Nieuws uit Friesland van 29 december | Inzamelactie LC voor Oekraïne groot succes & smoordruk in Friese vuurwerkwinkels

Beeld LC

Negen containers vol met kleding, eten en spullen. Daarnaast nog eens een 250.000 euro. Dat is de opbrengst van de inzamelingsactie voor Oekraïne, georganiseerd door de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De beide kranten danken iedereen die gedoneerd heeft. Daarnaast ook veel dank aan iedereen die geholpen heeft. Mensen die kwamen doneren bleven spontaan hangen om te helpen en alles in de containers te bergen.

De verhalen van mensen die doneerden zijn hartverwarmend. Van zelfgebreide mutsjes voor baby’s tot kleding van een overleden dierbare (‘hij wilde dat we dit met zijn kleding deden). Van alles kwam voorbij.

Topdrukte in Friese vuurwerkwinkels. ‘Dit breekt alle records’

Er mag voor het eerst in drie jaar weer vuurwerk afgestoken worden en dat zullen de Friese verkopers weten ook. Ze hebben het op de eerste verkoopdag namelijk heel druk.

,,Het is een gekkenhuis. We hebben het smoordruk, al sinds 7 uur vanmorgen’‘, zegt Gerrit Hoekstra, eigenaar van Megavuurwerk in Leeuwarden. Vanwege de coronacrisis mocht er de afgelopen twee jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Dit jaar mag dat, zij het met aangescherpte regels, wel weer. Vanaf donderdag mag in het hele land siervuurwerk worden verkocht, wat direct zorgde voor topdrukte in de vuurwerkwinkels.

Letters Top 2000 Café gestolen van Mediapark Hilversum, politie verdenkt Oudejaarsploeg De Geitefok uit Oldeberkoop

De letters van de Top 2000 op het Mediapark in Hilversum zijn in de nacht van woensdag op donderdag gestolen. De letters stonden voor de deur van Beeld & Geluid, waar het Top 2000 Café is, maar nu staat daar slechts nog ‘2000’. De letters T, O en P zijn verdwenen.

NPO Radio 2 heeft aangifte gedaan van diefstal. Oudejaarsploeg De Geitefok uit Oldeberkoop zit volgens de politie achter de diefstal.

Hoe drenkelingen ook na tientallen jaren geïdentificeerd worden

Negen weken na het bootongeluk in het Schuitengat is de 12-jarige Riemer van der Veen uit Sexbierum nog niet gevonden. Toch blijft er reden tot hoop, want af en toe geeft de zee geheimen prijs .

Deze zomer bracht een jonge Urker Noordzee-visser een lichaam aan land van een onbekende man. Het bleek van Chris Couvée, een 63-jarige wereldreiziger uit Beuningen die al maandenlang vermist werd. Zijn identiteit kon bevestigd worden dankzij de DNA-Databank voor Vermiste Personen in Den Haag.

Man sloeg achterbuurman van zijn moeder met ijzeren staaf

Omdat hij een achterbuurman van zijn moeder in Makkum op 28 april een paar keer met een ijzeren staaf had geslagen, is een 32-jarige Leeuwarder woensdag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur , waarvan de helft voorwaardelijk.

De man woonde tijdelijk bij zijn moeder. Hij wilde niet meer in zijn huis in de Leeuwarder wijk Heechterp wonen omdat hij het idee had dat een groep Antillianen het op hem had voorzien. Ook in Makkum voelde hij zich niet veilig. De achterbuurman zou met de Antillianen samenspannen.

Vastgelopen sportschool GO 180 in Leeuwarden kan weer open

GO 180 in Leeuwarden gaat op 2 januari weer open . Dankzij een anonieme financier kan de in zijn schulden vastgelopen sportschool weer verder.

,,Diverse ondernemers in Leeuwarden droegen het bedrijf een warm hart toe en hebben uiteindelijk een helpende hand geboden’’, meldt bewindvoerder Arnold Zwaagstra van Bureau Benedictus. De oprichters van GO 180 belandden eerder deze maand in een schuldsaneringsregeling.

Verder in het nieuws:

* De gemeente Weststellingwerf wil in een pand aan De Brogge in Wolvega Oekraïense vluchtelingen opvangen.

* Sven Botman maakt grote indruk bij Newcastle United. Wordt Oranje volgende stap voor de oud-SC Heerenveen-speler?

* Op de N359 bij Wijckel zijn donderdagmiddag twee auto’s op elkaar geknald. Een 80-jarige vrouw uit Lemmer raakte zwaargewond en is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

* Plan voor dorpsgebouw Tijnje is eindelijk af, maar valt 1,5 miljoen euro duurder uit: ‘ In hiele wichtige stap foar De Tynje ’.

Tip van de redactie:

* Het jaar van Oranje: het Nederlands elftal bleef onder Louis van Gaal ongeslagen en sloot 2022 toch af met een kater .

* Een primeur in het UMCG: vrouw (35) krijgt in Groningen een hart en lever van dezelfde donor tijdens één operatie.

* Dit is het succesvolste wapen van Oekraïne in de strijd tegen Rusland (en het is geen tank of raket).

* Fatale gevolgen aanvaring Terschelling en Harm en Tjitske stappen samen uit het leven. Dit gebeurde er in oktober 2022 .

Nieuws

menu