Nieuws uit Friesland van 25 oktober | Kabinet zint op aanvullende coronamaatregelen en Moddergat blijft nog even ‘Blabberpoepert’

Ziekenhuisbestuurders willen actie van overheid om coronacijfers ANP

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). „Daartoe zullen we ons moeten verhouden.” Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen. Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.

De Jonge reageerde op het oplopende aantal besmettingen in de zijlijn van een gesprek bij de informateurs. Hij sprak op uitnodiging van de formerende partijen over de coronabestrijding tijdens deze winter en in de periode daarna. Volgens de minister moet de politiek bereid zijn „die maatregelen te nemen die de zorg ontlasten”, zei hij na afloop van dat gesprek. Hij wilde in afwachting van het coronaoverleg direct na het gesprek bij de informateurs nog niet zeggen aan welke maatregelen hij dacht. Daar komt hij later maandagmiddag op terug.

Moddergat blijft nog even ‘Blabberpoepert’

De stickers met ‘Blabberpoepert’ die over de komborden van Moddergat zijn geplakt, worden niet gelijk verwijderd. Dat laat gemeente Noardeast-Fryslân weten. ,,Waarschijnlijk wordt het donderdag weggehaald. We weten nog niet wie het heeft gedaan of waarom, dus we willen even afwachten of we nog wat horen” zegt een woordvoerder van de gemeente.

In de ludieke actie is wel tijd en moeite gestoken, volgens Bote Schoorstra die foto’s van de borden maakte. ,,De stickers zijn op maat gemaakt. Dus ze moeten de borden hebben opgemeten. Er is wel werk voor gedaan.”

Explore the North breidt uit met Westerkas

Festival Explore the North in Leeuwarden spreidt de vleugels uit met een grotendeels gratis programma van anderhalve week: Westerkas. Voor het eigenlijke festival zijn nieuwe namen bekendgemaakt .

De naam Westerkas verwijst naar de Stadskas, het broeikas-achtige, tijdelijke bouwsel op het Oldehoofsterkerkhof dat enkele jaren het festivalhart was. Wegens corona keert die Stadskas in ieder geval dit jaar niet terug. In plaats daarvan speelt het Westerkas-programma zich van 5 tot en met 17 november af in de Westerkerk, uitvalsbasis van Explore the North.

KNMI verwacht dat Nederland de klimaatverandering harder gaat voelen

Ook voor Nederland zijn de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt groter geworden, waarschuwt het KNMI in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. Ook kan ons land vaker met droogte te maken krijgen dan volgens eerdere berekeningen.

In lijn met het IPCC, het VN-panel van klimaatwetenschappers, stelt het KNMI vast dat het klimaat ook in Nederland steeds sneller verandert. „Met dit rapport wordt de urgentie van de zich snel voltrekkende klimaatverandering duidelijk”, aldus het instituut, dat de inzichten van het IPCC heeft gecombineerd met eigen onderzoeksresultaten .

Tino Martin wachtte maar op betaling vooraf voor Sneker festival

Artiesten die aan het afgelaste Heerlijk Hollands Live-festival mee zouden doen, afgelopen zaterdag in Sneek, kregen argwaan toen de betaling niet kwam.

Ook al was het festival Heerlijk Hollands Live in de Sneker Sporthal afgelopen weekend doorgegaan dan had zanger Tino Martin er niet opgetreden. Dat zegt zijn manager Brandon Sap. Gebruikelijk is dat artiesten vooraf betaald worden en dat bleef bij dit festival steeds uit, vertelt Sap .

De manager beraadt zich nog of hij een schadeclaim in gaat dienen. ,,Wij vinden het belangrijker dat de mensen die een kaartje gekocht hebben hun geld terugkrijgen. Dat wachten wij eerst af.’’ Dit geldt ook voor de rest van de gedupeerden. Zij zijn benieuwd of Robert Bakkum van Knock Knock Events zijn toezegging na komt dat niemand zijn geld kwijt is.

De probleemkruising bij Hallum wordt een rotonde

De kruising van de Doniawei en de N357 wordt volgend jaar verbouwd tot een rotonde. Het dorp wil nu het fietspad langs de Doniawei aanpakken.Lees meer over Noardeast-Fryslân

De kruising staat al jaren te boek als onveilig en er gebeuren geregeld ongelukken. Vorig jaar kondigde de provincie een onderzoek aan naar hoe de kruising het best opnieuw kan worden vormgegeven. Nu is besloten dat het een rotonde wordt, laat de werkgroep Doniaweg/N357 weten.

Sexbierum doet beroep op politiek voor bungelend dorpshuisplan

Sexbierum en Pietersbierum wil nog eens 1,5 ton van gemeente Waadhoeke en datzelfde bedrag van de provincie, want het nieuwe mfa (multifunctionele accommodatie), dat wankelt door een serie tegenvallers, moet en zal er komen.

Het is een gapend gat van 560.000 euro dat ook nog eens aan alle kanten groeit. Als er niet snel financiële hechting komt, dan is de operatie voor één huis voor dorp en kerk in Sexbierum en Pietersbierum mislukt en is twee jaar buffelen, sprokkelen en strijden door de buurdorpen voor niks geweest .

En verder in het nieuws:

* De eerste voorstellingen van Kneppelfreed zijn uitverkocht, meldt de organisatie maandagochtend. De voorstelling gaat op 29 oktober in het Paleis van Justitie in première in Leeuwarden .

* Hij vond dat zijn baas hem na zijn ontslag nog geld verschuldigd was en dus vulde een inwoner van Broeksterwâld (24) de brandstoftank van zijn eigen auto met de pas van het bedrijf dat hem de laan had uitgestuurd. Maandag legde de politierechter de man een boete op die hoger was dan het bedrag waarvoor hij had getankt .

* Wie binnenkort door Buitenpost rijdt, loopt grote kans even om te moeten rijden. Vanaf november tot medio december ligt de Kuipersweg er deels uit door wegwerkzaamheden .

Tip van de redactie:

* Beluister KOKO Radio | ‘Johnny Jansen pokert zonder goede kaarten bij SC Heerenveen en Henk de Jong pissig op SC Cambuur’

* Wil je je muur wit verven? Hoe kies je de juiste wittint voor op de muur?

* Festival Explore the North in Leeuwarden breidt uit met grotendeels gratis Westerkas-programma, en maakt mooie nieuwe namen bekend.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen