Nieuws uit Friesland van 26 oktober | NAM wil af van Friese gasvelden, ook onder de Waddenzee en ELP is klaar met vliegveld Drachten: 'Maak er een woonwijk van'

FOTO ANP

Het is trekken aan een dood paard om het vliegveld bij Drachten rendabel te krijgen, vindt de grootste fractie in de gemeenteraad. Bouw er huizen, zegt de ELP nu. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dinsdagmiddag overhandigde de partij een uitgewerkt voorstel voor 284 woningen op de plek van de huidige airstrip aan het college van Smallingerland. ‘EHDR-park’ geven de acht ELP’ers als voorlopige naam aan de gedroomde woonwijk - EHDR is de internationale codenaam van het vliegveld.

Jarenlang wordt er al gepraat tussen gemeente, vliegers en bedrijven over de exploitatie van het verouderde vliegveld, in 1962 aangelegd voor de Philips-fabriek. De belangrijkste gebruiker is Vliegclub Fryslân, die er opstijgt en landt met ultralightvliegtuigjes. In 2019 dienden zich (opnieuw) ondernemers aan die het veld wilden uitbaten of overnemen.

NAM wil af van Friese gasvelden, ook onder de Waddenzee

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil af van kleine gas- en olievelden op land en op zee , waaronder gasvelden onder de Waddenzee.

De NAM moet haar werkgebied verleggen naar kleine gasvelden, nu het eind volgend jaar de Groningse gaskraan dichtdraait. ,,Maar de ruimte om te investeren in kleine velden is beperkt’’, zegt NAM-directeur Johan Atema.

Daarom wil de gaswinner, eigendom van Shell en Exxonmobil, tientallen andere kleine veldjes van de hand doen. De NAM heeft zo’n 125 kleine velden in Nederland, voornamelijk in het noorden van Nederland.

Zo boort de Landmacht bij Elsloo calamiteitenputten van 80 meter diep

Het Waterboordetachement van de Koninklijke Landmacht boort momenteel drie calamiteitenputten bij Elsloo in het Drents-Friese Wold. Met deze putten is bij natuurbranden sneller water beschikbaar om mee te blussen. ,,Hij gaat er doorheen als boter.”

Gehandicaptenhuis in Haulerwijk onder verscherpt toezicht

Een kleinschalige woonvoorziening voor gehandicapten in Haulerwijk is door de Inspectie Gezondheid en Jeugd voor zes maanden onder verscherpt toezicht geplaatst . Er is van alles mis, bleek bij een inspectie begin september.

Cliënten worden niet altijd respectvol bejegend, ze worden onnodig in hun vrijheid beperkt, een meldcultuur over incidenten ontbreekt, er is geen klachtenfunctionaris, de medicatieveiligheid is niet voldoende en de werksfeer is niet goed, somt de inspectie onder meer op. Van de twaalf getoetste normen, voldoen er negen (grotendeels) niet.

Opening Pathé aan Ruiterskwartier in Leeuwarden uitgesteld

De opening van de nieuwe Pathé-bioscoop aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden wordt uitgesteld. Pathé meldt dat dit komt door „onverwachte toeleveringsproblemen van materialen”.

De nieuwe bioscoop zou op 3 november open gaan. Daags na de officiële opening, op 4 november, zouden de zeven zalen openen voor het publiek. Een nieuwe openingsdatum is nog niet bekend, maar dit zal wel op korte termijn zijn, aldus Pathé.

De walrus heeft weer een mooie rustplaats gevonden: op een onderzeeër in Den Helder

Ze was al even niet meer gezien, maar dinsdag dook de walrus , die eerder Harlingen, Schiermonnikoog en Terschelling aandeed, weer op. Het beest ligt op een onderzeeboot op de marinebasis in Den Helder.

Het toeval wil dat deze onderzeeboten van de Koninklijke Marine behoren tot de Walrusklasse. De walrus lag op de boot Zr.Ms. Dolfijn.

Het rommelt bij CDA Waadhoeke, dat raadslid Karin Nammensma kwijtraakt aan de VVD

CDA-raadslid Karin Nammensma stapt per direct over naar de VVD-fractie in Waadhoeke. Onenigheid met het bestuur heeft haar doen besluiten te breken met haar partij. Het CDA is daarmee niet langer de grootste fractie in de raad van Waadhoeke.

Het rommelt al een tijdje en Nammensma ,,wrakselt der al in skoft mei.” Ze heeft besloten per direct over te stappen van de CDA-fractie in Waadhoeke naar de VVD.

En verder in het nieuws:

* SC Cambuur moet het donderdag in de bekerwedstrijd tegen de Ajax amateurs doen zonder uitpubliek. Bij de wedstrijd op sportpark De Toekomst zijn geen uitsupporters welkom.

* Greetje Swart wordt de nieuwe Manager Keuringszaken bij het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS)..

* Bushalte bij station De Westereen staat op punt om geschrapt te worden, maar Sociaal Links en SP willen hem behouden.

Tip van de redactie:

* Consumentenbond: hypotheekadviseurs verkopen onnodige diensten. Vaak is het ‘ gebakken lucht ’.

* Hoe handhaaft de Friese taal zich, terwijl andere streektalen terrein verliezen? ‘It Frysk hat dúdlik domeinen wûn’.

* Televisieprogramma ‘ Kerst met de zandtovenaar ’ wordt opgenomen in Crackstate in Heerenveen (en mensen kunnen er gratis naartoe).

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu