Nieuws uit Friesland van 25 november | Advies OMT: verplichte sluiting voor alle niet-essentiële sectoren van 5 uur 's middags tot 5 uur 's ochtends en GGD Fryslân spreidt testcapaciteit

22.274 positieve tests, eerste daling gemiddelde in bijna 2 maand ANP

Alle niet-essentiële sectoren dicht van 5 uur ’s middags tot 5 uur ’s ochtends. Dat is de kern van het OMT-advies aan het kabinet, zo bevestigen ingewijden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De sluitingstijden gelden voor cafés, restaurants, theaters, bioscopen, musea en niet-essentiële winkels als kleding- en meubelzaken. Ook voor niet-essentiële dienstverleners als kappers en dierentuinen gaat die beperking op.

Het adviesorgaan wil het basis- en voortgezet onderwijs open houden, gezien het wetenschappelijk bewijs voor de schade die dat voor de ontwikkeling van kinderen zou betekenen. Tegelijkertijd erkent het OMT dat de meeste besmettingen plaatsvinden bij basisschoolkinderen en hun ouders.

GGD Fryslân spreidt testcapaciteit

GGD Fryslân wil op korte termijn twee nieuwe testlocaties openen, in het noordwesten en noordoosten van de provincie. De gezondheidsdienst wil het aanbod beter spreiden . Op dit moment heeft GGD Fryslân zes testlocaties. Naast Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, IJlst en Kollum opende Oosterwolde donderdag haar deuren. De plaatsen voor de twee nieuwe testlocaties kan de GGD om diverse redenen nog niet noemen.

Er is behoefte aan meer testcapaciteit, de vraag en de gevonden besmettingen nemen nog altijd toe. ,,Maar we merken ook dat er behoefte is om dichter bij huis te kunnen testen”, zegt GGD-woordvoerder Jan Arendz. ,,In Leeuwarden lopen we niet altijd vol, zo’n eind willen mensen van verder weg niet altijd rijden.”

Elfstedenvereniging werkt aan scenario’s om Elfstedentocht in coronatijd mogelijk te maken

Als er deze winter genoeg ijs ligt, zal de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden er alles aan doen om de Elfstedentocht te organiseren . Ondanks de beperkingen door corona.

Dat is een heel ander uitgangspunt dan vorig jaar rond deze tijd. Toen besloot de elfstedenvereniging om sowieso geen tocht te organiseren, ook al zou het ijs in vaarten en meren betrouwbaar genoeg zijn. Het deed pijn om de beslissing te nemen, maar een andere verantwoorde optie was er simpelweg niet, zei voorzitter Wiebe Wieling destijds.

Nu al kerstdrukte bij de kappers in Friesland: ‘Er wordt zoveel gebeld, echt niet normaal’

,,Sorry, ik kan je niet lang te woord staan. Anders is de lijn te lang bezet. Het is gigantisch druk ”, zegt een medewerker van Kapsalon Promise uit Franeker. De aankomende persconferentie zorgt ervoor dat Friezen nog snel even hun haar willen knippen. Kappers vrezen dat ze weer dicht moeten.

Iedereen wil donderdag of vrijdag nog even naar de kapper. Verwacht wordt dat het demissionair kabinet vrijdag tijdens de persconferentie aankondigt dat de kappers weer dicht moeten. ,,Normaal heb ik op donderdag een korte dag, maar ik blijf langer open om meer klanten te kunnen knippen”, zegt Geertje Regeling, eigenaresse van Hairstudio S’he Cares in Sneek. ,,Iedereen wil snel nog even geknipt worden. Mensen vervroegen hun eerder gemaakte afspraak ook.”

Paus Franciscus geeft groen licht: Titus Brandsma is heilig verklaard

Titus Brandsma (1881-1942) is donderdag heilig verklaard door Paus Franciscus. Twee weken geleden gaven de kardinalen en bisschoppen die lid zijn van de Congregatie voor Heiligverklaringen al groen licht voor de heiligverklaring.

Het laatste woord was echter aan Paus Franciscus en die heeft donderdag dus ook zijn goedkeuring gegeven . Hij zal spoedig de consistorie bij elkaar roepen om de heiligverklaring aan te kondigen.

Kosten vogelgriep lopen op. Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân is boos

De vogelgriep kost verschillende Friese gemeenten en natuurbeheerders inmiddels aardig wat geld . Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân is boos.

Noardeast maakt ,,substantiële kosten’’ bij het ruimen van dieren, vertelde burgemeester Johannes Kramer donderdagochtend tijdens een vergadering van Veiligheidsregio Fryslân. De veiligheidsregio coördineert de maatregelen rond de vogelgriep.

Cambuur gaat met Maulun voor unieke zege tegen NEC

In de jacht op een unieke vierde eredivisiezege op rij reist Cambuur vrijdag af naar Nijmegen. Trainer Henk de Jong kan voor het treffen met NEC beschikken over een vrij fitte selectie. ,,Het ziet er goed uit”, knikte de coach donderdag na de laatste training van zijn ploeg. ,,Robin Maulun is bijvoorbeeld weer fit.”

En verder in het nieuws:

* Geen 36 arbeidsmigranten maar één gezin . Groot Terhorne in Bitgummole wordt omgebouwd tot woonhuis.

* Het Fries Museum heeft de vermoedelijke enige kinderfoto van Margaretha Zelle (later Mata Hari) voor 950 euro gekocht op een veiling in Amsterdam.

* Het nieuwe Terschellinger festival Eilân heeft de data bekendgemaakt voor de eerste editie die wel moet doorgaan: 15 tot en met 18 september 2022 .

* Hoe kunnen we het online vuurtje doven voor de rellen beginnen? LC Live met online veiligheidsdeskundige Willem Bantema .

* Een Bolswarder (41) gaf tijdens een woordenwisseling zijn vriendin een kopstoot . ,,Ze bleef maar zeuren en zeuren”, had hij tegen de politie gezegd.

Tip van de redactie:

* Altijd al eens een computer aan gort willen meppen? Of voel je na een frustrerende werkdag de behoefte om iets te slopen? Dat kan in een zogenoemde rageroom.

* Podcast ‘t Hertenkamp | Cambuur richting Europa of niet, wie vertrekt er en complimenten uit Nijmegen.

* Een televisie met een flinke korting of een jas tegen een spotprijs. Het koopjesjagen rond Black Friday wordt steeds populairder in Nederland, maar ondertussen groeit de weerstand .

Nieuws

Meest gelezen