akkrum of Wolvega naar Zwolle (en verder) willen reizen, betekent dit een opsteker. NS berekende dat de reistijd tussen Wolvega en Zwolle bijvoorbeeld tien minuten korter wordt. ,,Dit omdat je niet meer hoeft over te stappen in Meppel’’, aldus NS-woordvoerder Arno Leblanc. ,,We zijn blij dat we dit hebben kunnen herstellen.’’

Cambuur en Heerenveen ongewijzigd naar Maastricht en Enschede

Cambuur en Heerenveen speelden allebeide een sterke laatste wedstrijd. De mannen van Henk de Jong rolden met 5-1 Jong PSV op en die van Johnny Jansen walsten met 3-0 over Feyenoord heen. Geen enkele reden om voor de wedstrijden van dit weekend af te wijken van het strijdplan. Cambuur start zondagavond (20.00 uur) met dezelfde elf tegen MVV en ‘s middags treedt Heerenveen ongewijzigd aan tegen FC Twente (12.15 uur).

Voor Joey Veerman betekent het opnieuw een vrije rol op het middenveld. ,Dat idee leefde al langer in onze technische staf”, zei Jansen. ,,Maar dan is de vervolgvraag: hoe doe je dat? We hebben in de winterstop een paar nieuwe spelers erbij gekregen. Zij moesten eerst fit worden én je moet ze inpassen in het team.”

En verder in het nieuws:

* Een inwoner van Noordwolde (49) die jarenlang zijn minderjarige stiefdochter seksueel heeft misbruikt, is vrijdag veroordeeld tot vier jaar cel . De man moet een schadevergoeding van bijna 25.000 euro aan het slachtoffer betalen.

* Op het terrein van de voormalige CBS De Bron aan de Wyger Martensstrjitte in Damwâld komen acht twee-onder-een-kapwoningen .

* De berg met spaargeld is met ruim 487 miljard euro nog nooit zo gigantisch geweest als eind vorig jaar .

Tip van de redactie:

* Eén dag was de expositie Gerrit Offringa 1943-2019 in Pictura geopend, toen volgde een nieuwe lockdown .

* Sjoerd Dijkstra uit Jellum was een man die heel makkelijk contact kon maken en bijzonder geliefd was in het dorp. Op 10 januari overleed hij. In de rubriek In Memoriam vertellen zijn kinderen over de sociale dorpssmid.

* Eigenaar John Wierda zag in het coronajaar 2020 de omzet van zijn Sneker ict-bedrijf Blue Inkt kelderen. Er restte hem niets anders dan het aanvragen van het faillissement.

Nieuws

menu