Nieuws uit Friesland van 27 november | Friese FvD'ers denken na over toekomst en forse celstraffen geëist in zaak Groene Ster

FOTO JILMER POSTMA

Thierry Baudet stortte deze week Forum voor Democratie in chaos. Het heeft ook zijn weerslag op de provinciale fracties. Blijven zij trouw aan de partij? Of stappen ze eruit? In Friesland beraden ze zich nog op de toekomst. Al is leider Maarten Goudzwaard over een ding wel heel duidelijk: ,,As Thierry bliuwt, bin ik fuort.’’ Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Forum voor Democratie zit met zes zetels in Provinciale Staten. De statenleden hebben met elkaar afgesproken dat ze een groep blijven vormen, ongeacht of ze wel of niet lid van Forum blijven. Daarover willen ze pas een besluit nemen als er meer duidelijkheid is over wat er landelijk nu precies gaat gebeuren bij de partij.

Binnen de partij woedt al de hele week strijd over de positie van Baudet. Begin deze week stapte hij op vanwege extremistische uitlatingen binnen de jongerenafdeling om zich later weer te kandideren als lijsttrekker. Voor vier hooggeplaatste leden was het donderdagavond reden om zelf op te stappen, met onder meer een scheuring in de senaatsfractie tot gevolg.

Het coronavirus gedraagt zich grillig

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is de afgelopen zeven dagen licht afgenomen in Friesland. Er testten 672 inwoners van Friesland positief, 48 minder dan de week ervoor. Ondanks de daling ligt het aantal besmettingen nog duidelijk boven het niveau van de tweede week van november. Daarvóór was in Friesland vier weken op rij een daling van het aantal geregistreerde besmettingen geweest. De grafieken vertonen een zaagtandbeeld , de aantallen vastgestelde besmettingen stijgen en dalen. Naar verhouding worden de meeste besmettingen nog altijd vastgesteld in Súdwest-Fryslân.

Ook in de verpleeghuizen neemt het aantal besmettingen af, al blijft dit volgens GGD Fryslân zorgelijk hoog. Er testten 47 bewoners positief, tegen 65 een week eerder. Bijna één op de zeven besmette inwoners van Friesland was vorige week een scholier, tussen 12 en 18 jaar.

De bezetting van covid-19-patiënten in de noordelijke ziekenhuizen neemt iets af: vrijdagochtend lagen 14 mensen op de intensive care en 44 op een verpleegafdeling. De daling wordt veroorzaakt door minder opnames van coronapatiënten van buiten de regio. Er liggen nu iets meer noordelingen met corona in de ziekenhuizen dan vorige week. Lees hier meer over de coronacijfers van deze week.

Jarenlange celstraffen (en tbs) geëist in zaak Groene Ster

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagochtend jarenlange celstraffen en tbs geëist in de Groene Ster-zaak. Officier van justitie Eelco Jepkema deed vrijdag tegen drie van de zes verdachten een strafeis. Tegen drie andere verdachten eiste het OM een dag eerder een vrijspraak en veel lagere celstraffen.

De mannen worden ervan verdacht in september 2019 een 18-jarige Groninger te hebben ontvoerd en mishandeld. In de Groene Ster bij Leeuwarden werden zijn handen en voeten vastgebonden met tiewraps. Zijn ogen werden met tape afgeplakt.

Hij werd vervolgens geschopt, geslagen en overgoten met terpentine. Ten slotte werd hij in een diepe sloot gegooid. De verdachten wilden volgens de officier via het slachtoffer de verblijfplaats van een andere man achterhalen. Die zou zijn ondergedoken na de diefstal van een hennepoogst. Lees hier verder.

SC Heerenveen: vandaag zou ‘Us Abe’ 100 jaar oud zijn geworden

SC Heerenveen staat vrijdag stil bij het overlijden van Abe Lenstra, die op 27 november 1920 werd geboren. De club zendt onder meer een mini-special uit en heeft oude beelden uit de kast gehaald.

Lees ook het verhaal van Metteke , de oudste dochter van Abe Lenstra. ,,Het heersende beeld van hem klopt niet. Mijn vader was een lieve, rustige man.’’

Wat vind jij? Is de terugkeer van Ype Smid bij Cambuur een goed idee?

Ype Smid staat aan de vooravond van een terugkeer als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) bij Cambuur. Hij heeft veel voor de club gedaan, maar is niet onomstreden. De huidige RvC is unaniem tegen en ook de directie ziet het niet zitten dat Smid terugkomt. Financieel directeur Gerald van den Belt stapt vermoedelijk zelfs op, als Smid opnieuw wordt benoemd.

Wat vind jij? Moet Smid terugkeren of is het geen goed idee? Doe hieronder mee aan onze poll.

Verder in het nieuws:

* Om de ontwikkeling van buurtschap De Hem, in weilanden tussen de Wergeasterdyk en de Hounsdyk bij Goutum, te keren, is dorpsbelang Goutum een petitie gestart. Die is inmiddels al 700 keer ondertekend.

* Veiligheidsregio Fryslân adviseert mensen op rustige tijden of in rustiger plaatsen de inkopen voor Sinterklaas en Kerst te doen. De instantie maakt zich zorgen over grote stromen winkelend publiek.

* De financiële nood is hoog onder kalverhouders. Normaliter gaat het overgrote deel van het kalfsvlees naar Zuid-Europa waar de horeca de grootste afnemer is. Maar door corona ligt de handel zo goed als stil. Op overheidssteun kunnen deze boeren echter nauwelijks aanspraak maken.

Tip van de redactie:

* Wie steelt de meeste Red Bull bij de Jumbo? Er is een challenge gaande onder scholieren in Harlingen.

* RSG Magister Alvinus Sneek levert niet één, maar twee oud-leerlingen aan de kandidatenlijst van de PvdA voor de komende verkiezingen. In lokaal 7 zag docente José van der Lijke Habtamu de Hoop en Bart van Bruggen zichzelf ontplooien.

* In haar column schrijft LC-verslaggever Elisabeth Post over de kerstsfeer die al overal te proeven is. Kersthits op de radio, lampjes aan de dakgoten, kerstbomen in huis en uitgestalde kerstdorpjes. ‘Misschien is het wel goed, dat standje extra gezelligheid in de donkere dagen voor kerst.’

Nieuws

menu