Nieuws uit Friesland van 24 januari | Hoe Friesland over een paar jaar bevrijd is van muskusratten & vrijspraak voor 'doodgewone Heerenveensupporters'

Nieuws uit Friesland van 24 januari.

Nieuws uit Friesland van 24 januari.

De Friese exotenbestrijders zijn hard op weg om Friesland te bevrijden van de schadelijke muskusrat. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Wetterskip Fryslân jaagt al jaren fanatiek op muskusratten die met hun gegraaf schade toebrengen aan waterkeringen en oevers. Dat er de laatste jaren geen dijkdoorbraken meer zijn geweest, komt doordat de muskusrattenvangers de populatie met succes bestrijden.

Vrijspraak voor ‘doodgewone Heerenveensupporters’ die per ongeluk tussen relschoppers werden geveegd

Ze zijn wel Heerenveensupporters, maar geen hooligans. Toch werden ze in september 2021 door de politie zo behandeld. Vanwege rellen kregen ze een boete. Die veegde de kantonrechter dinsdag van tafel.

Ze hadden die 18de september 2021 de wedstrijd SC Heerenveen-Fortuna Sittard bezocht. Wat de uitslag was, konden ze de kantonrechter niet meer vertellen. Het was immers al bijna anderhalf jaar geleden dat die pot plaatsvond. Maar wat er na afloop was gebeurd, stond twee Heerenveners (nu 28 en 24 jaar) nog wel helder voor de geest.

Transportsector is blij, dorpen rond A7 zijn niet overtuigd van afname verkeer na opening Prinses Margriettunnel

Mooi dat de Prinses Margriettunnel in de A7 half februari weer opengaat, maar het is afwachten wat de effecten op de omgeving zullen zijn.

De eerste reacties zijn gematigd positief. ,,Ik ben niet laaiend enthousiast’’, zegt Dio Spronk, voorzitter van dorpsbelang Hommerts/Jutrijp, waar de doorgaande weg door de dorpen als omleidingsroute geldt. Sinds de tunnel op 14 december dicht ging door omhoogkomend asfalt is de drukte op deze weg enorm toegenomen. ,,Ik hoop dat het verlichting brengt’’, zegt hij over de gedeeltelijke heropening.

Na turbulente jaren is de rust teruggekeerd op Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp

Het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp heeft woelige jaren achter de rug. De school voor persoonlijk onderwijs maakte schoon schip en verkeert weer in rustig vaarwater. ,,Vlak voordat de zon opkomt is het het meest donker.’’

Bij het koffiezetapparaat in de kantine van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp staat een opgetogen directeur. Lars Engelse (31) is zo blij omdat er afgelopen vrijdag maar liefst 140 potentiële nieuwe leerlingen een kijkje kwamen nemen in de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). Boven verwachting veel, na jaren van negatieve publiciteit over bange docenten, mismanagement door het bestuur en een ingreep van de onderwijsminister. ,,Natuurlijk zijn hier tijdens de infoavond nog wel vragen over gesteld. En terecht.’’

Middeleeuwse scherven, dierenbotten, een groot blok hout gevonden naast de Waag in Leeuwarden

Archeologen hebben bij de start van hun onderzoek op het Leeuwarder Waagplein veel oude marktlagen gevonden met scherven vanaf de middeleeuwen. Resten van een historisch Waaggebouw zijn nog niet aangetroffen.

Nieuwsgierigheid wordt vooral gewekt door een middeleeuws Waaggebouw , dat hier volgens oude kaarten en beschrijvingen gestaan moet hebben. ,,Die hebben we nog niet gevonden’’, zegt André Pleszynski van ingenieursbureau MUG. Wel is een interessant blok hout aangetroffen. Een eventueel verband met de Waag is nog niet duidelijk.

Kees van Wonderen ziet opgetogen Amin Sarr bij SC Heerenveen en hoopt Jeffrey Bruma snel te verwelkomen

SC Heerenveen hield door de zege op FC Groningen (3-1) het vizier op de subtop. Het uitduel met Fortuna Sittard (woensdagavond 20.00 uur) is een mooie gelegenheid om de plek in het linkerrijtje te verstevigen.

De selectie van SC Heerenveen is zonder pijntjes uit de wedstrijd tegen FC Groningen gekomen. ,,Iedereen is fit en beschikbaar. Ik denk dat we er goed voorstaan”, aldus Kees van Wonderen. ,,Los daarvan geeft een overwinning altijd een lekker gevoel.”

Verder in het nieuws:

* Klaas-Holst Meijer nieuw lid van de PC in Franeker.

* Mogelijke vliegtuigbom in de grond bij Surhuizum blijkt een ‘enorme kei’ te zijn uit de ijstijd.

* Duif heeft honger en sluipt supermarkt in Leeuwarden binnen: komt vast te zitten tussen croissants en pistoletjes.

* Sjinkie Knegt keert terug in nationale shorttrackploeg: schaatser uit Bantega geselecteerd voor World Cup in Dresden.

Tip van de redactie:

* Jannie (55) uit Oentsjerk kreeg in november 2020 kanker. Haar advies? Focus minder op ziek zijn, dat helpt bij herstel.

* Goed opletten als je deze week naar de sterrenhemel kijkt: komeet voor het eerst sinds de steentijd weer te zien.

* Oude pastoriewoning met rijk verleden in centrum van Woudsend te koop. ,,Dit kom je niet vaak tegen.”

* Hoe Sipke Hulshoff assistent-bondscoach van Oranje werd: ,,Als je iets wilt bereiken, moet opgeven niet in je woordenboek staan.”