Nieuws uit Friesland van 27 januari | Jonge mensen sterven in UMCG door vleesetende bacterie en infectie & supermarkt onzeker in nieuwe wijk Leeuwarden

Beeld LC

Beeld LC

Gezonde, jonge mensen die binnen een dag zo ziek worden dat ze op de IC belanden en overlijden. Artsen maken zich zorgen over een gevaarlijk samenspel tussen luchtweginfecties en de vleesetende bacterie. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

In het UMCG in Groningen zijn sinds medio december rond de tien zeer zieke patiënten opgenomen na een infectie met de zogenoemde vleesetende bacterie. Van die groep zijn meerdere mensen overleden en de rest zal naar verwachting langdurig klachten houden. Het zijn uitzonderlijk hoge aantallen zeer zieke patiënten met een infectie met de groep A-streptokok.

Supermarkt onzeker in nieuwe wijk Middelsee in Leeuwarden

Het is de vraag of de nieuwe Leeuwarder wijk Middelsee een eigen supermarkt krijgt; zoiets kan alleen als er elders in de stad voldoende winkelruimte verdwijnt.

Eerder wees de gemeente al wel een plek aan voor zo’n winkel. Omdat het aantal supermarkten al hoog is in de stad, laten de regels echter geen extra zaken meer toe.

Hertenkampen moeten sluiten, vrijwilligers Kollum reageren vol ongeloof

Herten horen niet in een hertenkamp, vindt het kabinet dat daarom vasthoudt aan een verbod per 1 januari 2024. De vrijwilligers van het hertenkamp in Kollum reageren vol ongeloof. ,,De dieren hebben alle ruimte en zijn nooit ziek.”

Nederland telt zo’n 250 hertenkampen, maar dat in Kollum is toch wel de mooiste. Vinden ze in Kollum. Feit is dat het dorp een van de oudste hertenkampen in Friesland huisvest. De exacte datum weet voorzitter Paul Maasbommel van Plaatselijk Belang niet, maar het moet ergens eind jaren zestig zijn geweest dat de de eerste herten te bewonderen waren.

Extra stewards bij wedstrijd tussen UNIS Flyers en GIJS Groningen

In Thialf staan zaterdagmiddag extra stewards klaar om de wedstrijd tussen UNIS Flyers Toekomstteam en GIJS HEPRO Groningen in goede banen te leiden.

Afgelopen zaterdag werd de wedstrijd tussen UNIS Flyers Toekomstteam en Capitals Leeuwarden ernstig ontsierd door ‘flashmobhooligans’: een grote groep overwegend jonge jongens met bivakmutsen op en sjaals voor begon zomaar amok te maken met andere ijshockeytoeschouwers. Er werd met bier gegooid, geduwd en geslagen. Na een paar minuten verdween de groep, mede doordat andere toeschouwers ingrepen.

Voorman van vakbond CNV Piet Fortuin mist ambitie in Noord-Nederland

Het Noorden raakt steeds meer achterop bij de rest van het land. Alleen met ambitie en samenwerking is die beweging te keren, denkt CNV-bestuurder Piet Fortuin.

Piet Fortuin, de hoogste baas van vakbond CNV, komt uit Drachten maar op het regiokantoor aldaar zien ze hem niet vaak. Dat maakt ook niet uit, de vakbondsmensen zijn er zelf momenteel ook weinig. Overal lopen de cao-onderhandelingen stroef, dus ze hebben het druk met werkbezoeken.

‘Philips stevent af op nieuw massaontslag’: lot van fabriek in Drachten is nog onwis

Philips-personeel zet zich schrap voor een nieuwe ontslagronde, waarbij ruim duizend banen dreigen te sneuvelen. Het lot van Drachten is nog onwis, zeggen de vakbonden.

De nieuwe topman Roy Jakobs maakt maandag de jaarcijfers bekend. Philips lijkt af te koersen op een verlies van 1,5 miljard euro, grotendeels veroorzaakt door het debacle met zijn adem- en apneuapparatuur. In Amerika hangen nog altijd miljardenclaims boven de markt.

Verder in het nieuws:

* Brand met veel rookontwikkeling in portiekwoning Burgum. NL-Alert afgegeven.

* Minderjarige jongen uit Emmen verdachte van zedendelict in Heerenveen.

* In 2022 recordaantal zonnepanelen aangesloten in Friesland.

* Transfervrije middenvelder Ben Rienstra (32) maakt seizoen af bij SC Cambuur.

Tip van de redactie:

* Beluister hier de nieuwste podcast van ‘t Hertenkamp en Omroep Abe.

* Alien uit Toy Story op een muur in Leeuwarden en vermiste hond Ben uit Gytsjerk herenigd met baasje: dit is het goede nieuws van deze week.

* Negentienduizend huishoudens in Friesland, Groningen en Drenthe in de kou. ,,Soms zetten ze de verwarming helemaal niet meer aan.”

* Het lekt al jaren in het appartement van Herre Looijenga (87) uit Drachten. Zijn gezondheid heeft eronder te lijden. ,,Ik ben gestrest.”