Nieuws uit Friesland van 26 mei | Bloemenmarkt brengt kleur in de binnenstad van Leeuwarden & bij autopech op reis mogelijk verder met ov of vliegtuig

Bloemetjesmarkt in Leeuwarden. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Twee jaar lang ging door corona de jaarlijkse bloemenmarkt niet door, maar dit jaar brengen de bloemen en planten weer kleur in de binnenstad van Leeuwarden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De trappen van het Paleis van Justitie staan vol met planten en bloemen in alle kleuren en maten . Het Wilhelminaplein is bezaaid met orchideeën, rozen en af en toe staat er een mandarijnenboompje tussen.

Alarm om tekort huurauto’s: bij pech op reis mogelijk verder met ov of vliegtuig

De ANWB maakt zich grote zorgen over vakantiegangers die komende zomer met hun auto stranden door pech of een ongeluk en die vervangend vervoer nodig hebben. Omdat huurauto’s zeer beperkt beschikbaar zijn in vrijwel alle populaire vakantielanden, kan het voorkomen dat mensen hun toevlucht moeten zoeken tot ander vervoer en hun reis moeten voortzetten per bus, trein of vliegtuig. „Het piept en kraakt op de vakantiebestemmingen.”

„Verschillende grote autoverhuurbedrijven hebben tijdens de coronaperiode hun vloot aanzienlijk ingekrompen en dat gaan vakantiegangers merken. Bij sommige aanbieders is het aantal huurauto’s zelfs gehalveerd ten opzichte van vóór de coronapandemie. Dit kan niet anders dan verstrekkende gevolgen hebben voor vakantiegangers die rekenen op vervangend vervoer bij autopech in het buitenland”, voorziet Annelies Tichelaar van de ANWB.

Teleurstelling en trots bij Friese Feyenoord-fans in Tirana na verloren finale Conference League

Prachtige trip, teleurstellende uitslag . Dat is de conclusie die de groep van zeven Friese Feyenoord-fans trekt na de nederlaag in de Conference League-finale tegen AS Roma (1-0).

Direct nadat de scheidsrechter voor de laatste keer had gefloten en de Feyenoord-spelers teleurgesteld op de grasmat vielen, voelde Luc Spoelstra een gevoel van trots opkomen. Van woede of frustratie was bij hem geen sprake. ,,Natuurlijk ben je teleurgesteld, maar ik ben vooral trots op de ploeg. Ze hebben geknokt voor wat ze waard zijn.”

Een nieuw Visplan voor het Friese binnenwater: wat is nieuw en waar wringt het?

Ze zijn het echt niet altijd eens, maar sport- en beroepsvissers, provincie, Wetterskip en natuurbeheerders hebben wel in opperste harmonie een nieuw Visplan voor de Friese boezem opgeleverd. Wat is nieuw en waar wringt het?

Friesland wil de eerste provincie zijn waar hengelaars geen lood meer gebruiken, omdat dit metaal schadelijk is voor de water- en bodemkwaliteit. Landelijk is afgesproken dat er per 2027 geen lood meer mag worden gebruikt.

Veteranenvlag wordt voortaan ook in Ooststellingwerf gehesen op Veteranendag

Vanaf de eerstvolgende Veteranendag op 25 juni zullen er ook in de gemeente Ooststellingwerf veteranenvlaggen wapperen . Dat heeft de raad dinsdagavond in een motie van de Vrije Partij Ooststellingwerf (VPO) en de ChristenUnie aan de gemeente opgedragen.

Veteranen van oorlogen en vredesmissies moeten een grotere rol krijgen bij herdenkingen in de gemeente, zo vindt VPO-fractievoorzitter Ben Oostra. Het plaatselijke comité 4 en 5 mei had enkele jaren geleden besloten om veteranen juist een minder prominente rol te geven. ,,Ik vind dat wij deze mensen echt een hart onder de riem mogen steken”, aldus Oostra. ,,Een soortgelijke actie is er met de regenboogvlag al gedaan voor de LHBTIQ+-personen.”

Verder in het nieuws:

* Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange ( de vieze kok van Klokhuis ) is overleden. Hij werd 65 jaar.

* Bronzen penning voor heldenacties van Philip Allen uit Jubbega en Liesbeth Rinsma-de Vries uit Blije. Hoe bijzonder is dat?

* Woninginbraak op klaarlichte dag in Leeuwarden , drietal stopt buit in winkelwagen en gaat ervandoor.

Tip van de redactie:

* Minder bekende historische foto’s van Terschelling van rond de twintigste eeuw zijn gebundeld in een fotoboek. Waar komen die plaatjes ineens vandaan?

* Vanaf 1 juli is de rookmelder op iedere etage verplicht: vijf vragen over de nieuwe wet .

* Jan Terlouw (90) maakt zich ernstige zorgen over het klimaat , maar hij is tegelijkertijd optimistisch over de toekomst. Omdat het moet, zegt hij.

Nieuws

menu