Nieuws uit Friesland van 28 december | Danny Noppert niet door op WK darts & gekte rondom Andries Noppert is nog niet voorbij

Het dagoverzicht van woensdag 28 december.

Het dagoverzicht van woensdag 28 december.

De gekte rondom doelman Andries Noppert is nog niet voorbij, bleek tijdens een persconferentie in Heerenveen. Danny Noppert moest op het WK darts zijn meerdere erkennen in de Schot Alan Souta. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Danny Noppert start ijzersterk, maar de darter uit Joure is na bezoek van beruchte ‘WK-wesp’ volledig de weg kwijt

Danny Noppert is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de achtste finale van het WK darts in Londen. De 31-jarige darter uit Joure verloor met 4-2 van de Schot Alan Souta.

Zelf wilde hij er niet te veel woorden aan vuil maken, maar zeker is wel dat Danny Noppert na het bezoek van de beruchte ‘WK-wesp’ volledig de weg kwijt was. De ongeplaatste Schot Alan Soutar profiteerde genadeloos: 2-4.

‘Superheld’ Andries Noppert kan nog niet genieten van alles wat hij de voorbije maanden heeft meegemaakt en blijft de nuchterheid zelve

De gekte rondom Andries Noppert is nog niet voorbij. Zoveel werd duidelijk tijdens een mini-mediacircus in het Abe Lenstra-stadion , waar de doelman van SC Heerenveen terug- en vooruitblikte.

Met grote passen stapte Andries Noppert, gewapend met een koffiebekertje in zijn hand, woensdag de perskamer van het Abe Lenstra-stadion binnen. Hij wierp een blik op het enigszins surrealistische schouwspel voor hem. Want wie niet beter zou weten, zou denken dat er een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Heerenveen werd georganiseerd. ,,Dit is weer eens iets anders”, zei Noppert. ,,Gezellig, hoor.”

Antoinette Rijpma-De Jong voor vierde keer Nederlands kampioen allround, weet Marijke Groenewoud achter zich te houden

Antoinette Rijpma-De Jong heeft voor de vierde keer de nationale allroundtitel veroverd . De 27-jarige schaatsster van Jumbo-Visma finishte met 6.57,06 als derde op de afsluitende 5000 meter en hield daarmee Marijke Groenewoud achter zich in het klassement. Die werd op haar eerste 5000 meter ooit tweede met 6.55,75.

Hindeloopen herenigt gevluchte Oekraïners, onder wie Roman (26)

Roman Kravchenko (26) uit de zwaar gebombardeerde stad Charkov, met 1,4 miljoen inwoners, is een van de weinige mannen die Oekraïne sinds het begin van de oorlog mocht verlaten .

Net als tientallen landgenoten - vooral vrouwen en kinderen - vond hij een plek om te schuilen in hotel De Stadsboerderij in Hindeloopen. ,,De condities waaronder we hier Kerst konden vieren waren natuurlijk geweldig en toch….het maakt me overstuur. Omdat het zo confronterend is. Steeds weer heb ik flashbacks.”

NHL Stenden wil de hele wereld blijven zien

‘Slecht nieuws voor de regio.’ Bestuursvoorzitter Erica Schaper van NHL Stenden is duidelijk: de roep vanuit politiek Den Haag om hard op de rem te trappen bij de werving van studenten uit het buitenland is helemaal niet goed voor Friesland , Groningen en Drenthe.

,,Internationalisering is nu juist van groot belang voor de ontwikkeling van jonge mensen’’, betoogt de bestuursvoorzitter. ,,De hele wereld komt hier langs en dat maakt van ons een hele inclusieve school. Want al die studenten, met al hun diverse achtergronden, komen hier echt in contact met elkaar.’’

Verder in het nieuws:

* Jan Modaal houdt volgend jaar 91 euro meer over . Wie het minimumloon verdient, gaat er nog meer op vooruit.

* Antoinette Rijpma-de Jong treedt met toptijd op 1500 meter in voetsporen van Nicolai Guljajev: ‘ Heel gaaf ’.

* De beste oliebollenbakkers van Nederland komen misschien wel uit Friesland. Deze twee Friese teams staan in de finale .

Tip van de redactie:

* Minimumloon gaat omhoog en snorfietsers moeten helm op. Een overzicht van 14 wetten , regels, uitkeringen en toeslagen die veranderen in 2023.

* Hoeveel mensen stapten er dit jaar in jouw gemeente onder invloed achter het stuur en waar brak in 2022 vogelgriep uit? (en andere cijfers waarvan je niet wist dat je ze wilde weten ).

* Vervallen huis in Dronryp gaat viral en Johan vindt lichaam broer Alex op dak Bonifatiuskerk Leeuwarden. Dit gebeurde er in september 2022