Nieuws uit Friesland van 25 januari | Beveiligingsmaatregelen rond gevangenis in Leeuwarden aangescherpt en dit kunnen we verwachten van de persconferentie van Rutte en Kuipers over corona en de versoepelingen

FOTO ANP

Burgemeester Sybrand Buma laat de verkeersroutes naar de Leeuwarder gevangenis bewaken met camera’s. Ze komen op drie plekken langs de openbare weg. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Alles lijkt erop gericht om bevrijdingsacties van buitenaf te verhinderen , vooral bij de Afdeling Intensief Toezicht. Vorig jaar werden al andere beveiligingsmaatregelen aangekondigd bij de bajes, die vroeger bekend stond als De Marwei.

Verkeer dat het Drachtsterplein de stad inrijdt, wordt voortaan in de gaten gehouden met een camera op de hoek van de Aldlansdyk. Er komt ook cameratoezicht bij de Greunsbrug op de route vanaf De Hemrik.

Dit kunnen we verwachten van de persconferentie van Rutte en Kuipers over corona en de versoepelingen

Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie over corona en de maatregelen. Dit zijn de versoepelingen die we kunnen verwachten.

Cafés, bioscopen en theaters mogen open tot 22.00 uur. Evenementen kunnen doorgaan, mits deelnemers een vaste zitplaats hebben. En het sportpubliek mag weer plaatsnemen op de tribunes. Deze versoepelingen gaan woensdag, de dag na de persconferentie, in

Man (47) aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij dood van Lisette Elzinga uit Heerenveen

De politie in Heerenveen heeft dinsdagmiddag een 47-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Lisette Elzinga , eind oktober in Heerenveen. De man wordt verdacht van dood door schuld, aldus een politiewoordvoerder.

Eerder vandaag deed burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen aangifte tegen een man die hem op sociale media linkt aan de zaak.

Horeca in Franeker staat in de startblokken. Van nul naar vol gas: ‘Spitsuur, wat een feestje’

Als een razende roeland sloeg Pieter van Dijk van Grandcafé De Doelen in Franeker aan het bestellen toen het nieuws van de versoepeling uitlekte. Leveranciers rijden af en aan op de Breedeplaats . Alle lege koelkasten zijn weer gevuld. De keukenbrigade staat op scherp en het reserveringsboek loopt vol. Van nul naar vol gas. ,,Een feestje.”

Biefstukken moest hij hebben en gamba’s en geitenkaas. Oh en venkel, tomaten, stoofperen en pastinaak. Zodra het nieuws over de versoepeling voor de horeca doorschemerde klom Pieter van Dijk, eigenaar van Grandcafé De Doelen, in de telefoon. Hij belde met zijn vaste slager Van Huisstede in Dronryp, regelde verse vis bij Veltman in Harlingen en vulde een lange bestellijst in bij groothandel Sligro. ,,Eindelijk actie, we kunnen weer los.”

Eigenlijk wilde niemand de lijst trekken, maar toch doet de VVD op Ameland mee aan de verkiezingen

In december was het nog maar de vraag of de VVD in maart aan de gemeenteraadsverkiezingen op Ameland mee kon doen. Nu is er toch een lijst, met ondernemer Ieuwe de Vries bovenaan.

Het maken van een lijst met VVD-kandidaten voor de gemeenteraad op Ameland ging met ,,hangen en wurgen’’, verklapt ondernemer Ieuwe de Vries. Hij is al langer actief voor de liberalen op het eiland, stond in 2018 op de vierde plek op de lijst en zag dat de afgelopen tijd meerdere mensen afhaakten. Oudgediende Jeppe Groenewold, die na jaren Ameland ‘82 in 2018 naar de VVD overstapte, houdt ermee op. En ook veteraan Dirk Kooiker wil gas terugnemen.

SC Heerenveen-supporters plaatsen ‘Talpa-achtige’ advertentie in de Leeuwarder Courant

Supporters van SC Heerenveen hebben in een paginagrote advertentie in de Leeuwarder Courant gereageerd op het ontslag van trainer Johnny Jansen.

De advertentie leek qua tekst en opmaak sprekend op de advertentie waarmee vrouwelijke werknemers van Talpa vorige week hun baas John de Mol aanspraken op zijn reactie op het schandaal rond grensoverschrijdend gedrag bij The Voice.

En verder in het nieuws:

* De Friesland wil de gesprekken met ziekenhuisbestuurders over de concentratie van kankerzorg nieuw leven inblazen. Zonder samenwerking dreigt Friesland op termijn hoogcomplexe kankerzorg te verliezen, waarschuwt de zorgverzekeraar.

* De 36-jarige man uit Ferwert die zijn ex-minnares uit Dokkum bijna doodsloeg , blijft vastzitten. Dat heeft het hof in Leeuwarden dinsdagmiddag besloten.

* Een 49-jarige gastouder uit Appelscha noemde het „ de grootste fout van mijn leven ”. Tegen de man is dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden vier maanden cel plus vier maanden voorwaardelijk geëist, omdat hij ontuchtige handelingen heeft gepleegd met een aan zijn zorg toevertrouwd meisje van 17.

Tip van de redactie:

* Een halve eeuw verkocht Koos Kamsma schoenen in het centrum van Leeuwarden. ‘Op mijn dertiende verkocht ik mijn eerste paar.’

* Reizigers met een geldig Europees coronareisbewijs mogen vanaf 1 februari in principe niet meer lastig worden gevallen met aanvullende test- of quarantaineverplichtingen.

* Beeldend kunstenaar Hans Jouta uit Ferwert heeft bewondering geoogst bij de supportersclub van Ajax. Na de onthulling van het beeld van Johan Cruijff stromen opdrachten binnen. Vrijdag leverde hij drie bustes af bij de Arena.

Nieuws

menu