Nieuws uit Friesland van 24 juni | Friese anjer voor Jentsje Popma en echtpaar uit Hallum mag trouwen in Statenzaal

Jentsje Popma krijgt de Friese Anjer van Arno Brok. Foto: Niels Westra

Kunstenaar Jentsje Popma kreeg vandaag van commissaris van de koning Arno Brok de Friese Anjer. De Anjer wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Friese kunst. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Om kwart over twee vanmiddag stond commissaris van de koning Arno Brok op de stoep bij Jentsje Popma (99). Hij overhandigde de kunstenaar de Friese Anjer voor zijn verdienste voor de Friese kunst.

Dit is het jaar van Jentsje Popma . De kunstenaar hoopt op 30 september honderd jaar te worden. In de Grote Kerk in Leeuwarden is momenteel een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Ook het Fries Museum (30 sept t/m 17 apr 2022) zal hem met een intieme presentatie eren. Popma’s landschappen in de collectie van het museum worden in overleg met hem gecombineerd met schilders die hem persoonlijk aanspreken.

Dit paar mag elkaar het ja-woord geven in de Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden

De 28-jarige Janieke Steenstra en 31-jarige Jan Douwe van der Meer uit Hallum zijn het paar dat mag trouwen in de Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden. Omdat de Statenzaal dit jaar 125 jaar in gebruik is, wordt de zaal tijdens het jubileumjaar één keer opengesteld voor het sluiten van een huwelijk door de commissaris van de Koning, Arno Brok.

Alle paren uit Friesland met trouwplannen konden de afgelopen periode kans maken op trouwen in de debatzaal. Daarvoor moest antwoord worden gegeven op de vraag waarom het paar zou moeten trouwen in de Statenzaal.

Twee jaar cel geëist tegen bedreigende, brandstichtende stalker uit Leeuwarden

Hij stalkte haar niet. Zij stalkte hem. Desondanks hoorde een 40-jarige Leeuwarder donderdag twee jaar cel tegen zich eisen.

,,Ik ben een gewone jongen. Niemand heeft last van mij’’, sprak hij voor de rechtbank. Tijdens de zitting bleek dat zijn ex, de moeder van zijn zoon, wel degelijk hinder van zijn gedrag had ondervonden. Zo kreeg ze geregeld bedreigende berichtjes.

KNVB-baas Van der Zee vreest vrijwilligerstekort bij amateurvoetbalclubs

Amateurvoetbalclubs zullen in het nieuwe seizoen moeite hebben voldoende vrijwilligers te vinden. Dat is de verwachting van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, donderdag te gast in LC Live .

,,Veel vrijwilligers van voetbalverenigingen zijn in de afgelopen zestien maanden hun tijd natuurlijk anders in gaan delen, gedwongen door de coronastop’’, zegt Van der Zee. ,,Ze zijn misschien vaker thuis klussen gaan doen of ze hebben een andere hobby gevonden. We hebben als KNVB natuurlijk nog geen cijfers, maar we zien wel signalen dat een fors vrijwilligerstekort kan ontstaan. Ik heb wat dat betreft wel een grote zorg naar de toekomst toe. Daar moeten we alert op zijn.’’

Een miljoen mensen kunnen vaccinatiebewijs in app laden

Coronaminister Hugo de Jonge heeft donderdag de update van de CoronaCheck-app symbolisch gelanceerd op het ministerie van Volksgezondheid . Wie is gevaccineerd, kan met de update van de app een vaccinatiebewijs inladen. „Het startpunt van een mooie zomer”, stelde De Jonge tevreden vast. Donderdag kunnen ruim een miljoen mensen hun vaccinatiebewijs in de app laden. Dat aantal is beperkt, zodat de servers niet overbelast raken.

Komende dagen zal het telkens ruim een miljoen per dag blijven. „Als blijkt dat het allemaal goed werkt, dan kun je het een beetje opvoeren”, aldus de minister. „In ieder geval vandaag denken we aan ruim een miljoen.”

Drachtster probeert rij-instructeur te chanteren

Hij probeerde een rij-instructeur te chanteren en hij had thuis een handelshoeveelheid xtc-pillen liggen. Hoe dat allemaal kon gebeuren, kon de 26-jarige verdachte uit Drachten donderdag niet echt goed uitleggen aan politierechter Miriam Venema .

De rijinstructeur was zich een ongeluk geschrokken toen hij begin 2019 onder de ruitenwisser van zijn auto een briefje vond met beschuldigingen en scheldwoorden. De briefschrijver sommeerde de rijleraar om 3000 euro in een envelop te doen en die in een prullenbak te deponeren, anders zouden de partner en de politie op de hoogte worden gebracht.

Op het briefje stond een telefoonnummer van een prepaidtoestel dat naar de verdachte leidde. De beschuldigingen bleken nergens op gebaseerd. De Drachtster had ooit gehoord dat de instructeur ,,dingen deed met meisjes”.

En verder in het nieuws:

* Een 20-jarige man uit Leeuwarden deelde woensdagavond een kopstoot uit aan een politieagent .

* Een brand in een portiekflat in Sneek, op 23 oktober vorig jaar, trok nogal nieuwsgierige toeschouwers. Het was coronatijd en politie en brandweer sommeerden de toegesnelde Snekers om afstand te houden. Maar niet iedereen hield zich aan de regels .

* De politie betrapte deze week een drietal Drachtster minderjarigen op het gooien van glas op de Eikesingel in Drachten. De politie hield ze staande, maar liet de drie eerst het glas opruimen .

Tip van de redactie:

* Reuring op de Veluwe. Voor het eerst in Nederland zijn zes raven voorzien van een gps-zender. Onderzoekers hopen zo meer te leren over hun verblijfplaatsen, terreingebruik en... hun unieke samenwerking met wolven.

* In vrijwel iedere Friese gemeente zijn er vorig jaar ondanks corona meer horecavestigingen bij gekomen dan verdwenen. In Weststellingwerf was de stijging met 13 procent het hoogst .

Nieuws

menu