Nieuws uit Friesland van 24 november | WK afstanden naar Thialf en wie heeft zijn Mini nog niet opgehaald?

.

De WK afstanden, die zouden plaatsvinden in Beijing, worden verplaatst naar Thialf in Heerenveen. Dat heeft de ISU Council, het hoogste orgaan van de internationale schaatsunie, dinsdag besloten. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het evenement vind van 11 tot en met 14 februari 2021 plaats, als de internationale schaatstop „al enkele weken in Friesland is”, zo stelt de ISU. In januari worden de EK allround en sprint en twee Worldcups verreden in de schaatstempel. Na deze evenementen hebben de schaatsers een weekend pauze, waarna dus de WK afstanden op het programma komen. De schaatsers gaan tijdens de wedstrijden in een bubbel, om de kans op coronabesmettingen tot een minimum te beperken .

Oude kleurenbeelden Heerenveen ontdekt met Abe Lenstra

Het Fries Film Archief heeft een kleurenfilm ontdekt van de voetbalwedstrijd Heerenveen-Haarlem uit 1948, met een uitblinkende Abe Lenstra die vier keer scoort. Het zijn zeer waarschijnlijk de oudste kleurenbeelden van voetbal die ooit in Nederland zijn gemaakt.

,,Ik stie te stuiterjen achter de tafel doe’t ik de film op in spoel fûn’’, zegt Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film Archief. ,,Kleurebylden fan Nederlâns topfuotbal út de jierren fjirtich fan de foarige iuw binne tige seldsum. Kleurenfilm wie destiids hiel djoer en noch net sa lang op ‘e merk.’’ Sterker nog: ,,De film dy’t we fûn hawwe, is ús earste kleurebyld fan nei de oarloch’’, weet Wiersma. ,,Us âldste kleurebyld is yn de jierren tritich op Flylân makke.’’ Lees hier verder en bekijk de beelden.

Theo Hiddema stapt per direct op uit de Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer . Dat maakte voorzitter Khadija Arib van de Kamer dinsdagmiddag bekend. Ze las een brief van hem voor. De 76-jarige advocaat Hiddema zat sinds 2017 samen met Thierry Baudet voor Forum in de Kamer. De partij zit momenteel in een interne crisis. In tegenstelling tot Baudet blijft Hiddema niet aan tot de verkiezingen van 17 maart. In een brief aan Arib schrijft hij: 'Bij dezen wil ik je laten weten dat ik mezelf politiek arbeidsongeschikt heb verklaard'.

Wie heeft zijn gewonnen Mini nog niet opgehaald?

Er staat nog steeds een Mini klaar voor iemand die een lot voor de Oudejaarstrekking van 2019 kocht in Franeker. De prijs is tot op heden nog niet geïnd. Het winnende lot (AD 29176) uit Franeker werd destijds gekocht bij de Poiesz aan de Julianastraat. In een uiterste poging de winnaar nog te vinden komt de Staatsloterij met een truck naar de Poiesz om de Mini te brengen, met daarop prominent het lotnummer. Volgende week dinsdag en woensdag gaan medewerkers van de Poiesz zelf door de straten van Franeker met de Mini, voorzien van een dakmegafoon .

95 nieuwe besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dinsdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 95 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Maandag werden 122 besmettingen gemeld.Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 1. Er zijn 196 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 3. Het totaal staat nu op 125.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Meerderheid raad Ooststellingwerf wil toch regenboogvlag hijsen

De raad van Ooststellingwerf stemt dinsdagavond alsnog over een voorstel om jaarlijks een Progress-vlag te laten hijsen door de gemeente. Een raadsmeerderheid dient samen een motie in. Daarmee lijkt de raad een streep te willen zetten onder een opzienbarende discussie eerder deze maand . Wij Lokaal, met steun van StellingwerfPLUS en uiteindelijk ook de fractie Ter Heide vonden dat wethouder Esther Verhagen op 9 oktober in strijd met een eerder raadsbesluit handelde door de symbolische vlag te hijsen bij het gemeentehuis.

Verder in het nieuws:

* Het Fries Verzetsmuseum verwijdert een portret van dierenrechtenactivist Peter Janssen , beter bekend als de vegan streaker, uit de tentoonstelling ‘Vrijheid nu’.

* Wil Vogt, het gezicht van de Friese Alzheimercampagne ‘Ik ben Wil’ , is maandagochtend overleden. Haar overlijden zorgde voor een stroom aan berichten aan de nabestaanden.

* De 43-jarige vrouw uit Drachten die in april en mei twee schuttingen in brand heeft gestoken bij een flat aan de Berglaan, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 327 dagen waarvan 180 voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de straf – 147 dagen – heeft de vrouw al in voorarrest uitgezeten.

* Bij een grootschalige politieactie in de gemeente Waadhoeke is maandag zeker 380 kilo vuurwerk gevonden . Het grootste deel van dit (illegale) vuurwerk werd gevonden in een boerderij in Tzum, maar op twee andere locaties in de gemeente werd ook vuurwerk aangetroffen.

* De gemeente Noardeast-Fryslân gaat dorpshuizen en sportaccommodaties compenseren voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van de coronacrisis .

Tip van de redactie:

* De hype rondom spelt zakt af, maar voor bakker Dick Peters in Leens is het oergraan nog lang geen oud nieuws. Hij bakt al ruim twintig jaar broden met Oberkulmer Rotkorn , dat in het Groninger waddengebied wordt geteeld.

* Als kinderen zich niet goed kunnen uiten met woorden, kan beeldende therapie een uitkomst zijn. Twee onderzoekers van NHL Stenden vertellen over de helende werking van creatief bezig zijn.

* In zijn column schrijft Daniël Coenen deze week over de zoektocht naar een basisschool voor hun oudste kind. ‘Opvallend: twee schooldirecteuren karakteriseren hun school expliciet als ‘traditioneel.’

* Voor Tristan Bangma is een droom werkelijkheid geworden. De visueel beperkte wielrenner uit Donkerbroek, paralympisch- en wereldkampioen op de baan, kan met behulp van 5G-internet voortaan ook solo zijn rondjes rijden . ,,Ik voelde een heerlijke vrijheid.’’

Nieuws

menu