Nieuws uit Friesland van 25 mei | Reizigers mijden Schiphol, dat merken ook Friese reisbureaus & Friese middelbare scholieren zijn ongelukkiger geworden

FOTO ANP

Een kwart van de Nederlanders zoekt alternatieven voor Schiphol. Dat blijkt uit onderzoek van reissectororganisatie ANVR. Ook Friese reisbureaus merken de gevolgen: mensen vliegen liever via andere vliegvelden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Roodgloeiend staat de telefoon bij Internoord Vakanties, dat onder meer vestigingen heeft in Harlingen en Leeuwarden. ,,Niet van mensen die niet kunnen wegkomen of mensen die stranden’’, zegt directeur-eigenaar Erik van der Waard. ,,Maar vooral mensen die bellen met zorgen over hun vertrek.’’

In 2019 waren 9 op de 10 middelbare scholieren gelukkig, twee jaar later zijn dat een stuk minder

Middelbare scholieren in Friesland zijn de afgelopen twee jaar minder gelukkig geworden . Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Fryslân dat afgelopen najaar heeft plaatsgevonden. Destijds was sprake van een gedeeltelijke lockdown.

Gaven in 2019 nog bijna negen op de tien scholieren aan zich meestal (zeer) gelukkig te voelen, in 2021 daalde dit naar driekwart van de scholieren. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 van GGD Fryslân, een onderzoek dat in het najaar van 2021 is afgenomen onder scholieren in klas twee en vier van het regulier voortgezet onderwijs.

Waarom worden er spoedreparaties aan de A32 tussen Heerenveen en Grou uitgevoerd terwijl er ook groot onderhoud plaatsvindt?

Rijkswaterstaat voert sinds 9 mei groot onderhoud uit op snelweg A32 tussen Heerenveen en Grou. Maar de afgelopen weken was er ook een aantal spoedreparaties. Hoe zit dat?

Het groot onderhoud dat Rijkswaterstaat momenteel uitvoert aan de A32 bestaat voornamelijk uit het vervangen van de fundering en het asfalt. ,,Er zaten hobbels in de weg die het rijgemak niet ten goede kwamen. Daar hebben we vorig jaar al iets aan gedaan, maar dat bleek een tijdelijke oplossing”, vertelt Anne van der Meer, woordvoerder bij Rijkswaterstaat.

Geen verband tussen vechtpartij en dood oud-Cambuurspeler Jody Lukoki, wel aanhoudingen

De politie heeft geen verband gevonden tussen de dood van profvoetballer Jody Lukoki en een mishandeling die eerder heeft plaatsgevonden in Almere. Wel zijn de afgelopen periode vier mannen opgepakt voor die bewuste vechtpartij, van wie er op dit moment nog een vastzit. Dit meldt de politie woensdag.

De vechtpartij heeft in de vroege ochtend van 1 mei plaatsgevonden op straat in Almere. De 29-jarige Lukoki raakte hierbij gewond.

Grensdorp Bunde maakt zich op voor invasie van op benzine beluste Nederlanders

De prijs van benzine daalt volgende week in Duitsland fors. In het grensdorp Bunde wordt daarom rekening gehouden met een ‘Groningse invasie’ .

Bunde, net over de grens met Bad Nieuweschans, biedt op deze ochtend de gebruikelijke aanblik. Op de parkeerplaatsen bij de supermarkten wemelt het van de Nederlandse auto’s. En ook bij de verschillende benzinestations is het een komen en gaan van gele nummerborden.

Bouwers van superjachten: ‘Onze opdrachtgevers staan niet op de sanctielijst’

Bij Nederlands grootste bouwer van superjachten, Feadship met vier werven en 2500 medewerkers, zijn ze het tumult over megajachten van Russische oligarchen goed zat. „Voor zover wij weten staat er in de Nederlandse branche niet één opdrachtgever op de sanctielijst, sowieso niet bij Feadship”, zegt chief marketing officer Farouk Nefzi.

De Belastingdienst bevestigt dat. Tot op heden mogen slechts twee bijboten, elk 8,5 meter lang, niet geleverd worden omdat de opdrachtgever op de sanctielijst staat. „Deze vaartuigen zijn bevroren”, zo drukt een woordvoerder het uit.

Eelde profiteert nog niet van chaos Schiphol: vliegmaatschappijen houden vast aan slots

Groningen Airport Eelde (GAE) profiteert nog niet van de chaos op Schiphol . ,,Vliegmaatschappijen houden vast aan hun slots”, zegt directeur Meiltje de Groot van GAE.

Schiphol kent 500.000 slots per jaar. Dat zijn vluchten die maatschappijen op een bepaald tijdstip op een luchthaven mogen uitvoeren. Als maatschappijen Schiphol inruilen voor een ander vliegveld verliezen ze deze hun slots. En Schiphol is de drukste luchthaven van ons land met de meeste bestemmingen.

Verder in het nieuws:

* Het is op Hemelvaartsdag, donderdag, overdag op de meeste plaatsen droog met vooral ‘s ochtends zonnige periodes.

* Een 34-jarige Leeuwarder en een 49-jarige inwoner van de gemeente Tytsjerksteradiel stonden dinsdagochtend voor de deur van het politiebureau in Burgum om zichzelf aan te geven. Er waren namelijk camerabeelden online geplaatst waarop te zien is dat ze iets stelen.

* Het opbouwen van een nieuw Dantumadiel na de boedelscheiding met Noardeast-Fryslân kost zo’n acht ton .

Tip van de redactie:

* Het opnemen van geld bij de Geldmaat-automaten moet ook mogelijk zijn in de Friese taal, vindt gedeputeerde Sietske Poepjes. Geldmaat wil best kijken naar de mogelijkheden.

* Vijf toffe uitjes voor Hemelvaart en het hemelvaartweekend in Friesland.

* Rotterdamse maakt droom waar vanuit Wommels . Met koekjesdeeg waar je wél van mag snoepen.

Nieuws

menu