Nieuws uit Friesland van 26 en 27 december | Stormschade Bella valt mee en Kramer mist EK allround

Boom valt op grafstenen in Hemrik. FOTO ANTON KAPPERS

In het hele land kwamen zware windstoten voor uit het zuiden tot zuidwesten. Rond 14.30 uur was het hoogtepunt van winterstorm Bella voorbij en een tijdje later werd code geel opgeheven. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van het afgelopen weekend.

De Friese brandweer is in totaal 25 keer uitgerukt voor stormschadeproblemen. ,,De meldingen kwamen uit Friesland en gingen eigenlijk allemaal over dezelfde soort incidenten’’, vertelt brandweerwoordvoerder Jan-Willem Zwart. De meldingen gingen volgens hem niet over heel grote schade, maar over takken op de weg en bomen die op omvallen staan. ,,Rond kerst zijn er niet veel mensen onderweg, dus dat viel mee.’’

Vrouw (70) overleden bij woningbrand Munnekezijl

Bij een woningbrand in Munnekezijl is zaterdagavond een 70-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bewoner van het huis. Het slachtoffer is door brandweerlieden uit het huis aan de Kruisstraat gehaald en gereanimeerd. Daarna werd ze enige tijd op straat behandeld door ambulancepersoneel. Hulp mocht echter niet meer baten. Er werd ook een traumahelikopter met mobiel medisch team opgeroepen.

Er kwamen meerdere eenheden van de brandweer uit Friesland en Groningen ter plaatse voor het incident in het grensdorp. Bij de brand in het keukengedeelte van de woning kwam veel rook vrij. Rond vijf voor half negen werd het sein brand meester gegeven. De oorzaak en omvang van het vuur zijn onbekend. Omliggende huizen liepen rook- en waterschade op. Voor de afhandeling daarvan werd stichting Salvage ingeschakeld.

WK-kwalificatietoernooi in Thialf

Nieuwe schoenen, totale concentratie. Antoinette de Jong was vastbesloten op het WK kwalificatietoernooi niet weer te verprutsen zoals vorig seizoen. Op de eerste dag van het WKKT schaatste ze meteen alle twijfel van zich af.

Het gezicht van Jesper Hospes sprak zaterdagmiddag boekdelen. De Heerenveense sprinter uit het Friese gewest miste de startbewijzen voor de World Cups en misschien wel het WK afstanden. Een paar eigen foutjes hadden grote gevolgen.

Achter de ongenaakbare winnaar Patrick Roest vochten de Friese schaatsers een titanenstrijd uit om de resterende WK-plekken. Sven Kramer pakte het tweede startbewijs en Jorrit Bergsma stond net aan de goede kant voor ticket nummer drie. Marwin Talsma daarentegen aan de verkeerde kant.

Sven Kramer kan half januari zijn titel bij de EK allround in Heerenveen niet verdedigen. De tienvoudige kampioen slaagde er in Thialf niet in om zich te kwalificeren. De 34-jarige schaatser uit Heerenveen kwam op de 1500 meter niet verder dan de zeventiende tijd (1.47,79). Dat was niet genoeg om in het gecombineerde klassement van de 1500 en 5000 meter een van de twee beschikbare startbewijzen af te dwingen. Kramer eindigde zaterdag nog als tweede op de 5000 meter.

Femke Kok, Jutta Leerdam en Suzanne Schulting zullen namens Nederland van start gaan op de 500 meter bij de WK afstanden, half februari in Heerenveen. Het drietal eindigde na twee manches in de top 3 van het klassement, waarvoor de beste tijd telde.

Leeuwarder stationskat Bella vermist

Treinreizigers hebben kat Bella van Ingeborg de Jong (41) uit Leeuwarden vast weleens gespot op het treinstation in Leeuwarden. Het beestje van 12,5 jaar oud heeft de bijnaam ‘De Stationskat’ gekregen omdat ze er al jaren rondloopt. Maar nu is Bella al bijna twee weken vermist . ,,Het is overweldigend hoeveel mensen meedenken.’’

Samen met haar zoon Joris van 10, kat Bella en tackle Amy woont de Jong vlak achter het Leeuwarder station. Bella gaat daar graag heen, maar zo’n twee weken geleden kwam ze niet meer terug. ,,Vrijdagavond 18 december heb ik haar voor het laatst gezien’’, vertelt De Jong. ,,Toen is ze waarschijnlijk naar het station gegaan want daar hebben mensen haar die avond nog gezien.’’

Geen eenzaam kerstfeest voor buitenlandse studenten NHL Stenden

Hogeschool NHL Stenden bedacht de dinerbox om buitenlandse studenten op eerste kerstdag met elkaar te verbinden. Er werden er 35 uitgedeeld in Leeuwarden, Emmen en Meppel.

De één had in Barcelona moeten zitten, de ander in België. Maar op eerste kerstdag 2020 zitten Nancy Ventura (24) en Aisha Louange (28) samen op de kamer van Aisha in de studentenflats tegenover hun hotelopleiding van NHL Stenden in Leeuwarden. En toch nuttigen ze de kerstmaaltijd samen met tientallen anderen die via de laptop online zijn.

Verder in het nieuws:

* In een aantal dorpen in de gemeente Waadhoeke is zaterdagavond de stroom uitgevallen. Het gaat om (delen van) Dronryp, Zweins, Schingen en Wjelsryp.

* 2020 was een bijzonder jaar. De coronacrisis had op bijna alles zijn invloed. In dit artikel een paar grafieken die dit jaar in beeld brengen.

* Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 229 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog.


Tip van de redactie:

* Het zal je maar gebeuren: in het holst van de nacht wordt er aangebeld en je krijgt een brief in je handen gedrukt waarin Robert ten Brink je verzoekt je spullen te pakken. Het overkwam Edwin Pietersma uit Balk.

* Juist in deze tijd schreeuwt de mensheid om contact. Wat zegt muziek daarover? Kerstliedjes niet meegerekend. Dan liever dansen, als het weer kan. Een rondgang, van Joy Division naar lovers rock .

* Thijs de Jong en André van den Ende bespreken in Dug Out van Sport Noord iedere zondag de hoofd- maar vooral ook bijzaken uit de sport. Onder het genot van een biertje (deze keert gin-tonic) bespreken ze wat hen opviel op internet, op tv en in de kranten. Maar deze keer is het een speciale aflevering.

Nieuws

menu