Nieuws uit Friesland van 24 november | Celstraffen geëist tegen broers in moordzaak Ida Klijnstra & toch geen boete voor man uit Drachten die avondklok overtrad

Foto: LC

Tegen de twee broers die donderdag terechtstonden voor de moord op Ida Klijnstra zijn celstraffen geëist. De jongste, een 35-jarige man uit Wolvega, hoorde tien jaar cel tegen zich vorderen. Op zijn schoen werd DNA-materiaal aangetroffen van Klijnstra. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De andere broer (40) mag van het Openbaar Ministerie zes jaar vastzitten. Hij reed volgens de aanklager zijn vader en broer naar De Blesse en had kunnen weten dat daar iets ging gebeuren dat het daglicht niet kon verdragen. Dit gezien de geldnood van zijn vader, het wapenbezit en zijn plan een overval te plegen. Verschillende adressen, waaronder dat van de Klijnstra’s, waren aan de orde geweest.

Raadsleden De Fryske Marren boos over actie VVD’er die naar Rijksrecherche stapte

Gemeenteraadsleden in De Fryske Marren zijn niet te spreken over de actie van een VVD’er om naar de Rijksrecherche te stappen vanwege een begrotingstekort.

VVD-raadslid Marc van Niekerk-Thie stapte onlangs naar de Rijksrecherche. Volgens hem had de gemeenteraad ten onrechte ingestemd met een begrotingstekort van ongeveer 5 miljoen euro in 2026. ,,Ik ben van mening dat wij als gemeente reëel moeten begroten’’, zei hij onder meer. ,,Voor mij betekent dat als je weet dat je iets doet wat niet klopt, je dat niet moet doen.’’

Lees hier de volledige Rede fan Fryslân van minister Hanke Bruins Slot

Dit is de integrale tekst van de Rede fan Fryslân die minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties donderdag hield. Hierin gaf ze haar visie op de toekomst van de Friese taal. De Rede fan Fryslân vond dit jaar voor de elfde keer plaats. Iemand van buiten de provincie houdt hierin met het oog op de toekomst Friesland de spiegel voor.

,,Ik weet dat Nederland niet ophoudt bij Amersfoort. Ik heb grote delen van mijn leven buiten de Randstad gewoond, maar helaas nooit in Fryslân. Wel kom ik graag en geregeld in jullie provincie. Ik geniet van de weidse Friese meren, de schilderachtige straatjes van Sneek en de indrukwekkende Jacobijnerkerk, hier in Leeuwarden.”

Huizenbouwer Dijkstra Draisma uit Dokkum scoort met ‘beste jaar ooit’ in Cobouw 50

Met een nettowinstmarge van 13,5 procent behoort Dijkstra Draisma in Dokkum tot een van de best renderende bouwbedrijven uit de Cobouw 50. Aan iedere euro hield het bedrijf 13,5 cent over.

Ieder jaar zetten vakblad Cobouw en accountantsbureau PwC de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland op een rij. De samenstellers vergelijken over het boekjaar 2021 onder meer de omzet, de winstmarge en de liquiditeit (het vermogen om de rekeningen te betalen). Dit jaar staan er vijf noordelijke bedrijven op de lijst.

Rechter: geen boete voor man uit Drachten die avondklok overtrad

Een 20-jarige Drachtster die op 30 maart vorig jaar ondanks de avondklok ‘s avonds na negenen buiten was, hoeft de boete van 95 euro niet betalen. Kantonrechter Gustaaf Wijnands vond een geldstraf niet meer op zijn plaats , omdat de politie de verdachte, terwijl er een avondklok gold, naar huis liet lopen.

De Drachtster was samen met nog vijf, zes jongeren opgepakt. Dat was een heftige ervaring geweest, zei hij donderdag tegen de kantonrechter.

Frank Brussaard uit Sneek verloor zijn zoons Peter en Paul bij kano-ongeluk

Een emotionele dag donderdag voor Frank Brussaard uit Sneek die in 2015 zijn beide zoons verloor bij een kano-ongeluk in Frankrijk. Voor het eerst mocht hij voor de Franse rechtbank zijn verhaal doen .

Nooit werd hij door de betrokken instanties in Frankrijk gevraagd de toedracht van het dramatische ongeval op 20 september 2015 op papier te zetten. Nooit werd naar zijn getuigenis of suggesties gevraagd of werd door de instanties interesse in hem getoond. Voor het Franse hof in Lyon deed Brussaard dan ook de oproep die hij al jaren doet: verbeter de signalering.

The Passion komt in 2023 naar Harlingen

Het muzikale paasevenement The Passion komt in 2023 naar Harlingen. Dat heeft omroep KRO-NCRV donderdagochtend bekendgemaakt .

„Harlingen is een prachtig stadje hè.” Zo verklaart eindredacteur Reinder van Dijk de keuze voor de enige Friese zeehavenstad. „Er is zoveel aanbod aan verschillende locaties. Het wordt kill your darlings.”

Verder in het nieuws:

* Waarom inwoners van Leeuwarden vaak lang moeten wachten op een openbare elektrische laadpaal voor hun buurt .

* Voor tweede keer ruit ingegooid bij Modelspoor Museum in Sneek (en dit komt er voor in de plaats) .

* SC Heerenveen vindt in Janneke Hoitinga nieuwe voorzitter Stichtingsbestuur .

Tip van de redactie:

* Met oud-Manchester City-speler Gerard Wiekens worden in Radio Qatar de titelkansen van Engeland en Nederland besproken en wordt er voorbeschouwd op het duel tegen Ecuador.

* Komst assistent Rob Alflen naar SC Cambuur afgerond: ‘Hij heeft al een Europese finale gewonnen’ .

* Terwijl de zelfstandig ondernemers in de kou zitten, snorde in De Harmonie de kachel | Column Elisabeth Post

Nieuws

Meest gelezen

menu