Nieuws uit Friesland van 27 en 28 februari | NAVO bewaakt Nederland nu radar in Wier is uitgezet, sportscholen voeren buiten actie

FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

NAVO-bondgenoten moeten bijspringen nu de Defensieradar in Wier is uitgezet. Bevriende landen bewaken een deel van het Nederlandse luchtruim en houden ‘s nachts een oogje in het zeil tegen indringers. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

De situatie in Wier duurt tot april, hoopt het ministerie van Defensie. Dan moet de nieuwe radar zijn werk weer kunnen doen.

De radar in Wier bestrijkt het noordelijk luchtruim inclusief het Nederlandse deel van de Noordzee. Het nieuwe systeem, dat eind vorig jaar is geplaatst, maakt teveel lawaai en zorgt in het dorp voor verstoringen van schotelantennes, flikkerende (buiten-)lampen en wifisignalen. Daarom is de radar tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends uitgezet. Defensie meldt niet welke NAVO-bondgenoot Nederland ‘s nachts te hulp springt.

Cambuur krijgt het publiek van Almere stil

Na het gelijkspel van De Graafschap tegen Jong AZ zaterdag heeft Cambuur daar zondagmiddag optimaal van weten te profiteren. De koploper versloeg in de topper voor publiek Almere City met 0-2.

Het was duidelijk, de supporters waren terug in het stadion. Weliswaar als experiment, maar er heerste zondagmiddag eindelijk weer eens een echte voetbalsfeer bij een wedstrijd van Cambuur. Fans met treetjes bier op de tribune, patatjes in de rust en natuurlijk betwistten de supporters van Almere elke Leeuwarder actie.

Na drie minuten roerden ze zich voor het eerst. Alex Bangura gleed uit, hetgeen hem op hoongelach van de thuissupporters kwam te staan.

Het bracht Cambuur niet van de wijs, net zomin als de hoge vrije trappen waarmee Almere City Cambuur probeerde af te troeven. Na 25 minuten kreeg Jarchinio Antonia het publiek stil. Drie minuten voor tijd bepaalde Ragna Oratmangoen de eindstand. Met de zege op Almere doet Cambuur uitstekende zaken in de strijd om promotie.

Sportscholen voeren actie in de buitenlucht

Juist zijn leden die echt gebaat waren bij meer bewegen, ziet sportschoolhouder Han de Hair uit Joure sinds de lockdown niet meer terug.

Net als collega’s van andere fitnescentra hield hij zaterdag een sportief protest. Sporten op een sportschool kan veilig, zegt hij. Dat heeft de sector volgens hem in 2020 al laten zien. ,,Maar het lijkt wel of de routekaart is losgelaten. Dat is nog wel het allerergst. Kappers mogen weer, winkelen kan straks weer. Wanneer eindigt dit dan voor ons?” Lees hier verder .

Coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 170 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag waren dat er 165.

In totaal is nu bij 26.350 Friezen het virus gevonden. Het zevendaags gemiddelde staat op 183. Tegenover 177 een week eerder. Deze gemiddelden geven een beter beeld over hoe de verspreiding van het virus over de iets langere termijn verloopt omdat er per dag flinke schommelingen zijn in het aantal geregistreerde besmettingen.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg zaterdag met 2 en zondag met 3. In totaal zijn nu 392 Friezen overleden als gevolg van het virus.

Ombudsman ziet meldingen stijgen door corona

De Nationale Ombudsman heeft het aantal vragen over zaken die te maken hebben met het coronavirus de afgelopen tijd zien toenemen. Zo’n 2500 tot 3000 mensen hebben zich gemeld met ‘coronagerelateerde’ vragen, meldde ombudsman Reinier van Zutphen zondag in het tv-programma Buitenhof . Dat is 10 procent van alle dingen waar de ombudsman zich mee bezighoudt.

Mensen willen bijvoorbeeld beter worden geïnformeerd over extra bijstand of mogelijke steunmaatregelen. Ook geven mensen aan dat ze bang zijn hun baan te verliezen en vragen zich af hoe het dan verder moet, aldus Van Zutphen.

Hij kondigde aan dat er vanaf maandag een meldpunt voor zzp’ers open wordt gesteld. Van Zuthpen wil zo achterhalen of de overheid goed voor deze groep zorgt als ze in de problemen komen.

Caparis gaat zonnepalen verwerken

Nog even en de mensen bij Caparis verwerken niet langer tabak, maar zonnepanelen. Het bedrijf verlegt de koers . Net nu de politiek wil dat de sociale werkplaatsen op de schop gaan. De eerste generatie panelen, waarvan de levensduur nu aan het verstrijken is, wordt geleverd door Omrin.

Op een nog te ontwikkelen productielijn bij Caparis zullen mensen met een arbeidshandicap de onderdelen demonteren en er vervolgens funderingstegels van maken voor weer nieuwe panelen.

Er is een markt voor, zegt directeur Alex Bonnema. Cedris, de koepel van sociale werkbedrijven, beloonde het idee met startkapitaal. Het levert Caparis in de eerste fase zo’n 25 werkplekken op.

En verder in het nieuws:

* Een enorme tank is zaterdag van Drachten naar Emmen vervoerd. De tank (diameter 9,5 meter, 12 meter hoog) werd in twee delen van een boot overgezet op een vrachtwagen en bereikte aan het einde van de middag Emmen. Lantaarnpalen moesten aan de kant en boomtakken worden afgezaagd om het gevaarte over de weg te kunnen vervoeren.

* Een merkwaardige scène voltrok zich zondagochtend bij het politiebureau in Leeuwarden. Rond 3.30 uur meldde zich hier iemand via de intercom van het bureau die zei dat zijn auto vol met drugs lag. Ook zei de Leeuwarder dat hij zelf drugs gebruikt had. Agenten doorzochten zijn auto, maar vonden daar geen verboden middelen.

* Meerdere keren werd er de afgelopen weken brand gesticht in Drachten. Burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland roept de inwoners op ,,alert’’ te zijn en verdachte situaties door te geven aan de politie.

Tip van de redactie:

* Fungi Fashion: kleding gemaakt van paddenstoelen. Als het aan modeontwerpster Aniela Hoitink (46) ligt, is Kim Kardashian straks te bewonderen in een jasje gemaakt van ’paddenstoelenstof’. Met MycoTex werkt ze aan 100 procent afbreekbaar textiel gemaakt van mycelium , de wortel van paddenstoelen.

* Wildernis in Nederland? Ja, in de huiskamer, op tv. Of misschien de tuin van die aparte snuiter in de buurt? Wie een paar passen zet, kan met eigen ogen zien dat delen van het nationaal park Drents-Friese Wold langzaam maar zeker verwilderen.

Nieuws

menu