Nieuws uit Friesland van 25 januari | Robbin Ruiter onder de lat bij SC Cambuur & Gieterij Bennink en Ten Cate in Heerenveen opnieuw failliet

Beeld LC

De keuze voor een doelman voelt altijd definitiever dan voor een veldspeler. Door de opeenstapeling van blunders van João Virginia krijgt de 35-jarige Robbin Ruiter nu toch de kans, na een half seizoen op de bank. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De gekke trap die de 0-2 inleidde tegen Sparta en het torpederen van spits Tobias Lauritsen waren de laatste druppels voor trainer Sjors Ultee. „De optelsom van fouten binnen korte tijd is te groot om vertrouwen te houden in het feit dat het kwartje nu wel de goede kant op gaat vallen”, meent de trainer. „Maar we willen rust in de laatste lijn hebben. Het team heeft behoefte aan iemand die achterin rust uitstraalt en geen gekke dingen doet.” En dus: geen João Virginia meer onder de lat van Cambuur, maar de doorgewinterde Robbin Ruiter.

Friese deskundigen: ‘Gebrek aan kennis over de Holocaust is gevaarlijk en schokkend’

Veel Nederlanders onder de dertig betwijfelen of de Holocaust wel echt gebeurd is, volgens een onderzoek. Blijven informeren, zeggen de leraar, de conservator en de secretaris van de Joodse synagoge in Leeuwarden. Want anders wordt het gevaarlijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi’s systematisch zo’n zes miljoen Joden vermoord, met massale executies en in fabrieksmatige vernietigingskampen. Ook honderdduizend Nederlandse Joden overleefden de oorlog niet. Het was een ongekende misdaad, die de holocaust genoemd wordt.

Gieterij Bennink en Ten Cate in Heerenveen opnieuw failliet, curator koerst op doorstart

Prijsstijgingen en een forse coronaschuld bij de belastingdienst zijn Gieterij Bennink en Ten Cate in Heerenveen fataal geworden. De curator koerst op een doorstart.

De zeventien medewerkers van Bennink en Ten Cate hebben het allemaal al eens eerder moeten doorstaan. In 2016 was het een renteswap die het ambachtelijke bedrijf uit 1820 de das om deed. Dit keer spelen de torenhoge energierekening, de onstabiele staalmarkt en de naweeën van corona de gieterij parten.

Akkerbouwer Arjen uit Berlikum over de ‘derogatie-soap’: ‘Dit ís wat’

Afgelopen oktober twijfelde hij nog, zegt akkerbouwer Arjen Bouma uit Berlikum. Moest hij nou wel of niet zijn land tot aan de slootranden inzaaien met wintertarwe? Op advies van deskundigen deed hij het wel. En nu zit hij fout. ,,Dat ís wat.’‘

Het is voor twaalven ‘s ochtends. Als deze krant belt over de ‘derogatie-soap’ waarin Nederlandse boeren verzeild zijn geraakt, bespreekt akkerbouwer Arjen Bouma net met teeltadviseur Berend Terluin van Pars Graanhandel en collega-akkerbouwer Doeke Terpstra de gevolgen van de nieuwe regels. ,,Kom mar del’’, zegt hij.

Commissie maakt naam nieuwe burgemeester Ooststellingwerf donderdag bekend

De vertrouwenscommissie maakt donderdagavond bekend wie de nieuwe burgemeester van Ooststellingwerf wordt. Dat gebeurt tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Het besluit over de voordracht wordt door raadsleden genomen in de besloten bijeenkomst die daaraan voorafgaat.

Friese gemeenten ondervinden hinder door wereldwijde storing van Microsoft

Mensen kunnen weer gebruikmaken van diensten als Outlook om mails te sturen en Teams om te vergaderen. Moederbedrijf Microsoft liet woensdag rond half drie weten dat de wereldwijde storing is verholpen.

De uitval trof ook Friese gemeentes. Leeuwarden, Ameland, Dantumadiel en Noareast-Fryslân meldden op Twitter problemen te ondervinden. Waadhoeke sloot het gemeentehuis vanwege de Microsoft-storing. Ook het storingsnummer van drinkwaterbedrijf Vitens was moeilijk bereikbaar en Wetterskip Fryslân ondervond hinder.

Verder in het nieuws:

* Boete voor opvarenden van zeilboot die te dicht bij boorplatform boven Ameland voeren.

* Friese bestuurder en voormalig korpschef Pier Eringa (61) gaat raad van commissarissen Ajax leiden.

* Forse CO2-besparing: Woudagemaal in Lemmer draait voortaan op duurzame diesel.

* Werkstraffen voor ‘explosie van geweld’ op de Kaden in Drachten.

Tip van de redactie:

* Bindert zag als 9-jarige bommenwerper crashen en hoopte dat deze week het laatste explosief bij Koartwâld gevonden zou worden.

* Hondenuitlater Yvon uit Leeuwarden merkt dat er meer vraag is door ‘coronahonden’ en ziet ook dat ze niet altijd goed zijn opgevoed.

* Een whiteboard voor in je broekzak? Ontwerper Nyckle Sijtsma maakte er een zo groot als een kaarthouder.

* Te koop: stadhuis van Bolsward, de lego-versie. Maker Patrick vraagt 1500 euro voor het bouwwerk van 7500 steentjes.

<div class='panel panel-primary'> <div class='panel-heading'> <h3 class='panel-title'>Meld je aan voor een dagelijkse nieuwsupdate</h3></div><div class='panel-body'><p><strong>Wil je niets van het regionale nieuws missen en iedere dag door ons (digitaal) worden bijgepraat?<a href="https://mijn.lc.nl/mijn-nieuwsbrieven" target="_blank" rel="noopener"> Schrijf je dan in voor een van onze acht gratis nieuwsbrieven.</a> Er is voor ieder wat wils. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.</strong></p></div></div>

Nieuws

menu