Nieuws uit Friesland van 27 juni | Mobiele eenheid maakt einde aan blokkade op A7 en bijzonder weerfenomeen gezien nabij Leeuwarden

Boeren veroorzaken files rondom Drachten.

De Mobiele Eenheid heeft even na vijf uur ingegrepen bij de blokkade van de boeren op de A7 ter hoogte van Leek. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

‘De snelweg blokkeren mag niet en daarom gaan wij handhaven en proberen de boel in beweging te krijgen’, aldus een woordvoerder van de politie. Boeren hielden maandagmiddag een  langzaamaan-actie op de A7. Dat zorgde voor kilometerslange file tussen Groningen en Drachten.

Ook elders in het land zijn boeren de weg op gegaan om snelwegen te blokkeren. De A28 richting Assen was bij de afslag Dwingeloo geblokkeerd door de boerenacties. Op de A67 vanaf de oprit Liessel werd het verkeer in de richting Venlo gehinderd. Er zijn hooibalen op de snelweg gegooid en ook zouden boeren blokkades opwerpen op de A2 richting Den Bosch nabij Best en de A28 richting Zwolle bij Hoogeveen.

Tuba gezien bij Leeuwarden. Opmerkelijk weerfenomeen door veel mensen gefotografeerd

In de buurt van Leeuwarden is maandagmiddag een tuba gesignaleerd. Meerdere mensen hebben het weerfenomeen gefotografeerd en op Twitter gezet.

,,Nu ook een melding van een tuba of windhoos nabij Leeuwarden", twittert weerman Reinier van den Berg. ,,Als de circulatie van deze trechtervormige wolk daadwerkelijk de grond bereikt, is het een windhoos."

Oude bioscoop Cinema aan de Nieuwestad is gekraakt

De kans op een woning voor jongeren? Die is nihil zeggen de krakers van de oude Cinema aan de Nieuwestad in Leeuwarden. ,,Leegstand kan echt niet meer.”

,,Vanaf vrijdag zitten we erin”, vertelt woordvoerder Senna van de krakers maandagmiddag voor de deur van Cinema. ,,Met hoeveel mensen? Dat zeg ik liever niet.”

Eind november vorig jaar werden de bioscopen Tivoli en Cinema verkocht. Beide bioscopen waren overbodig door de nieuwe Pathé bioscoop aan het Ruiterskwartier.

Plan voor 450 asielzoekers op locatie tuincentrum Tuin in Leeuwarden

Op de locatie van tuincentrum Tuin aan de Leeuwarder Mr. P.J. Troelstraweg komt waarschijnlijk een opvangcentrum voor asielzoekers.

Dit voorstel hebben burgemeester en wethouders maandagmiddag openbaar gemaakt. ,,Het COA en de gemeente hebben in de afgelopen periode gezamenlijk verschillende potentiële locaties verkend. Om verschillende redenen bleken de meeste van die locaties niet te voldoen.’’

,,De aankoop is gedaan vanuit de gedachte eenzelfde constructie in Leeuwarden te kunnen hanteren. Het COA is enthousiast over de locatie in Leeuwarden en heeft een intentieovereenkomst gesloten met de ontwikkelaar. De locatie voldoet aan de vooraf gestelde criteria: de locatie is groot genoeg en ligt in de buurt van voorzieningen en openbaar vervoer.

Sanne Wevers stapt wegens 'gedrag teamgenoot' uit nationale turnselectie

Sanne Wevers uit Leeuwarden is per direct uit de Nederlandse turnselectie gestapt. De turnster, olympisch kampioen in 2016, geeft aan dat dit is vanwege ’het gedrag van een teamgenoot’.

„Met veel pijn in mijn hart heb ik vandaag bij de KNGU aangegeven dat ik per direct uit de Nationale selectie stap. Door het gedrag van een teamgenoot is er voor mij een aanhoudende, onwerkbare situatie ontstaan. Hierdoor kan ik niet meer goed functioneren binnen ons team. De basis is immers dat je je in een team veilig en op je gemak voelt en collegiaal met elkaar omgaat.

Het afgelopen half jaar heb ik er alles aan gedaan om deze situatie te veranderen. Door het ontbreken van regie vanuit de KNGU is dit helaas niet gelukt. Ik ben dus ook enorm teleurgesteld in de KNGU”, zo geeft Wevers die in Heerenveen woont en traint aan middels een statement.

Familieruzie na onverwacht overlijden van man (45): wie heeft recht op de as?

Wat doe je met de stoffelijke resten van een overledene als nabestaanden het daar niet over eens kunnen worden? Een conflict hierover leidde tot een rechtszaak bij het Leeuwarder gerechtshof .

Al driekwart jaar staat een asbus in gerechtelijke bewaring in het crematorium in Goutum. Wat ermee moet gebeuren? Het was de vraag bij een rechtszaak tussen nabestaanden van een 45-jarige man, die vorig jaar augustus onverwacht was overleden.

Heerenveen stelt Hajé Hotel beschikbaar voor opvang van 150 vluchtelingen uit Oekraïne

Het Hajé Hotel aan de Schans in Heerenveen wordt door de gemeente Heerenveen vanaf 1 juli beschikbaar gesteld als opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen .

De opvangplek moet plaats gaan bieden aan 150 vluchtelingen, die in ieder geval vier maanden op de locatie kunnen blijven met een mogelijke verlenging van nog eens acht maanden. Naast dat het hotel de tijdelijke woonplaats van de vluchtelingen wordt, verhuist ook de HUB-functie en crisisopvang naar het hotel. De HUB moet ervoor zorgen dat vluchtelingen zo snel mogelijk onderdak vinden op een permanente locatie.

En verder in het nieuws:

* Jeffrey Talan heeft snel na zijn vertrek bij SC Heerenveen een nieuwe baan gevonden . Hij wordt assistent-trainer bij Almere City. Talan wordt in Almere de rechterhand van Alex Pastoor.

* Man uit gemeente Achtkarspelen zwaargewond bij frontale botsing op Rykswei nabij Kootstertille en Jistrum, man aangehouden voor rijden onder invloed van drugs .

* Voor het onderhouden van de wegen in de gemeente De Fryske Marren is extra geld nodig. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad 1,7 miljoen euro vrij te maken .

Tip van de redactie:

* Verslaggever Bas van Sluis vertelt je in drie minuten alles wat je moet weten over de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen .

* In memoriam | Joan Dijkstra (1949-2022) begon de eerste moedermavo in Noord-Nederland en liet vrouwen de wereld zien

* Het slechte nieuws uit Charkov verdampt even, als het rooie katje Lisa aan je veters trekt

Nieuws

menu