Nieuws uit Friesland van 25 november | OM eist in hoger beroep 3,5 jaar cel tegen Thialf-schutter

TEKENING ANNET ZUURVEEN

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde woensdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 95 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dinsdag werden ook 95 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 2. Er zijn 199 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 3. Het totaal staat nu op 128.

Eis: 3,5 jaar cel tegen Thialf-schutter

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een celstraf van 3,5 jaar geëist tegen de man die in 2017 voormalig directeur Bert Jonker van ingenieursbureau Clafis zou hebben beschoten. Het incident vond plaats bij het Thialf-stadion in Heerenveen. Het OM gaat uit van een poging tot doodslag. De rechtbank veroordeelde Charles Reinier van der W. (60) in 2019 tot 2,5 jaar cel wegens zware mishandeling. Het OM eiste toen vijf jaar cel. Zowel Van der W. al het OM ging tegen het vonnis in beroep. Woensdag boog het gerechtshof in Leeuwarden zich over de zaak. Lees hier verder.

Lees hier ons liveblog terug over het hoger beroep.

Habtamu de Hoop (22) namens PvdA met stip de Tweede Kamer in

Habtamu de Hoop (22) uit Easterein mag namens de PvdA als hoogst genoteerde Fries de Tweede Kamer in. Het partijbestuur heeft hem op een voorlopig tiende plek gezet op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart. Dinsdagavond zijn alle kandidaten gebeld. Tot tien uur vanmorgen konden zij zich afmelden, maar dat heeft De Hoop niet gedaan, meldt hij desgevraagd. Het Friese gewest schoof De Hoop en Christa Oosterbaan van Terschelling naar voren als Friese vertegenwoordigers in Den Haag. Oosterbaan staat voorlopig op plek twintig. Zij is fractieleider op Terschelling en stond in 2017 ook al op de lijst voor de Tweede Kamer.

Geen vogelgriep rondom vleeskuikenbedrijf in Witmarsum

Op de drie pluimveebedrijven in een straal van drie kilometer rond het besmette vleeskuikenbedrijf in Witmarsum is geen vogelgriep vastgesteld. De uitslag van de testen is negatief, zo meldt het ministerie van Landbouw. Afgelopen zaterdag werd vogelgriep vastgesteld op het bedrijf van de maatschap Kroondijk aan de Marnedijk tussen Witmarsum en Schettens. De ruiming van de 90.000 dieren heeft inmiddels plaatsgevonden .

Op deze kaart zie je waar het aantal coronabesmettingen afneemt

Op deze kaart zie je niet alleen waar in Nederland het aantal coronabesmettingen toeneemt, maar juist ook waar het afneemt. Hoe roder een plaats, hoe harder het aantal besmettingen toeneemt. Wordt een plaats juist steeds blauwer, dan neemt het aantal coronagevallen daar af. Met deze nieuwe ‘goed nieuws-weergave’ zie je dus waar het aantal besmiettingen over langere tijd afneemt. Als je alleen de toename wil zien, kun je de rechtsonder de functie ‘waar gaat het beter’ uitzetten.

Van Hall Larenstein werkt mee aan landelijk onderzoeksproject naar effect van biologische klok

Friese palingen en Hogeschool Van Hall Larenstein dragen bij aan een grootschalig onderzoek naar de werking van de menselijke biologische klok. Het BioClock consortium heeft daarvoor een subsidie van 9,7 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.


Verder in het nieuws:

* Burgemeester Ellen van Selm van Opsterland is woensdag voor vier jaar herbenoemd als voorzitter van de P10, een samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten.

* Op 7 bedrijventerreinen in Heerenveen zijn de afgelopen maanden 37 slimme camera’s geplaatst. Het gaat om een investering van zo’n 350.000 euro.

* Sommige Friese buslijnen zitten in de spits tjokvol, zo constateren de Statenfracties van de FNP en ChristenUnie. Reizigers hebben aan de bel getrokken , omdat ze zich niet fijn voelden in de bus.

* Een fietser is woensdagmiddag zwaargewond geraakt bij een botsing met een taxibusje op de Gauke Boelensstraat in Drachten.

Tip van de redactie:

* Veel reguliere zorg is door het oplaaien van het coronavirus uitgesteld. Zo ook de niertransplantatie van Bob Huismans uit Leeuwarden, die er met smart op wacht. ,,Als covid een keer opdondert, gaat het in februari door.’’

* Als iemand niét verrast werd door het plotse vertrek van Thierry Baudet, dan was het Hans Wiegel (79) uit Oudega . ,,Verbaasd? Helemaal niet. Hij had er gewoon geen zin meer an.’’

* 3000 ‘mooiste bestemmingen van Friesland en Groningen’ ingestuurd voor namenwedstrijd Arriva-treinen.

Nieuws

menu