Nieuws uit Friesland van 25 januari | Politiechef noemt Leeuwarden als mogelijke demonstratielocatie

Zondagmiddag kwamen er ook al demonstranten bijeen op het Zaailand in Leeuwarden, zij zijn weggestuurd door de politie, daar hoefde geen geweld aan te pas te komen, zoals op andere plaatsen in het land wel het geval was. FOTO JACOB VAN ESSEN

Willem Woelders, hoofd Operatiën bij de Nationale Politie, liet vandaag in het radioprogramma 1 op 1 weten dat Leeuwarden op een lijstje staat van steden waar maandagavond mogelijk weer gedemonstreerd wordt tegen de avondklok en de geldende coronamaatregelen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Ook Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht staan op dat lijstje, in totaal gaat het om zo’n zeven steden. Zondagmiddag kwamen er ook al demonstranten bijeen op het Zaailand in Leeuwarden, zij zijn weggestuurd door de politie, daar hoefde geen geweld aan te pas te komen, zoals op andere plaatsen in het land wel het geval was.

Woelders houdt wat betreft maandagavond wel een slag om de arm. „Het is altijd maar de vraag of die demonstraties ook feitelijk plaatsvinden. We hopen dat het uiteindelijk niet gebeurt.”

De oproep om maandagavond ook in Leeuwarden te gaan demonstreren heeft ook de MI-side, een groep fanatieke supporters van Cambuur, bereikt. In een bericht op Instagram gaat rond dat de MI-side zich wel achter het protest schaart, maar „het slopen, vernielen en plunderen van eigendom van onschuldige burgers" niet pikt. „Mocht dit wel het geval zijn, dan treden wij als groep hier tegen op.”

158 nieuwe geregistreerde besmettingen in Friesland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde maandag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 158 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dat er 243. In totaal is nu bij 20.392 Friezen het virus gevonden.

Het zevendaags gemiddelde staat op 206. Tegenover 217 een week eerder. Deze gemiddelden geven een beter beeld over hoe de verspreiding van het virus over de iets langere termijn verloopt omdat er per dag flinke schommelingen zijn in het aantal geregistreerde besmettingen.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 3. In totaal zijn nu 242 Friezen overleden als gevolg van het virus.

Tientallen woningen in Sneek ontruimd vanwege gaslekkage

Op de Westhemstraat in Sneek zijn maandagmiddag 32 woningen ontruimd in verband met een gaslekkage.

De brandweer meldt dat de gaslekkage is ontstaan toen een gasleiding is geraakt tijdens werkzaamheden in de straat. De uitstroom van het gas is vervolgens via het riool verspreid in de verschillende woningen. De bewoners van de woningen zijn elders opgevangen.

Er werd opgeschaald naar een GRIP1-situatie. Dit houdt onder andere in dat er een speciaal commandovoertuig naar de locatie is gekomen om de coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten beter af te kunnen stemmen.

Komt er een strenge vorstperiode aan door de 'splijtende polar vortex'?

De Friese weermannen Klaas Ybema en Piet Paulusma zien nog geen reden om de schaatsen uit het vet te halen. Andere weerlui zijn positiever. De kans op stevige winterkou in februari groeit met de dag. „Er zou zomaar geschaatst kunnen worden”, zegt oud-weerman Frans Schrader van De Telegraaf.

Schrader: „Weerliefhebbers zijn momenteel vol van een splijtende polar vortex, een fenomeen dat niet jaarlijks voorkomt. Deze poel van zeer koude lucht in de stratosfeer boven de Noordpool is in januari opgewarmd van -70 naar -20 en gespleten. De uitstroom van kou richting het zuiden maakt het voor ons zeer interessant. Dat scenario blijkt zich nu verder te ontwikkelen. Dat de straalstroom zuidelijker is komen te liggen, hebben we al gezien aan het extreem winterse weer in Zuid-Europa.”

Weerman Klaas Ybema is ook bekend met de term ‘splijtende polar vortex’. „Maar het is zo’n vage theorie”, zegt hij. „En heel lastig om uit te leggen.” Meer dan een week het weer vooruit voorspellen, is volgens hem lastig. „Tot woensdag is het nog betrekkelijk koud, daarna komt er weer zachtere lucht, en in het weekend wat meer kou.” Het is vooral een kwakkelwinter, benadrukt Ybema. „Alhoewel het al beter is dan vorig jaar, toen heeft het bijna niet gevroren.”

Volgens Piet Paulusma is er voorlopig nog niet zoveel aan de hand. „De modellen fluctueren momenteel gigantisch. Het hangt van heel veel factoren af, wat voor weer er komt.” „Maar”, zegt de weerman stellig, „er komt winterweer, alleen niet op korte termijn.”

Cel- en taakstraf voor aandeel in rellen tijdens jaarwisseling

Een 24-jarige man die betrokken was bij de rellen tijdens de jaarwisseling in Leeuwarden, is veroordeeld tot een celstraf van 60 dagen, waarvan 56 voorwaardelijk . Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 180 uur.

Een groep gooide die nacht zwaar vuurwerk, stenen en glas naar de politie. Volgens het Openbaar Ministerie zat de man daarbij en heeft hij zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. De rechtbank veroordeelde hem maandag voor openlijke geweldpleging. De man was volgens de rechter aanwezig, maar speelde geen hoofdrol.

De man bekende dat hij in de buurt was, maar hij zat niet bij de relschoppers. Hij had naar eigen zeggen blikjes bier op en wat coke gebruikt. ,,Ik wilde alleen demonstreren tegen de coronamaatregelen.'' ,,Daar geloof ik helemaal niks van'', reageerde de rechter.

En verder in het nieuws:

* Bij vier Friese metaalbedrijven wordt maandag voor 24 uur gestaakt. Dit met als doel een betere cao .

* Zeven grote ouderorganisaties waarschuwen in een brief aan de Kamer voor de gevolgen van de aanhoudende schoolsluiting en de grote problemen die dat oplevert voor werkende ouders. Het na overleg met de vakbonden en werkgevers door het kabinet afgeschoten coronaverlof is in het verkeerde keelgat geschoten.

* Woensdag is de Wereld Holocaust Herdenking. Het tv-programma Kruispunt besteedt daarom maandagavond aandacht aan twee holocaustoverlevenden: Betty Mock en Rob Mosou . Moscou werd als baby van Amsterdam naar IJlst gesmokkeld.

Tip van de redactie:

* Vandaag in KOKO Radio bespreken Renze Lolkema, Sander de Vries en Gerard Bos de sportieve crisis bij SC Heerenveen en de ogenschijnlijke rust bij Cambuur .

* In voetbaltalkshow Het Ballenhok meer over het afgelopen sportweekend.

Nieuws

menu