Nieuws uit Friesland van 28 juni | Ruim drie jaar cel voor 40-jarige man uit Drachten die dochters misbruikte & pachter en loonwerker negeerden moedwillig zorgplicht bij maaiwerkzaamheden

FOTO ANTON KAPPERS

Een 40-jarige Drachtster moet voor ruim drie jaar de cel in, omdat hij zijn twee dochters vanaf jonge leeftijd heeft misbruikt. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De ontucht begon in 2014, toen het gezin naar Drachten verhuisde. De meisjes waren toen zeven en negen jaar oud . Het verst ging de man met het oudste, inmiddels zestienjarige meisje. Als ze niet meewerkte, zou ze geen crossmotor krijgen, zo dreigde hij.

Pachter en loonwerker negeerden moedwillig zorgplicht bij maaiwerkzaamheden

Een pachter van een perceel grasland en de loonwerker die maaiwerkzaamheden uitvoerde op het land hebben van de FUMO proces-verbaal gekregen. Ze worden ervan verdacht dat ze eerder deze maand bij maaiwerkzaamheden moedwillig de zorgplicht voor weidevogels niet hebben nageleefd.

Kuikens van weidevogels op het land hadden pas het nest verlaten, maar konden nog niet vliegen, stelt de FUMO. „De jonge vogels hebben het zeer waarschijnlijk niet overleefd.”

Boerenbestuurder uit Haulerwijk hekelt blokkades op snelwegen

De meeste boeren staan niet achter de vele snelwegblokkades van de afgelopen dagen, denkt boerenbestuurder Fokke Hut uit Haulerwijk. ,, Mijn buren denken al: waar zijn jullie eigenlijk mee bezig ?”

Hoe meer druk, hoe beter, lijken sommige boeren volgens Hut te denken. Maar of de dagelijkse blokkades van snelwegen de boeren echt helpen? Hij gelooft er niet in. ,,Het is mij nooit opgevallen dat als je iemand pest, het daarna beter wordt.”

Stuurgroep Holwerd aan Zee vanochtend bijeen: ‘Plannen worden afgeschaald’

Alle partijen die meedoen aan toeristisch megaproject Holwerd aan Zee kwamen dinsdagochtend bijeen om te overleggen over de toekomst van het plan .

Dinsdagochtend publiceerde de Leeuwarder Courant over een onderzoek waaruit blijkt dat alle varianten van het plan die de ronde doen verliesgevend blijken. Tegenover iedere geïnvesteerde euro staat hooguit 70 cent aan inkomsten. Zelfs de meest uitgeklede variant, de basisvariant, kost nog 137 miljoen euro en levert 97 miljoen op.

Ameland nog voor herstart coalitie eerste raadslid kwijt

Vlak voor de vorming van een nieuwe coalitie op Ameland is de formatie al een raadslid kwijtgeraakt . AmelandEén en Algemeen Belang Ameland (ABA) beginnen daardoor volgende week met een minimale meerderheid aan de nieuwe raadsperiode.

Beoogd wethouder Theo Faber (AmelandEén) zei maandagavond in de raadsvergadering dat beide partijen in de eindfase van de formatie zitten. Het coalitie-akkoord wordt vrijdag of zaterdag besproken met de andere raadsleden en daarna gepresenteerd.

Verder in het nieuws:

* Een stier is dinsdagmiddag ontsnapt uit een veewagen vlakbij een carpoolplaats aan de Van Harinxmaweg bij Sumar. De politie zag zich genoodzaakt het dier af te schieten

* Politie houdt derde man uit Amsterdam aan voor woningoverval in Leeuwarden waarbij cryptovaluta werd buitgemaakt

* Opnieuw heeft de Hoge Raad de uitspraak in de zaak Van Seggeren uitgesteld .

Tip van de redactie:

* Halverwege het jaar gaan traditiegetrouw allerlei wetten en regels in. Ditmaal betekent dit voor veel mensen iets meer inkomen, maar wellicht ook een wat hogere huur. Dit zijn alle maatregelen .

* De eigenaren van kleinschalig vakantiepark Het Wylde Pad in Twijzelerheide hebben bijna 230.000 euro binnengehaald via crowdfunding.

* Een tiental waaghalzen durfde het maandag aan ab te seilen van de kerktoren van de Grote of Gertrudiskerk in Workum. Expeditie Fryslân beviel zo goed dat de meesten nog een keer gingen.

Nieuws

menu