Nieuws uit Friesland van 27 april | Prinsentuin in Leeuwarden is erg vol, overal in het land drukte in parken

FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Kom niet meer naar de Prinsentuin. Die oproep doet de gemeente Leeuwarden via social media. Het is erg druk in het park, aldus een woordvoerder van de gemeente. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Er zijn wel agenten en handhavers aanwezig in het Prinsentuin. Hoeveel mensen er precies zijn, kon de gemeente niet zeggen. ,,We focussen nu op ‘crowd-control’ en vragen mensen weg te blijven”, aldus een woordvoerder. De gemeente gaat niet handhaven op de coronaregels. ,,We wachten tot iedereen weer vertrekt.”

In heel Nederland is het druk in parken en op straat vanwege het mooie weer en Koningsdag. In Amsterdam, Utrecht en Haarlem werden mensen opgeroepen niet meer naar de stad te komen. Ook in Arnhem roept de gemeente mensen op weg te blijven van de Markt in het centrum, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat het maximale aantal deelnemers aan een demonstratie daar is bereikt. Ook is het in onder meer Maastricht, Breda en Tilburg erg druk op sommige plekken.

In Amsterdam zijn het Vondelpark en het Sarphatipark afgesloten. Mensen mogen daar alleen nog maar uit. De politie heeft ingegrepen in het Vondelpark. Grote groepen moesten daar weg, veel mensen hebben het park rennend verlaten, mogelijk uit angst gearresteerd te worden.

In Haarlem is het vooral druk aan het Spaarne, daar zijn veel mensen bijeengekomen. De politie heeft een aantal verkooppunten van horeca al gesloten, om de drukte wat te verminderen. Ook zijn grote groepen gevraagd om te vertrekken en is de Damstraat richting het Spaarne afgesloten.

Ook in Rotterdam zoeken mensen de buitenlucht en elkaar op. De gemeente meldt ook daar dat het op veel plekken in de stad te druk is. Het gaat dan om onder meer het Kralingse Bos, de Witte de Withstraat, het Noordplein, en bij Hotel New York op de Kop van Zuid. "Kom niet meer naar deze plekken. #VermijdDrukte! Zoek een rustig plekje elders", twittert de gemeente.

Bij de demonstratie in Arnhem van een groep die zich 'Weg met dit kabinet' noemt, zijn maximaal vijfhonderd mensen welkom. Het Valkenburgpark in Breda en het Spoorpark in Tilburg zijn ook afgesloten. In Maastricht vroeg de politie mensen om het Stadspark te verlaten vanwege de drukte en daar werd volgens een politiewoordvoerster goed gehoor aan gegeven. In Utrecht zoeken veel mensen met name park Lepelenburg op en is het druk rond het Wed, de Ganzenmarkt en aan de Oudegracht.

De gemeente Groningen roept mensen op om niet meer naar het Noorderplantsoen te komen vanwege de drukte, boa's en agenten handhaven daar de coronaregels. Op het verlaagde Wellenpad in Deventer is het ook erg druk, de gemeente Deventer vraagt mensen ergens anders heen te gaan.

Koning: Koningsdag om nooit te vergeten en nooit te herhalen

 

,,Een Koningsdag om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen.'' Met die woorden sloot koning Willem-Alexander Koningsdag 2021 in Eindhoven dinsdag af . Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie bij het bezoek voor zijn verjaardag aan de stad.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vertrokken even voor 13.30 uur uit Eindhoven, in dezelfde voertuigen als waar ze mee aankwamen. Even daarvoor bedankte de koning Eindhoven voor de gastvrijheid. Hij zei dat hun harten uitgaan naar de mensen die geen feest kunnen vieren doordat ze dierbaren zijn kwijt geraakt of bijvoorbeeld in een ziekenhuis, op de ic, staan op dit moment.

De koning vierde zijn 54e verjaardag. Net als zijn verjaardag van vorig jaar was het feest vanwege het coronavirus in aangepaste vorm. Bij de activiteiten in Eindhoven was geen publiek. Willem-Alexander benadrukte even voor het einde van het bezoek in een gesprek met journalisten te hopen dat volgend jaar weer meer contact met de mensen mogelijk is. Máxima bedankte Eindhoven voor de mogelijkheid die de familie kreeg om toch Koningsdag op deze manier te vieren. Ze sprak de wens uit dat het "beetje bij beetje" weer mogelijk wordt om meer te kunnen doen.

De koning en zijn gezin arriveerden rond 11.00 uur in een karavaan van oude en nieuwe auto's op het terrein van de Tech Campus. De koning reed met Amalia voorop in een oude DAF die de koninklijke familie jarenlang gebruikte tijdens vakanties in Italië. Maxima zat in een auto op zonne-energie van Lightyear. Zij zei later dat ze het leuker had gevonden als ze er wat meer in had kunnen scheuren. Willem-Alexander zei over de rit in de DAF: "Heel bijzonder dat ik nu in het echt met mijn dochter, de volgende generatie, erin mocht rijden. Is echt fantastisch geweest."

Basisschool De Vosseburcht in Leeuwarden dicht na positieve test medewerker

OBS De Vosseburcht in Leeuwarden blijft deze week dicht. Reden: een medewerker van de school heeft positief getest op corona. De besmetting komt aan het licht, een dag na een studiedag van de school. Dat staat in een mail die is verzonden aan de ouders van de leerlingen.

De GGD heeft heeft geadviseerd alle leerkrachten te laten testen omdat ze op de studiedag met zijn allen in een ruimte hebben gezeten. Daarbij is de 1,5 meter regel wel in acht genomen, aldus de directeur van de school in de mail aan de ouders.

Staking raakt dit keer elf metaalbedrijven

In hun dertiende actieweek kondigen de vakbonden FNV en CNV voor woensdag stakingen aan bij elf metaalbedrijven. Werknemers van onder meer Stertil in Kootstertille, Trivium in Leeuwarden en Meijer Metal in Sint Jacobiparochie leggen het werk neer voor 24 of 48 uur. Dat deden ze eerder ook al.

De acties begonnen in december, nadat het cao-overleg tussen de vakbonden FNV en CNV met werkgeversorganisatie FME voor de zoveelste keer was vastgelopen. ,,De ouderwetse voorstellen waar de FME mee komt, mogen ze verhandelen op de vrijmarkt’’, stelt FNV’er Wilma Nieveen. Ze vindt het werkgeversbod van 1,1 procent loonsverhoging te mager.

Drie gewonden na explosie op speedboot in Heerenveen

Bij een brand op een speedboot zijn dinsdagmiddag drie personen gewond geraakt. Het gebeurde aan Het Meer in Heerenveen. De brand is tijdens werkzaamheden ontstaan na een explosie, aldus de brandweer. De vlammen waren snel gedoofd. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

En verder in het nieuws:

* De Poolse Sint Nykster, die een dood varken aan de deur van zijn ex-vriendin in Lemmer hing, is veroordeeld tot 124 dagen cel .

* De gemeente Leeuwarden is uitgeroepen tot Koning Marktplaats van Friesland. Leeuwarden kent de meest actieve Marktplaats-gebruikers van Friesland .

* Er kunnen vrijdag meer mensen naar de wedstrijd Cambuur-De Graafschap . In totaal mogen er nu zo’n 2500 mensen naar de wedstrijd, dat was 1350.

Tip van de redactie:

* Al enige weken staat in de Leeuwarder Courant de rubriek Het Ik-Museum. Daar laten mensen van alle leeftijden vijf voorwerpen zien, die ze belangrijk, leuk of interessant vinden. Het inspireerde cbs It Fundamint in Hallum: daar staan nu bijna 250 Ik-Musea .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht
Instagram