Nieuws uit Friesland van 25 en 26 juni | Honderden mensen nemen afscheid van oud-inwoner van Leeuwarden Linda Drenth en toename coronabesmettingen verstoort feestvreugde in Friesland niet

Afscheid in stijl voor event-organisator Linda Drenth (35) uit Leek Foto: Niels Westra

Geheel in stijl namen familie, vrienden, collega’s en leerlingen van NHL Stenden zaterdagmiddag afscheid van Linda Drenth (35) uit Leek. Zij kwam vorige week zaterdagnacht om het leven bij het spookrijdrama op de A28 bij Hooghalen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Linda was mede-eigenaresse van event-organisatie Smart Camels uit Leeuwarden. In het WTC hotel in Leeuwarden lieten haar collega’s met een imposante show met foto’s, film en videoclips zien waar de jonge, creatieve vrouw voor stond. ,, Dit is precies zoals Linda het zou hebben gedaan ’’, sprak Ernst Jonker van de hotelschool van Stenden.

In een zaal met overwegend roze licht kregen de ruim 750 gasten bij verschillende sprekers bijpassende foto’s te zien op het grote scherm. Aan de muur twee grote witte harten die tekeningen reflecteerden, door Linda zelf gemaakt in haar kindertijd.

Toename coronabesmettingen verstoort de feestvreugde in Friesland niet

Terwijl de coronabesmettingen oplopen en zorgminister Ernst Kuipers iedereen oproept om de basismaatregelen weer in acht te nemen, wordt er onbekommerd feest gevierd in Friesland. ,,Ik ga overal gewoon weer heen en denk er ook niet meer bij na.’’

,,Van onze deelnemers hebben wij geen vragen over corona gehad. Vooralsnog is iedereen gewoon heel blij dat het allemaal weer kan en mag’’, zegt eventmanager Jeanine Schut van Mar-athon in Sneek, waar zaterdag vijfduizend wandelaars en lopers aan meededen. Het sportevenement startte op verschillende locaties, deelnemers en hun supporters konden na afloop terecht op het Martiniplein waar het Midzomerfestival plaatsvond. Het werd als vanouds gezellig druk op dit muziekfestijn.

Hinke Schokker en Geart Jorritsma snelste tijdens Mar-athon Sneek

Hinke Schokker blijft verbazen op die Mar-athon Sneek. Zaterdagavond was ze de onbedreigde winnares . ,,Ik was uitgenodigd en wilde de mensen hier niet teleurstellen’’, vertelt ze, als ze na 2.59,21 minuten in de stromende regen is gefinisht.

Ze blijft hiermee een halve minuut boven het parcoursrecord uit 2019, maar dat is van haarzelf en op deze dag totaal niet belangrijk. ,,Want vanochtend dacht ik er nog sterk over om af te bellen.’’

Het parcoursrecord was zaterdag voor Geart Jorritsma. Hij had als kind van de stad zijn zinnen gezet op de Mar-athon Sneek. In 2.29,28 minuten pakte hij de winstpremie van 422 euro. De 26-jarige Jorritsma stelde het record van de marathon rond de Snitser Mar met bijna 4 minuten scherper . In 2019, tijdens de vijfde en tot zaterdag laatste editie, ging de zege naar Erik Negerman.

De Sneekweek gaat de komende jaren veranderen. Hoe staat het met de plannen?

De gemeente Súdwest-Fryslân en de pas opgerichte Stichting Sneekweek ondertekenden zaterdag een subsidieovereenkomst. Het bedrag, 125.000 euro, gaat naar een vernieuwde Sneekweek .

In 2018 besloot de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân dat het evenement op de schop moest. ,,Veel te druk, niet meer leuk’’, zegt wethouder Michel Rietman. Van die negatieve ‘teneur’ wil de gemeente af: het feest moet weer leuk zijn voor iedereen.

Na bijna vijftig jaar stopt Jan Atsma als veemarktmeester in Eastermar: ‘In feemerk yn it sintrum fan it doarp is unyk’

Bijna vijftig jaar was Jan Atsma (,,tachtich plus’’) uit Eastermar marktmeester van de veemarkt in zijn dorp. Hij stopt. Als eerbetoon werd hij zaterdag in het zonnetje gezet.

De marktmeester had het de afgelopen twee jaar wel gemist, vertelt Atsma terwijl hij een glaasje bier inschenkt. Zijn feestronde door het dorp en de jaarlijkse markt zijn dan al een paar uur achter de rug. ,,Geweldich, nei twa jier. Krekt of binne minsken wat ûngeremder nei dy twa jier. Elkenien hat der wer sin oan’’, constateert hij.

SC Heerenveen verwelkomt veel jeugdspelers op de eerste training

SC Heerenveen ziet het positieve slot van vorig seizoen als nulmeting voor deze voorbereiding. Tegelijk zijn veel spelers van die selectie vertrokken. Het wachten is nu op versterkingen.

Het was voor de jeugdige handtekeningenjagers goed speuren, zaterdag op sportpark Skoatterwâld. Joost van Aken, Milan van Ewijk en nieuwkomer Andries Noppert hadden het er, als bekende gezichten van de club, maar druk mee. Maar wie waren al die jonge spelers die op de eerste training van SC Heerenveen hun opwachting maakten?

Verder in het nieuws

* Op de A7 bij Zürich is vrijdagavond een 35-jarige man uit Harlingen overleden door een ernstig verkeersongeval. De auto waarin de man reed vloog na het ongeluk in brand.

* Prijzen winnen verveelt niet, zegt winnares Simone Atangana Bekono (1991) van de Anton Wachterprijs 2022. Toch heeft de schrijfster thuis geen prijzenkast. Het beeldje dat hoort bij de prijs voor beste debuutroman geeft ze aan haar moeder, vertelde ze zaterdag in Harlingen.

* In het water langs de Hoge Bomen in Drachten is zondagochtend het lichaam van een inwoner van Drachten gevonden. De politie houdt geen rekening met een misdrijf.

* Zeilster Mirthe Akkerman heeft de bronzen medaille gewonnen tijdens de prestigieuze Kieler Woche.

Tip van de redactie

* Het tentenkamp van het Rode Kruis in Ter Apel werd vorige week het toneel van de trieste climax van een al maanden smeulende asielopvangcrisis. In aanmeldcentrum Ter Apel komt alles samen: de grote wereldcrises, woningnood, personeelstekort. Pas toen er in de tenten onder de brandende zon te weinig water en eten was, zag Den Haag wat dit was: een nationale crisis . Een reconstructie.

* Het boek over negenvoudig SKS-skûtsjekampioen Douwe Visser verscheen zaterdag. Het boek vertelt het verhaal van zijn leven op het water. ‘Wij leven eigenlijk altijd in quarantaine.’

*Het is goed dat Nederland doorpakt met hervormingen in de landbouw, schrijft ondernemer Catharinus Wierda in een opiniestuk. Maar de ingezette koers is paniekerig en gaat voorbij aan kansen voor boer én biodiversiteit. Dit stikstofbeleid laat zoveel kansen liggen . Laat ministers terugkomen met realistische doelen en langere termijnen om betere oplossingen in praktijk te brengen.

* Reisverslag van drie oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld. Dag 18 van Luuk: ‘Af en toe klinkt een vloek op de flanken van alweer een nieuwe steile helling.’

Nieuws

menu