Nieuws uit Friesland van 27 januari | Bewoners Wadden krijgen vaccinatie op eilanden en mogelijke samenwerking ROC Friese Poort en Friesland College

De hoofdvestiging van ROC Friese Poort in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Bewoners van de Friese Waddeneilanden zullen op de eilanden zelf worden gevaccineerd en hoeven hiervoor dus niet naar de wal. Burgemeester Rijpstra van de gemeente Smallingerland heeft een noodverordening ingesteld voor de gemeente. En mbo-scholen Friesland College en ROC Friese Poort starten een vooronderzoek naar een mogelijke samenwerking. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

GGD Fryslân is in gesprek met de gemeenten, huisartsen en het RIVM om Friese eilandbewoners op het Waddeneiland te vaccineren. De bewoners hadden hier eerder zelf om gevraagd. De 85-plussers die een uitnodiging van het RIVM krijgen om zich aan de wal te laten prikken, kunnen die brief dus negeren, stelt GGD Fryslân. Half februari moet het prikken van ouderen en zorgpersoneel in samenwerking met de huisartsen van start gaan. De GGD verwacht dat het vaccineren per eiland een dag tot enkele dagen vergt. Enkele weken later volgt op dezelfde manier de tweede ronde. GGD Fryslân gaat de komende periode vaker naar de eilanden om uiteindelijk iedereen die ouder is dan 18 te vaccineren.

Momenteel treffen de betrokken partijen de voorbereidingen voor het vaccineren: het uitnodigen van de eilanders, de keuze voor de locaties en de planning. GGD Fryslân zal hier zo snel mogelijk meer informatie over geven. De huisartsen is hiervoor niet het aanspreekpunt. De eilanders krijgen via de GGD het Biotech/Pfizer-vaccin.

Woensdag: 172 nieuwe geregistreerde besmettingen in Friesland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde woensdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 172 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dat er 174. In totaal is nu bij 20.738 Friezen het virus gevonden.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rond het coronavirus via ons liveblog.

ROC Friese Poort en Friesland College onderzoeken mogelijke samenwerking

Er zijn de afgelopen tijd verkennende gesprekken gevoerd tussen de beide Colleges van Bestuur, daaruit is de conclusie gekomen dat er een onderzoek moet komen naar een ‘gewenste vorm van samenwerking’.

Zo’n onderzoek is „in het belang van de regio én van de beide organisaties”, zo schrijven de scholen. Het mbo staat volgens de scholen voor flinke uitdagingen , zoals vergrijzing, krimp, een tekort aan vakmensen en een kortere doorlooptijd van beroepen.

Noodverordening Smallingerland vanwege dreigende rellen

Burgemeester Rijpstra van de gemeente Smallingerland heeft een noodverordening ingesteld voor de gemeente, uit vrees voor wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde. De noodverordening geldt vanaf woensdag 16:00 uur tot dinsdag 2 februari om 06:00 uur.

Naast de noodverordening is Drachten aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’, deze aanduiding geldt van woensdag om 16:00 uur tot en met donderdag 04:00 uur.

Drachtster Karmelklooster verkocht

Het Karmelklooster in Drachten is verkocht. Eigenaresse Ietsje Hofstra-de Jager neemt in augustus afscheid. Daarna wordt het klooster verbouwd tot woningen voor dementerenden. ,,Een bijzonder en voor mij spannend moment’’, schrijft Ietsje Hofstra aan familie, vrienden en vrijwilligers van het Karmelklooster. Ze heeft het complex verkocht. Maandag zet ze haar handtekening onder het koopcontract en in augustus is het afscheid definitief.

Hoewel het klooster nooit officieel in de verkoop heeft gestaan, waren er verschillende gegadigden. Hofstra koos voor de huidige ,,investeerders en een projectontwikkelaar met een katholieke inslag’’. Zij hebben het plan om van het klooster een woonvorm te maken voor mensen met dementie. ,,Het pand heeft alles mee. Het draagt rust uit, en de binnen- en achtertuin zijn ommuurd.’’

Streep door verkoop gemeentehuis Kollum

Noardeast-Fryslân moet de verkoop van het gemeentehuis in Kollum intrekken. Dat heeft de rechter besloten. Noardeast heeft het gemeentecomplex aan de Van Limburg Stirumweg vooralsnog gegund aan het Kollumer bedrijf Fotocadeau.

Twee gegadigden die ook een bod uitbrachten spanden een zaak aan tegen de gemeente. Zij vonden dat ze te weinig voorbereidingstijd hadden en dat Noardeast te weinig transparant is geweest over waarom de keus niet op hen viel. De rechtbank geeft hen nu gelijk, blijkt uit het vonnis van vandaag.

En verder in het nieuws:

* Cambuur versterkt zich in de zomer met Nick Doodeman, de 24-jarige vleugelaanvaller komt dan over van FC Volendam naar Leeuwarden. Hij tekende een dienstverband voor de komende twee seizoenen.

* De politie heeft negen tips binnengekrege n over de man die vorig jaar augustus de bankpas van een 90-jarige vrouw uit Harlingen heeft gestolen, terwijl ze in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) lag.

* Schaatser Arjan Stroetinga is door bondscoach Jan Coopmans geselecteerd voor de massastart van het WK afstanden. De 39-jarige schaatser uit Wijnjewoude komt half februari in Thialf in Heerenveen samen met Boarnster Jorrit Bergsma (34) in actie.

* Landbouwminister Carola Schouten moet de bedrijfslocaties van tien boeren bekendmaken die onder het oude stikstofbeleid toestemming kregen om meer stikstof uit te stoten, oordeelt de Raad van State.

Tip van de redactie:

* De aanslag gemeentelijke belastingen komt eraan; bereid je vast voor op een domper en bekijk hoeveel jouw gemeente dit jaar aan ozb hoopt te innen.

* Dochter Anna (19) bedacht het, het hele gezin Grooten uit Heerenveen knutselde er twee weken aan en nu is het er: Coronapoly. Met Wuhan als start, quarantaine als gevangenis en Erasmus MC en het Catshuis als duurste straten. De pionnen zijn bekende mensen uit de huidige crisis.

* Steden horen na 21.00 uur uitgestorven te zijn, maar het is vermoedelijk interessant om te kijken wie zich wel buiten wagen. We zochten negen webcams uit , zodat je ongestoord eens de binnensteden van Friese dorpen en steden kan bekijken.

Nieuws

menu