Nieuws uit Friesland van 26 april | Lintjesregen in Friesland en celstraf voor Feanwâldster die hoofd ex-vrouw aan burgemeester wilde aanbieden

Lintjesregen in Friesland. Foto: Sander Koning

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen kregen maandag 74 Friezen een lintje uitgereikt. Friesland heeft er 6 ridders bij en 68 leden in de Orde van Oranje-Nassau. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Burgemeesters gingen vandaag in de provincie op pad om 74 lintjes en bloemen aan huis te bezorgen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het niet mogelijk de mensen met een smoes naar de gemeentehuizen te lokken.

In gemeente Waadhoeke kozen ze voor een rijdend lintjeshuis. De verrassing was geslaagd, de ceremonie misschien wel mooier dan het voor meester Ben op het gemeentehuis had kunnen zijn.

Dit zijn de 74 Friezen die een koninklijke onderscheiding hebben gekregen tijdens de jaarlijkse lintjesregen

Celstraf voor man (46) uit Feanwâlden die hoofd ex-vrouw aan burgemeester wilde aanbieden

Een 46-jarige man uit Feanwâlden wilde graag naar huis. Maar daar stak rechter Klaas Bunk maandagmiddag een stokje voor. Hij vond de door hem gepleegde delicten daar te ernstig voor.

De man had gedreigd zijn ex te onthoofden. Het hoofd wilde hij vervolgens aanbieden aan de burgemeester, Klaas Agricola van Dantumadiel.

Verder plaste hij een politiecel onder en gooide hij thee naar een gevangenismedewerker van de PI Leeuwarden. De verklaring van de verdachte dat dit per ongeluk ging bij de overhandiging via het luikje, wilde er bij de rechter niet in.

Provincie verlengt ‘coronasubsidie’ voor ondernemers om zich aan te passen aan anderhalvemetereconomie

Friese ondernemers die middelen aan moeten schaffen om te kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-richtlijn kunnen in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van de provincie Fryslân.

Deze ‘coronasubsidie’ is verlengd tot en met 1 oktober , daarom wijst de provincie in het bijzonder horecaondernemers op de regeling, omdat de terrassen komende week weer open mogen.

13 jaar celstraf voor Ferwerter (35) die Dokkumse belaagde

De rechtbank heeft maandag een 35-jarige man uit Ferwert veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar omdat hij zijn ex-minnares in Dokkum belaagde en haar huis in brand stak. Dit was conform de eis.

De Ferwerter ging in de nacht van 26 op 27 april 2020 naar het huis van zijn ex-minnares in Dokkum . Hij drong de woning binnen en sloeg de toen 29-jarige vrouw meermaals met een hard voorwerp op het hoofd. ,,Het is aan adequaat medisch handelen te danken dat het slachtoffer in leven is gebleven’’, sprak rechter Jolanda Lootsma.

Hester Postma nieuwe directeur Fries Scheepvaartmuseum

De 42-jarige Hester Postma uit Leeuwarden is vanaf 1 juni 2021 de nieuwe directeur van het Fries Scheepvaartmuseum. Ze volgt Meindert Seffinga op.

Postma is historicus en al 20 jaar werkzaam bij Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), de laatste jaren als projectleider. Seffinga bewandelde juist de omgekeerde weg en vertrok als directeur bij het Scheepvaartmuseum om directeur van het HCL te worden.

Wat is er te doen op Koningsdag?

Voor het tweede jaar op rij geen Koningsdag zoals we gewend zijn, maar er is nog genoeg te doen: online, in de eigen provincie en op televisie. Lees meer in dit overzicht.

En verder in het nieuws:

* Na een indrukwekkende bijeenkomst is zaterdag bij de Bonifatiuskerk in Leeuwarden een poëzietableau onthuld ter herinnering aan de evacuatie van 30.000 Limburgers naar Friesland begin 1945 . Het ging om een kleinschalige bijeenkomst voor een kleine groep genodigden.

* Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 34 miljoen euro geleden. De divisie Personal Health, waaronder Drachten valt, presteerde goed .

Tip van de redactie:

* In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken LC-verslaggevers Sander de Vries en Johan Stobbe met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij SC Cambuur en SC Heerenveen, zowel op het veld als daarbuiten. Te gast is Henk de Jong .

* Leeuwarden ontwaakt uit een roes van euforie, nu is bekrachtigd wat al maandenlang in de lucht hing: promotie en vervolgens het kampioenschap van SC Cambuur. Maar hoe kijken ze bij SC Heerenveen naar de rentree van de rivaal? ,,Dit is niet meer dan gerechtigheid.”

* Met bijna 30.000 handtekeningen toog Erjen de Bildt (16) in mei 2020 naar Zeist om de KNVB een petitie te overhandigen voor promotie van Cambuur en De Graafschap. Zonder resultaat. ,,Maar nu is de cirkel rond” , zegt hij bijna een jaar later.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht