Nieuws uit Friesland van 26 januari | Ic-hoofd van UMCG: Vaccineer eerst oudere mannen met overgewicht

Peter van der Voort. Foto: Corné Sparidaens

Boksumer Peter van der Voort, hoofd van de intensive care in het UMCG en hoogleraar health care, gooit een steen in de vijver. Vaccineer eerst de oudere mannen met overgewicht, zegt hij. Dan stromen de ic’s vanzelf leeg. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Op de intensive care-afdelingen liggen vooral mannen met overgewicht. Dat beeld van vorig jaar is onveranderd. ,,Slechts een kwart van de patiënten heeft een BMI-score onder de 25’’, weet Van der Voort.

Hij vindt dat we die kennis niet onder de bank moeten schuiven, hoe precair het onderwerp ook is. ,,Als je praat over mensen met overgewicht kan dat verkeerd uitpakken. Dat weet ik. Het gaat mij erom dat beleidsmakers weten wat er aan de hand is. Ik wil dat alle kennis op tafel ligt.’’

Dinsdag: 174 nieuwe geregistreerde besmettingen in Friesland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dinsdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 174 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dat er 158. In totaal is nu bij 20.566 Friezen het virus gevonden.
 

Kort geding tegen mondkapjesplicht op scholen

De stichting ‘Ik wil gewoon naar school’ spant morgen een kort geding aan tegen de staat om de mondkapjesplicht op scholen af te schaffen. De stichting is opgericht door ouders die verontrust zijn over de negatieve effecten die de mondkapjesplicht zou hebben op het welzijn van kinderen.

Het in Leeuwarden opgezette landelijke Meldpunt Mondkapjes Nederland heeft deze week ook een zwartboek met meldingen over de plicht naar de Tweede Kamer gestuurd. Tientallen ouders en kinderen maken melding van klachten als hoofdpijn, benauwdheid en concentratieproblemen. Het kort geding is in Den Haag. De stichting zegt te spreken namens ruim 1800 mensen die zijn aangesloten.

Maeykehiem in Sint Nicolaasga roept mensen op hun terrein te mijden

Stichting Maeykehiem in Sint Nicolaasga roept mensen op hun terrein te mijden. Medewerkers en hulpdiensten konden dit weekend het terrein niet op door de vele geparkeerde auto’s van wandelaars in de nabijgelegen bossen. Ook is door de drukte de anderhalve meter voor bewoners van het woonzorgcomplex moeilijk te bewaren.

Het terrein aan De Bouwen in Sint Nicolaasga wordt bewoond door mensen met een verstandelijke beperking. Maeykehiem stelt in een bericht op Facebook dat zij het lastig vinden om de anderhalvemeter-regel te volgen en te begrijpen. Door de drukte is de kans groter dat zij in aanraking komen met andere mensen en hierdoor besmet kunnen raken.

Aanleg vismigratierivier is begonnen. Hoe werkt het?

Deze week is de aanleg van de vismigratierivier op de Afsluitdijk gestart. Door de bouw van het ecoduct krijgen vissen eindelijk vrij baan tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Maar hoe werkt het? In dezee video wordt dat duidelijk.

 

Monopoly maar dan anders

Dochter Anna (19) bedacht het, het hele gezin Grooten knutselde er twee weken aan en nu is het er: Coronapoly

KANS: Je hebt Diederik Gommers geholpen bij het populair maken van zijn Instagramprogramma. Hiermee heeft hij een groot netwerk gecreëerd. Je ontvangt 25 euro voor je bijdrage .

Dit is een kanskaart uit Coronapoly, een spel dat gebaseerd is op Monopoly, maar waar maar één versie van is, thuis in Heerenveen bij de familie Grooten. Dochter Anna (19) bedacht het, geïnspireerd door iets dat ze op TikTok had gezien, en het hele gezin ging aan het werk. ,,We zijn er een week of twee mee aan het werk geweest om het te maken en te verzinnen’’, zegt haar moeder Susan.

En verder in het nieuws:

* De Elfstedenhal in Leeuwarden zet de koelmachines donderdag uit en beëindigt daarmee het seizoen opnieuw vroegtijdig. De schaatshal ziet in verband met de lockdown en de coronamaatregelen geen mogelijkheden meer om de hal dit seizoen nog open te houden.

* De 37-jarige Thomas Oosterhaven wordt per 1 februari 2021 de nieuwe raadsgriffier van de gemeente Opsterland. Hij volgt Ieke Zwart op, die na veertien jaar dienstverlening bij de raad van Opsterland met pensioen gaat.

* Dat een 63-jarige inwoner van Twijzel opkwam voor zijn hondje, dat kon officier van justitie Liselotte de Vroome nog wel billijken. De manier waarop, door degene die zijn hond belaagde hardhandig in het nekvel te grijpen, dat kon niet door de beugel.

* Rederij Doeksen heeft dinsdag de Willem de Vlamingh officieel in de vaart genomen. De op LNG-varende catamaran voer voor de eerste keer met passagiers tussen Harlingen en Terschelling.

Tip van de redactie:

* Steden horen na 21.00 uur uitgestorven te zijn, maar het is vermoedelijk interessant om te kijken wie zich wel buiten wagen. We zochten negen webcams uit , zodat je ongestoord eens de binnensteden van Friese dorpen en steden kan bekijken.

* Het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland gaat dit weekend van start. Ruim 100.000 mensen hebben zich al aangemeld voor de nationale tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Wil je je goed voorbereiden op de telling? We hebben een aantal vogels op een rijtje gezet om te bekijken én te beluisteren.

* ‘Ik zag #groetjemee uit Bartlehiem en dacht aan Rotterdam’, schrijft Daniël Coenen in zijn column vandaag. Hij verhuisde onlangs met zijn gezin naar Leeuwarden en vertelt in een wekelijkse column over wat hij meemaakt. Hoe het precies zit dat deze groetactie hem aan zijn vorige woonplaats doet denken, lees je hier.

Nieuws

menu