Nieuws uit Friesland van 28 januari | OM wil 150.000 euro boete voor sloop jacht Heineken en 1 miljoen kuub zand overgeheveld van de ene naar de andere kant van Afsluitdijk

De Something Cool van Freddy Heineken in betere tijden. Foto: Feadship

Tegen De Vries Scheepsbouw uit Makkum is donderdag een boete van 150.000 euro geëist en sinds maandag wordt er 5000 tot 6000 kuub zand per week boven de automobilisten op de A7 overgeheveld van de IJsselmeerkant naar de Waddenzeekant van de Afsluitdijk. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Vries Scheepsbouw uit Makkum wordt verdacht van het in gevaar brengen van werknemers door het voormalige jacht van Freddy Heineken te laten slopen. Het jacht zat vol asbest. Dat bleek donderdag tijdens de strafzaak in de rechtbank in Zwolle. Tegen de directeur en een voormalig werknemer zijn werkstraffen van 240 en 180 uur geëist. Het jacht van de biermagnaat stond te koop voor ruim 9 ton.

Ruim 1 miljoen kuub zand met innovatieve transportband overgeheveld van de ene naar de andere kant van Afsluitdijk

De komende maanden wordt er zo 1,2 miljoen kuub zand van de ene naar de andere kant van de Afsluitdijk gebracht. Dit gebeurt met een transportband die als ware het een brug over de snelweg heen ligt. Het zand, onder andere vrijgekomen bij graafwerkzaamheden aan de vismigratierivier, wordt gebruikt om de dijk op andere plaatsen te versterken.

Suderigge krijgt tweede corona-uitbraak voor de kiezen

In woonzorgcentrum Suderigge in Lemmer zijn 13 bewoners en 10 medewerkers besmet geraakt met het coronavirus . Vrijdag en zaterdag worden alle overige bewoners en medewerkers getest om een goed beeld te krijgen van hoe het virus al verspreid is. Vier van de 13 besmette bewoners verblijven in het Covid-huis Anna Schotanus in Heerenveen, één van de bewoners is inmiddels overleden aan het virus. De overige acht mensen worden op hun appartement verpleegd.

Vanwege de uitbraak van de Britse variant van het virus in Surhuisterveen had de zorggroep de bezoekregeling al afgeschaald naar één bezoeker per persoon per dag. „Bovendien wordt er sindsdien gewerkt met FFP2-mondmaskers, die nog betere bescherming bieden”, vertelt John van Arnhem, directeur van zorggroep Hof en Hiem. „We doen dus zelfs méér dan aanbevolen wordt, maar we worden alsnog getroffen. Dat is moeilijk, maar we hebben het er maar mee te doen.”

Tytsjerksteradiel betaalt kosten regenwatersystemen terug: 1,3 miljoen euro

Inwoners van Tytsjerksteradiel die verplicht een regenwatersysteem hebben moeten aanschaffen, krijgen hun geld terug. Dit heeft het college besloten. Tytsjerksteradiel verplichtte kopers van vrije kavels jarenlang om een regenwatersysteem af te nemen. Onlangs bepaalde de rechter dat de gemeente dit niet had mogen doen. Het vonnis is duidelijk en hoger beroep heeft weinig kans, aldus het college. Het betekent een schadepost van krap 1,3 miljoen euro voor de gemeente. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het besluit van het college en kan het eventueel terugdraaien.

Sociaal huren en 59 woningen in je bezit hebben, hoe kan dat?

De PvdA wil weten hoe het mogelijk is dat een bewoner van een huurhuis in Súdwest-Fryslân 59 huizen in eigendom heeft. Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft daarover vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. De gemeentelijke fractie stelt er vanavond vragen over tijdens de raadsvergadering. PvdA’er Habtamu de Hoop wil weten wat het college van Súdwest aan deze ,,bizarre” situatie kan doen. ,,It is echt te gek foar wurden”, stelt De Hoop.

Het Kadaster onderzocht in opdracht van NRC Handelsblad uit hoeveel corporatiewoningen worden bewoond door mensen die eigenaar zijn van meerdere koopwoningen . Dat blijkt landelijk om ruim duizend huurhuizen te gaan. De bewoners staan ingeschreven op het adres van een corporatiewoning en bezitten tegelijk samen 3344 huizen die in elk geval deels op hun naam staan.

,,It ekstreemste gefal docht him foar yn ús gemeente”, zegt De Hoop. Een inwoner van Súdwest-Fryslân die een corporatiewoning huurt, beschikt over 59 huizen. In de hele gemeente zou het gaan om 100 woningen die in bezit zijn van corporatiehuurders. De PvdA wil van burgemeester en wethouders weten of ze op de hoogte zijn van deze situatie. Hoe het zit met de signaleringsfunctie van de corporaties richting de gemeente en hoe het kan dat iemand met zo’n groot aantal woningen een sociale huurwoning toegekend krijgt.

GGD wist al maanden van privacyproblemen

De GGD blijkt al maanden te weten van de vele privacyproblematiek rondom de coronasystemen, waarin privégegevens van miljoenen Nederlanders vermeld staan. Hoewel er intern veel kritiek was op deze mankementen, werd deze door leidinggevenden tijden lang weggewuifd, zo meldt RTL Nieuws. De afgelopen dagen voerde RTL Nieuws gesprekken met tientallen medewerkers van de GGD die verantwoordelijk zijn voor het inplannen van testafspraken en het bron- en contactonderzoek.

Maanden geleden werd er door veel personeelsleden vanwege verschillende privacyproblemen alarm geslagen. Telkens kregen zij te horen dat het probleem niet belangrijk genoeg zou zijn . „Het boeit ze gewoon niet”, vertelt een medewerkster die anoniem wil blijven.

Hier verdwijnen de meeste banen door de coronacrisis

Door de coronacrisis verdwijnen er in Nederland in een periode van twee jaar waarschijnlijk zo’n 189.000 banen . Volgens berekeningen van uitkeringsinstantie UWV is vooral bij uitzendbureaus, in de horeca en in de industrie een grote afname van de werkgelegenheid te verwachten.

Mogelijk pakt het banenverlies nog groter uit, als de huidige avondklok lang zou aanhouden of als het erg lang duurt voordat iedereen gevaccineerd is. Volgens Katinka van Brakel, deskundige bij het UWV, is dit momenteel nog lastig inschatten. „Wij wachten nu op de volgende ramingen van het CPB in maart en zullen daarna weer met een nieuwe arbeidsmarktprognose komen.”

Door de steunmaatregelen van de overheid bleef de impact van de crisis op de arbeidsmarkt afgelopen jaar nog beperkt. Zo zijn er veel arbeidsplaatsen behouden gebleven, merkt Van Brakel op. Toch nam het totaal aantal banen in 2020 met 86.000 af. En deze ontwikkeling zet zich dit jaar verder door, met nog eens een verlies van 103.000 arbeidsplaatsen.

MSC komt over de brug

De Zwitserse rederij MSC zal ruim 3,4 miljoen euro betalen aan Nederlandse partijen die meehielpen met het opruimen van de rotzooi na de containerramp op 1 en 2 januari 2019. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft hierover een akkoord gesloten met Mediterranean Shipping Company. Het geld gaat onder andere naar het Rijk, Wadden- en kustgemeenten en natuurorganisaties. Een deel is ook voor toekomstige opruimacties, want ongeveer een kwart van de inhoud van de 342 overboord geslagen containers is nooit geborgen.

Postcodeloterij schenkt aan Waddenvereniging

De Waddenvereniging haalt de komende drie jaar de inhoud van 40 containers vol rotzooi uit zee. De grote opruimexpeditie wordt mogelijk dankzij een schenking van 1,9 miljoen euro van de Postcodeloterij . Met hulp van bergers en duikers wordt de zeebodem geschoond van plastic en ander afval, dat grotendeels afkomstig is van de containerramp met de MSC Zoe. Het project heet Clean Up XL. ,,Wy binne tige wiis dat wy de kans krije om de see no écht leech te romjen’’, reageert directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging.

En verder in het nieuws:

* De sirenepaal voor het luchtalarm die op de Oranjewoudflat in Heerenveen stond is woensdag ontkoppeld en verwijderd. De flat wordt gesloopt, dus moest ook de paal een andere plek krijgen .

* Tjerkwerd heeft vergevorderde plannen voor een groot Elfstedenmonument met een koninklijk randje. In de vaart bij het dorp verschijnen vijftien beelden. Voor elke verreden tocht eentje. Met een prominente plek voor W.A. van Buren .

* Jaap Jonkers (35) uit Joure, kandidaat voor het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, is een petitie gestart voor ‘kleurrijke’ standbeelden in het koninkrijk .

* Defensie moet veel meer doen aan het contact met omwonenden van de radar in Wier. Deze mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Burgemeester en wethouders van Waadhoeke schrijven dit in een brief aan het ministerie van Defensie , de eigenaar van de radar.

* Een vrouw is donderdagochtend op de Plataanstrjitte in Stiens in haar been gebeten door een hond. Het baasje van de hond werd boos toen hij op zijn hond werd aangesproken en liep vervolgens weg .

* Fotograaf Kees van de Veen uit Haren maakt kans op de Zilveren Camera. Hij is een van de 44 kanshebbers , die de jury vandaag bekend heeft gemaakt.

* Werkstraf geëist tegen penningmeester uitvaartvereniging Boornbergum die ruim 176.000 euro verduisterde.

Tip van de redactie:

* Dit zijn zes redacteuren van de Leeuwarder Courant. Normaal zoeken zij geschikte mensen uit om te interviewen. Dat draaien we voor deze rubriek om. Wie van deze zes komt u interviewen? En waarover?

* Of je nu een paar corona- of kerstkilootjes kwijt wilt of gewoon wat vaker wilt kiezen voor écht voedzaam, met een paar kleine aanpassingen in je eetpatroon maak je al snel verschil .

* Ben je positief ingesteld en denk je elke dag komt de lente een stukje dichterbij? Of baal je als je hoort dat het de komende dagen kan sneeuwen? Tijd voor tips om weer met energie verder te gaan .

Nieuws

menu