Nieuws uit Friesland van 28 en 29 januari | Miljoenendeal Amin Sarr zet de wereld bij SC Heerenveen op zijn kop & lange wachtlijst bij GGZ door corona

Beeld LC

Beeld LC

Een geweldige deal, maar ook het verlies van een bijzondere speler: dat is de transfer van Amin Sarr van SC Heerenveen naar Olympique Lyon. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

Sarr schaart zich met toptransfer in rijtje Alves, Sulejmani en Ejuke

Het leek een rustige transferwindow te worden voor SC Heerenveen. Leek. Want met de miljoenendeal van Amin Sarr naar Olympique Lyon worden veel kaarten plots opnieuw geschud .

De spits levert, inclusief bonussen, 12 miljoen euro op . ,,We konden deze transfer niet laten lopen”, zei Ferry de Haan, technisch manager van SC Heerenveen. ,,En we hebben uiteindelijk een geweldige deal gesloten. Amin wilde zelf ook graag de stap maken. Tegelijk raken we ook een bijzondere speler kwijt.

Op Gary Hekman zit geen sleet: voor de derde keer Nederlands kampioen op natuurijs

De 34-jarige sprinter werd zondagmorgen na 120 kilometer voor de derde keer Nederlands kampioen op natuurijs. Ineke Dedden won vorig jaar zo’n beetje alle marathonschaatswedstrijden op natuurijs, behalve de Nederlandse titel. Dat maakte ze zondagmorgen op de Weissensee goed .

Lange wachtlijst bij GGZ Kien door corona

GGZ-instelling Kien merkt de naweeën van de coronacrisis. Op dit moment staan er 49 jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar op de wachtlijst voor hulp. Het ziet ernaar uit dat ze nog zeker een jaar zullen moeten wachten voordat ze bij de instelling terechtkunnen.

In Sneek kreeg Kien zaterdag een delegatie van PvdA-politici over de vloer, om over de problematiek te praten .

Wat was het leven van een vrije Fries waard in de middeleeuwen?

In het Fries Museum congresseerden zaterdag wetenschappers over het middeleeuwse Magna Frisia. Wat het leven van een Fries destijds waard was? Han Nijdam rekende het uit .

Een internationale gezelschap van historici, archeologen en conservators is naar Leeuwarden gekomen. In de schaduw van de expositie in het Fries Museum debatteren ze over nieuwe inzichten op de maatschappij in het Friesland in de middeleeuwen.

Met de nationale Tuinvogeltelling staat de Naturij in Drachten volledig in het teken van vogels

Dit weekend is de nationale Tuinvogeltelling. In familiepark de Naturij in Drachten stond zaterdag de hele dag in het teken van vogels . De vogeltelling is erg belangrijk volgens Tessa Jansma en Annelies van Rhenee van Fûgelwacht Drachten-Beetsterzwaag. Zaterdag helpen zij kinderen met het versieren van de vogelkastjes, die de kinderen daarvoor zelf gebouwd hebben.

Verder in het nieuws:

* De ambulance die gekocht is met de donaties van lezers van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden is gearriveerd in Konstantinyvka in de Donbas.

* SC Heerenveen maakte de voorbije week een futloze indruk, verloor tweemaal terecht van clubs uit het rechterrijtje en verdedigend oogt de ploeg plots kwetsbaar. Reden genoeg voor zorgen.

* Alarm bij corporaties in Drenthe, Friesland en Groningen om energiearmoede . „Ik zie mensen met een campingkacheltje in de woonkamer.”

* Techniekstudenten Jacoba, Harm en Jelte van het Friesland College maken zich op voor een avontuurlijke stage : een roadtrip naar Gambia om techniekles te geven.

Tip van de redactie:

* Al 50 jaar een stukje Schotland in Friesland : „Als ik mensen langs de kant zie huilen, staat het kippenvel mij op de armen.”

* Hij begon zo rustig, aflevering 4 van Wie Is De Mol? Maar de uitzending was er één met een spectaculaire plottwist.

* Gery Veldhuis neemt ontslag als hoogste baas van de politie Noord-Nederland en gaat weer ‘gewoon’ de straat op als agent . Dit is zijn verhaal.

* Herman zwerft langs middeleeuwse kerken in Friesland. Op Facebook deelt hij met beeldende verslagen zijn mystieke ervaringen.