Nieuws uit Friesland van 28 juli | Friesland niet meer op hoogste risiconiveau en Sneekweekkermis gaat door, met monitoring aantal personen en wandelroutes

FOTO ANP

In negen regio’s (waaronder Friesland) is het aantal nieuwe coronagevallen zo sterk gedaald, dat ze niet meer op het hoogste risiconiveau staan. Ze gaan van zeer ernstig naar ernstig. Zeeland gaat juist de omgekeerde weg. Vorige week was de situatie er ernstig, nu is die zeer ernstig geworden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De overheid maakt elke woensdag een nieuwe coronakaart van Nederland. Het risiconiveau wordt gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in elke veiligheidsregio.

Woensdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 111 besmettingen zijn geconstateerd. Door een ICT-probleem bij de GGD heeft het RIVM niet alle meldingen ontvangen. Het dagcijfer van woensdag is daardoor niet compleet. In werkelijkheid ligt het cijfer hoger. Dit zal worden gecorrigeerd in de cijfers van de komende dagen, die daardoor hoger zullen uitvallen. Bekijk hier het aantal positieve tests per dag.

Súdwest: Sneekweekkermis gaat door, met monitoring aantal personen en wandelroutes

De Sneekweekkermis gaat van 6 tot en met 12 augustus door op het Martiniplein in Sneek. Dat meldt de gemeente Súdwest-Fryslân.

Bij de ingang wordt bijgehouden hoeveel mensen er zijn, daar kunnen mensen ook hun handen ontsmetten. Ook worden er vaste wandelroutes aangegeven.

WTC verliest kort geding rond Cambuurgrond in Leeuwarden

De Stadionontwikkeling Cambuur (SOC) mag de grond achter het Leeuwarder WTC blijven opeisen. Dit heeft de Leeuwarder rechtbank beslist in een kort geding.

Het WTC heeft een ingewikkeld grondconflict met Wyckerveste , de ontwikkelaar achter de SOC. In 2019 sloten beide partijen een koopovereenkomst over ruim 22.000 vierkante meter. Op deze WTC-grond moeten bijvoorbeeld vrijetijdsvoorzieningen (het Leisure Dome) verrijzen.

Kunstgrasvelden sportpark Wiarda in Leeuwarden geteisterd door regenval

Twee kunstgrasvelden op Sportpark Wiarda in Leeuwarden hebben flink te lijden gehad onder de zware regenval van zondag . De kurkkorrels werden door het water tussen de vezels gespoeld en kwamen veelal naast het veld terecht.

Op het sportpark waarvan Blauw Wit ‘34 en FVC Leeuwarden gebruikmaken, liggen twee velden met kurkkorrels. ,,Die hebben een flinke klap gehad”, zegt Jan Belles, adjunct-directeur van BV Sport. Door de regenval kwamen de korrels op grote bulten en ook naast het veld terecht.

SC Heerenveen presenteert thuisshirt als op een na laatste ploeg van de Eredivisie

Als op een na laatste ploeg in de Eredivisie heeft SC Heerenveen woensdag het nieuwe thuisshirt gepresenteerd . Alleen het nieuwe thuisshirt van FC Utrecht is nu nog niet bekend. De Utrechters presenteerden eerder al wel het ‘derde shirt’.

Op het nieuwe thuisshirt staan de spelersnamen klein op de rug, tussen de blauw-witte banen. In het witte vlak op de rug staan het rugnummer en de sponsoren. De zeven pompeblêden zweven over het shirt: vier voorop en drie achterop. Elk shirt is gemaakt van dertien plastic flessen.

En verder in het nieuws:

* De gaswinning uit twee velden bij Grou mag worden hervat . Het rijk stemt in met een aanvraag hiervoor van gaswinner Vermilion.

* Een dwangsom opleggen per gewone post, en dus niet aangetekend? Dat kan niet, vindt de rechter. Een flater op het provinciehuis pakt goed uit voor Groenleven .

* Ymkje Clevering en Melvin Twellaar hebben woensdag voor de eerste twee Friese medailles gezorgd op de Olympische Spelen. De roeiers pakten allebei zilver in Tokio.

Tip van de redactie:

* De oude gedenksteen voor oorlogsdoden werd te klein en dus heeft Schiermonnikoog nu een nieuwe.

* Coronapatiënten liggen er niet meer in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Maar toch is het nog lang niet rustig , zeggen spoedeisende-hulparts Heleen Lameijer (MCL) en intensivist Servet Duran (WZA) in Zomer Live.

* De coronacrisis toont onze kwetsbare gezondheid. Ten dele hebben we een goede gezondheid zelf in de hand. Ervaringsdeskundigen bieden inspiratie . Vandaag, deel 3: Remko Kuipers (40) uit Amsterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland