Nieuws uit Friesland van 29 december | 203 nieuwe besmettingen in Friesland en Zuidwesthoek mag tot 2500 woningen bouwen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dinsdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 203 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dinsdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 203 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Maandag waren dat er 168. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg fors met 5. In totaal zijn nu 164 Friezen overleden als gevolg van het virus.

Zuidwesthoek mag bouwen

In de Zuidwesthoek mogen tot 2030 zo’n 2500 woningen worden gebouwd. Gemeente De Fryske Marren mag er 1000 verdelen en Súdwest-Fryslân de overige 1.500 huizen, zo is met de provincie afgesproken.

Een keer in de drie jaar brengt de provincie Fryslân een bevolkings- en huishoudensprognose uit. Hierin staan de actuele trends en inzichten over het te verwachten aantal inwoners en huishoudens. De provincie berekent hierop het aantal te bouwen huizen. Afgelopen zomer is zo’n prognose gemaakt voor de komende tien jaar.

Coronaeffecten bij KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rukte het afgelopen jaar vaker uit dan in 2019, maar redde vervolgens wel minder mensen. Dat blijkt uit een evaluatie van de jaarcijfers van de KNRM. In totaal kwam de KNRM 2633 keer in actie en werden er 3831 mensen gered, tegenover 2458 acties en 4258 reddingen vorig jaar.

De reddingmaatschappij denkt dat deze verschuiving deels zit in de coronamaatregelen. Er mochten immers minder mensen bijeen komen, dus ook op één vaartuig mochten minder mensen zijn dan normaal. En ook het volledig stilliggen van de chartervaart heeft meegespeeld, die normaal gesproken grote aantallen passagiers aan boord heeft.

Defensie: 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar voor zorg

Honderd militairen met een medische achtergrond staan beschikbaar om te helpen in de zorg, meldt het ministerie van Defensie. Eerder was al bekend dat duizend militairen klaarstaan om te helpen bij taken zoals het afnemen van tests of het uitdelen van maaltijden.

Dat er zoveel militairen klaarstaan, betekent niet direct dat ze allemaal worden ingezet. Eerst wil Defensie weten hoeveel mensen er precies nodig zijn en voor welke taken. Dinsdag beoordelen defensieteams de hulpverzoeken van de regio's Groningen, Twente en Apeldoorn. Pas daarna wordt personeel mogelijk toegekend.

Gemeente Harlingen plaatst camera's in verband met brandstichtingen

In de wijk Oosterpark en bij woonzorgcomplex De Batting in Harlingen heeft de gemeente een zevental camera’s geplaatst. In deze buurt worden de laatste tijd veel brandjes gesticht.

De camera’s staan op palen op centrale plekken en zijn herkenbaar door hun witte kleur. De gemeente zegt eerst bewoners in de directe omgeving van de camera’s te hebben geïnformeerd.

Noppert naar de achtste finales van het WK?

Na de zeges van Michael van Gerwen, Dirk van Duijvenbode en Vincent van der Voort kan darter Danny Noppert uit Joure dinsdagavond de vierde Nederlander in de achtste finales van het WK worden . Noppert speelt in het eerste duel in de avondsessie, die om 19:10 uur begint. Later op de avond komt de grote favoriet, Van Gerwen, in actie in zijn achtste finale.

Het is voor de Jouster zijn tweede partij van dit WK. Hij kon maandag bij zijn landgenoten afkijken hoe je een duel moet winnen in de derde ronde, dat lukte de 29-jarige zelf nog nooit. Vorig jaar was Kim Huybrechts met 4-2 te sterk in de derde ronde, het jaar ervoor kon Noppert al in de tweede ronde zijn koffers pakken door een 3-0 verliespartij tegen Max Hopp.

Goedkoop tanken? Daarvoor moet je naar Sneek

Wie goedkoop wil tanken kan het beste naar Sneek rijden. Daar staat de voordeligste pomp van Nederland. Dat concludeert Multitankcard op basis van een ranglijst.

De  ranglijst  is opgesteld na onderzoek onder alle tankstations in ons land waar in de periode januari tot en met november 2020 minimaal 500 keer werd getankt. In totaal ging het om meer dan 4000 pomphouders. Dit jaar betaalde je met een gemiddelde literprijs van 1,434 euro voor de meest gangbare E10-benzine bij Joontjes in Sneek het minst.

Verder in het nieuws:

* De gemeente De Fryske Marren heeft meerdere meldingen en aangiftes gedaan van het vernielen van verschillende verkeersborden .

* Bij parkeerautomaten in de gemeente Leeuwarden kan vanaf begin januari 2021 niet meer met muntgeld worden betaald.

* De provincie Fryslân heeft subsidies verstrekt aan 23 initiatieven in Noordwest-Friesland. In totaal gaat er bijna 296.000 euro vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) naar de regio .

Tip van de redactie:

* Was 2020 wel echt een verloren jaar door de coronapandemie ? Negen twintigers vertellen over hun plannen voor 2021 en de invloed die het afgelopen jaar daarop heeft gehad.

* Tijdens de gedeeltelijke lockdown in het voorjaar hebben de besparingen van Nederlandse huishoudens een vlucht genomen. Maar er is niet meer vrijwillig afgelost op hypotheken , constateert De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder noemt dit ”opvallend”.

* De Belastingdienst kijkt op 1 januari naar het saldo van spaargeld en beleggingen om de vermogensrendementsheffing (spaartaks) te bepalen. Het kan daarom slim zijn om voor die datum je saldo te verlagen .

Nieuws

menu