Nieuws uit Friesland van 25 mei | (Bijna) heel Vlieland gevaccineerd tegen corona en kabinet neemt schulden slachtoffers toeslagenaffaire over

Vaccineren op Vlieland. Foto: LC/Arodi Buitenwerf

Terwijl in de rest van het land jongeren nog een paar weken moet wachten voordat ze hun eerste vaccinatie krijgen, zijn ze op de eilanden nu al aan de beurt. Vlieland was vandaag het eerste eiland waar de hele volwassen bevolking zich kon laten prikken. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vanwege hun ligging vallen de Waddeneilanden buiten het vaccinatieschema. Daardoor wordt de volwassen bevolking niet per leeftijdsgroep ingeënt maar in een keer. Daar wordt goed gehoor aan gegeven, de GGD denkt dat zo’n 80 procent van de eilanders zich laat prikken.

Zo had Manon Bakker (21) geen enkele twijfel: ,,Je moet even niet aan jezelf denken, ik doe dit meer voor andere mensen. Het zijn maar twee prikjes en de kans dat er iets gebeurt is gewoon heel erg klein.”

Kabinet neemt schulden slachtoffers toeslagenaffaire over

Het kabinet schiet slachtoffers van de toeslagenaffaire verder te hulp door hun private schulden over te nemen die zijn ontstaan door betalingsachterstanden. Dat meldt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) aan de Tweede Kamer, die uitdrukkelijk om zo’n regeling had gevraagd.

Het plan is dat de regeling geldt voor bestaande betalingsachterstanden en bijkomende kosten zoals rente, boetes en deurwaarderskosten. Hoofdsommen van hypotheken vallen in ieder geval buiten de regeling. Er wordt nog gekeken naar consumptieve kredieten en zakelijke schulden.

De regeling geldt voor alle ouders die ook in aanmerking komen voor de compensatie van 30.000 euro die gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag dit voorjaar hebben ontvangen. Het kabinet besloot eerder ook al om deze mensen alle schulden kwijt te schelden bij overheidsinstanties. Het ging dan om bijvoorbeeld openstaande boetes, studie- en belastingschulden.

Aantal coronapatiënten in Noordelijke ziekenhuizen daalt tot laagste punt sinds najaar

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe is dinsdag gedaald tot 92. Het is voor het eerst sinds afgelopen najaar dat er zo weinig covidpatiënten zijn opgenomen in het Noorden .

Vooral het aantal nieuwe patiënten op de corona-verpleegafdelingen is fors gedaald. In Friesland lagen op 18 mei nog 43 covid-patiënten op een verpleegafdeling, inmiddels zijn dat er nog 23. Op de Friese intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel toe: van 17 naar 19.

Golfprof Auke Hempenius speelt in een weekend alle 155 holes van de elf golfbanen in Friesland voor het goede doel

Golfprof Auke Hempenius (60), oorspronkelijk uit Garyp, begint in het weekend van 4 juni aan een bijzondere uitdaging: in één weekend tijd wil hij alle 155 holes op de elf golfbanen op Fries grondgebied voltooien. Een heuse Golfelfstedentocht , dus.

Hempenius zag Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen en dat zette hem aan het denken: hoeveel golfbanen telt Friesland eigenlijk? Tot zijn verbazing waren het er (met de golfbaan in ontwikkeling op Terschelling) precies elf. Een Fries goed doel maakte het geheel af: het Foppe Fonds. Het doel is om daar uiteindelijk, om in de ‘elven’ te blijven, 111.111,11 euro voor op te halen.

Oud-burgemeester van Smallingerland besloot na ayahuasca-trip te stoppen als bestuurder

Op zoek naar zichzelf gebruikte Tjeerd van Bekkum, voormalig burgemeester van Smallingerland, het geestverruimende drankje ayahuasca. Het gaf hem de bevestiging dat het een goede keuze was geweest om te stoppen als bestuurder en dat hij geen verdere carrière wilde als burgemeester of gedeputeerde.

Van Bekkum werkt nu in de culturele sector en is betrokken bij de aanleg van een voedselbos bij Zutphen. In de toekomst wil hij terug naar het Noorden om ook hier mensen te helpen zichzelf te vinden.

Windpark Fryslân in IJsselmeer loopt vertraging op

De opbouw van de 89 windturbines van Windpark Fryslân in het IJsselmeer heeft vertraging opgelopen. Eerder was het plan dat de opbouw voor de zomer klaar zou zijn, maar inmiddels is dit bijgesteld naar het einde van de zomer .

Het komt door het onstuimige weer, de complexe logistiek van het project en het coronavirus, meent aannemersconsortium Zuiderzeewind.

Zo voerden honderden metaalwerkers vanochtend actie in Leeuwarden

Metaalstakers uit heel Friesland voerden dinsdagochtend op het Jacob Catsplein in Leeuwarden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. De animo was zo groot, dat er een file voor het plein ontstond .

Het is al maanden onrustig in de metaalsector. Sinds januari zijn er in het hele land estafettestakingen, ook in Friesland. Sinds september zijn vakbonden en werkgevers in gesprek over een nieuwe cao, maar volgens de bonden zit er geen schot in. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. ,,Jullie boeren achteruit’’, sprak cao-onderhandelaar Petra Bolster.

En verder in het nieuws:

* Trainer Henk de Jong blijft langer bij SC Cambuur . De Jong tekende onlangs voor twee jaar bij, bovenop zijn resterende contractjaar. Het laatste seizoen is optioneel en in overleg.

* Een in Friesland opgegroeide vrouw is een van de slachtoffers van het steekincident afgelopen vrijdag in Amsterdam .

* Een bezoeker van de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden probeerde zondagmiddag drugs de gevangenis binnen te smokkelen .

Tip van de redactie:

* Filmgezelschap Fabuch Social Cinema werpt het licht op sociaal sekswerkers: ‘Ada’ gaat dinsdagavond online in première en is een week te zien. De Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling waarvan het secretariaat gevestigd is in IJlst, werkte aan de film mee. Coördinator Jenny Koenders vertelt hoe belangrijk het voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten is om seksuele gevoelens te beleven. Dat de overheid hierbij nauwelijks ondersteuning biedt, vindt ze onbegrijpelijk .

* Zaterdag start de Ocean Race Europe. Zeilnatie Nederland spreekt een flink woordje mee. Bundeling van krachten leidt tot een topbemanning. Daarbij twee Friezen : drievoudig olympiër Pieter-Jan Postma en Drachtster Brend Schuil. ,,We overwinnen vele barrières.’’

* De prijs voor gas en stroom is de afgelopen maanden omhoog geschoten. Vergeleken met een jaar geleden kan een nieuw jaarcontract veel duurder uitpakken. En toch loont het een nieuw contract af te sluiten. Vijf vragen over je energierekening.

Nieuws

Meest gelezen