Nieuws uit Friesland van 24 november | Maarten van der Weijden moet zonder publiek zwemmen in Dokkum en Friesian Proms gaat opnieuw niet door, maar de hengstenkeuring wel

Maarten van der Weijden. FOTO ANP

De ‘Elfstedentocht’ die atleet Maarten van der Weijden zwemt in een stromingsbad in Dokkum vindt plaats op een voor het publiek afgesloten plek. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Van der Weijden kondigde dinsdagavond bij praatprogramma Op1 aan dat hij van 10 tot en met 13 december 200 kilometer zal zwemmen in een tegenstroomzwembad in het centrum van Dokkum om geld op te halen voor kankeronderzoek . In 2018 en 2019 haalde hij met elkaar meer dan 11 miljoen euro binnen door zich zwemmend te wagen aan het echte traject van de Elfstedentocht.

Afgelopen weekeinde zwom hij 32 uur achter elkaar in een tegenstroomzwembad in Eindhoven, ook voor het goede doel, maar de opbrengst viel tegen. In plaats van de gehoopte 50.000 euro, stokte de teller bij 15.000 euro. Volgens hem kwam dit doordat zijn bad, vanwege de coronamaatregelen, wat achteraf stond en het publiek er niet naar kon kijken.

Friesian Proms gaat opnieuw niet door, de hengstenkeuring wel

De Friesian Proms , die op 13 en 14 januari 2022 plaats zou vinden in het WTC Expo in Leeuwarden, gaat niet door. De hengstenkeuring gaat wel door.

Volgens de organiserende partijen, het KFPS en de Stichting Faderpaard maken de ontwikkelingen rondom het coronavirus het noodzakelijk om het evenement een jaar door te schuiven. De eerste tickets waren al verkocht, die mensen krijgen binnenkort bericht om hun tickets om te wisselen voor tickets voor de editie in 2023, op 12 en 13 januari.

Komende vrijdag al nieuwe persconferentie over extra coronamaatregelen

Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen . Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het Outbreak Management Team (OMT) woensdagavond bij elkaar komt en donderdag met een advies komt.

Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

Waarom Friese en Groningse gemeenten weer de noodklok luiden over de herverdeling van het Gemeentefonds

Friese en Groningse gemeenten luiden opnieuw de noodklok over de herverdeling van het Gemeentefonds , de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten.

Bij de laatste berekening is een van de maatstaven die bepalend zijn voor de verdeling verkeerd gebruikt. Dat heeft tot een uitkomst geleid die niet klopt, stellen de noordelijke gemeenten. Het model moet transparanter, zorgvuldiger en betrouwbaarder, vinden ze.

Voor het eerst in tien jaar schrijft Cambuur rode cijfers

De coronapandemie mist zijn uitwerking niet op SC Cambuur . Voor het eerst in tien jaar moet de club weer rode cijfers schrijven.

Toch is financieel directeur Gerald van den Belt niet ontevreden. Het negatieve resultaat over het seizoen 2020-2021 is uitgekomen op 395.000 euro. ,,Gezien de uitdagende omstandigheden waarin we het afgelopen jaar hebben moeten opereren, mogen we al met al tevreden zijn met deze cijfers’’, zegt Van den Belt.

Bewoners klagen over geluidsoverlast: het COA gaat beter handhaven in de opvang in Leeuwarden

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat beter handhaven op geluidsoverlast in de Leeuwarder noodopvang. Aanleiding zijn klachten van bewoners.

In de noodopvang, sinds drie weken gevestigd in het WTC, is sprake van spanningen tussen verschillende bewoners, meldde de NOS dinsdagavond. Sommige vluchtelingen hebben last van mensen die tot diep in de nacht praten en kaarten op de gangen.

En verder in het nieuws:

* Het voormalig café Black Horse aan de Dyksterbuorren in Menaam wordt zo gauw mogelijk veilig gemaakt .

* Het faillissement van Comfort Beheer is deze week wegens gebrek aan baten opgeheven. Ondertussen wacht oud-directeur Jouke Brander nog altijd op zijn hoger beroep .

* Waar veel gemeenten hun minimabeleid versoepelen, treedt Wetterskip Fryslân juist strenger op. Van de waterschapslasten wordt voortaan nog 90 procent kwijtgescholden .

* De Raad van State gaat niet mee in het bezwaar dat het gasveld Weststellingwerf bij Zandhuizen niet mag worden heropend .

Tip van de redactie:

* De Leeuwarder Courant is op zoek naar het mooiste kerstdorpje van Friesland. Ben jij al bezig je huis om te toveren of ga je hier binnenkort mee aan de slag? Deel met ons het resultaat.

* Het Dam Jaarsmahûs in Eastermar wordt een huurwoning, krijgt een kamer met spullen van de beroemde volksverhalenverzamelaar en zal regelmatig te bezichtigen zijn .

* Freddie Mercury overleed vandaag precies 30 jaar geleden. Dit zijn 27 feitjes over de legendarische zanger van Queen die je (misschien) nog niet weet.

* Kan een geluiddemper voor jagers helpen om weidevogels te ontzien?

Nieuws

Meest gelezen