Nieuws uit Friesland van 27 december | Rijpma-de Jong en Groenewoud maken spannende strijd van NK allround & zoekactie in Grou naar vrouw (50) uit Oekraïne

Beeld LC

Beeld LC

Vallen, ziekte of diskwalificatie, er kan altijd iets onverwachts gebeuren op de ijsbaan. Maar als alles normaal verloopt, gaan Antoinette Rijpma-de Jong en Marijke Groenewoud woensdag uitmaken wie Nederlands kampioen allround wordt. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Na de eerste dag op het ijs van Thialf heeft Rijpma-de Jong de beste papieren. Ze verdedigt op de 1500 meter een voorsprong van 1,05 seconde op Groenewoud. ,,Ik hie Marijke wol ferwachte’’, zei de klassementsleider. ,,It is sa in spannend NK.’’

Rijpma-de Jong sprong uit de startblokken met winst op de 500 meter in een persoonlijk record (38,40), Groenewoud volgde met 38,95. Op de 3 kilometer waren de rollen omgedraaid. Groenewoud won (3.59,40), Rijpma-de Jong werd tweede (4.00,68).

Zoekactie in Grou naar Oekraïense vrouw (50)

De politie is dinsdag in Grou een zoekactie gestart naar een vermiste vrouw van 50 jaar uit Oekraïne. Ze werd vijf dagen geleden voor het laatst gezien.

Volgens de politie is de vrouw sinds 22 december rond 06.45 uur vermist. Zij is het laatst gezien in de buurt van de kades van het Pikmeer in Grou.

Bauke Roel verloor woonboerderij die hij met zijn vader bouwde

Bauke Roel Ruisendaal en zijn gezin vierden kerst in een chalet. De woonboerderij die hij met z’n vader bouwde, werd deze zomer door brand verwoest . ,,Een huis is vervangbaar, zeggen ze, maar zo voelt het voor mij niet.’’

Hij schiet nog steeds vol als hij over de brand praat. Er ging een bijzonder familiestuk verloren. Bauke Roel had de boerderij in 2002 gekocht, helemaal gestript en samen met zijn vader weer opgebouwd. Een jaar nadat de verbouwing klaar was, overleed zijn vader.

Nergens in Nederland verdwijnen zoveel winkels als in Friesland

Het aantal winkels in Friesland is de laatste vijf jaar met bijna 10 procent afgenomen, meldt makelaarsvereniging NVM. Nergens in Nederland is dat aandeel zo hoog .

Volgens NVM gaat het vooral om zelfstandigen in kleine winkelgebieden, zoals bakkers, slagers en kleine supermarkten. Er zijn nog ongeveer 5100 winkels in Friesland. Het aantal horecagelegenheden is de laatste jaren juist wel toegenomen. In Leeuwarden, Sneek, Drachten, Heerenveen, Harlingen en Dokkum is volgens de NVM duidelijk te zien dat er sinds 2017 meer horeca bij is gekomen.

Wonen en werken in een 101 jaar oude school in Dronryp

Aan de hand van hun ouders liepen de kleuters van Dronryp sinds 1921 door de deur van de Sint Radbodus-school. 101 jaar later zijn de kinderstemmen verstomd, maar het gebouw aan It Heech staat er nog steeds: het is nu een unieke plek om te wonen én werken .

Aan belangstelling geen gebrek, merkt makelaar Ellen Hoogvliet van Frieslandgoed. ,,De woning staat nu ruim een week te koop en we hebben al acht bezichtigingen ingepland. Dat is voor zo’n bijzonder en groot object een heel mooi aantal.’’

Verder in het nieuws:

* De actie voor de mensen in Oekraïne van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden heeft tot nu toe honderddertigduizend euro opgeleverd. En de actie is nog niet ten einde.

* Doek lijkt te vallen voor een woonhof in Lemmer. Initiatiefnemer voelt zich jarenlang door de gemeente misleid .

* De openbare basisschool It Haskerplak in Oudehaske wordt waarschijnlijk per 1 augustus opgeheven. Het plan is om de school te laten fuseren met de christelijke school in het dorp.

* Politie wil vuurwerkverbod als jaarwisseling onrustig verloopt: ‘ Daar zullen we ons bij de politiek hard voor maken ’.

Tip van de redactie:

* Afzwaaiend ziekenhuisvoorzitter Pier Eringa: ‘Ziekenhuizen zijn spectaculair afhankelijk van banken en verzekeraars ’.

* Oorlogskas Rusland raakt leeg: president Poetin hapt steeds meer naar adem , bevolking begint financiële pijn te voelen.

* Won Sven Kramer zijn laatste 5 kilometer? En waar vond het laatste optreden van Hessel en Tess plaats? 22 nieuwsvragen over 2022 .

* Kermisattractie in Sneek raakt boom bij proefrit en stalhouders Tjalhuizum sporen zadeldieven in Polen op. Dit gebeurde er in augustus 2022 .